PlayStation-johtaja paljaa: Crash Bandicoot oli liian hardcore Japanin markkinoille Kommentit pois päältä artikkelissa PlayStation-johtaja paljaa: Crash Bandicoot oli liian hardcore Japanin markkinoille

Crash Bandicoot

Entinen PlayStationin johtaja Shuhei Yoshida on paljastanut, että Crash Bandicootin menestys Japanissa oli lähellä kariutua pelin liian korkean vaikeustason vuoksi. Yoshida, joka tunnettiin tarkasta analyysistään, vertasi peliä Nintendon Donkey Kong Countryyn ja huomasi, että Crash Bandicootissa oli liian vähän vaihtelua ja liikaa haastetta.

”Peli oli liian vaikea japanilaisille pelaajille”, Yoshida kertoo. ”He olivat tottuneet peleihin, jotka tarjoavat enemmän ohjausta ja vähemmän haastetta.”

Yoshida esitti kehittäjille selkeän analyysin, joka osoitti, että peli tarvitsi muutoksia. Tämän ansiosta sai uuden, helpomman version Japanin markkinoille. Peli sai lisäohjeita ja tasot muokattiin pelaajaystävällisemmiksi. Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on ymmärtää eri markkinoiden mieltymyksiä pelisuunnittelussa.

Koko haastattelun voit ottaa haltuun alta:

PlayStation hidastaa tahtia – pelien määrä romahtanut 70 % PS3-ajoista Kommentit pois päältä artikkelissa PlayStation hidastaa tahtia – pelien määrä romahtanut 70 % PS3-ajoista

Sony

Muistatko ajan, jolloin tuntui puskevan uutta peliä joka kuukausi? No, ne ajat ovat rakkaat kansalaiset nyt takanapäin. Uusi analyysi paljastaa, että Sonyn omien studioiden tekemien ensimmäisen osapuolen (first-party) pelien määrä on laskenut yli 70 % :n kulta-ajoista.

:n aikana (2006–2013) julkaisi peräti 91 omaa peliä, mukana oli jättihittejä kuten , ja , mutta myös kokeellisia pieniä helmiä, joita harva enää muistaa. Verrattuna siihen PS4:llä julkaistiin enää 34 ensipeliä, ja :llä tähän mennessä vain 18. Tahti on kuin hidastetusta videosta.

Mutta mistä oikein on kyse? Ei huonosta menestyksestä tai laiskuudesta, päinvastoin. Jokainen uusi peli on nykyisin jättihanke, jonka tekemiseen saattaa kulua jopa seitsemän vuotta ja yli 270 miljoonaa euroa, kuten :n tapauksessa. Sony on siirtynyt vähemmän, isompia, parempia -strategiaan, panostetaan jättipeleihin, jotka viedään myös :lle ja ehkä valkokankaalle.

Tämä muutos ei ole pelkästään numeroita, se vaikuttaa siihen, miltä PlayStation tuntuu. Ennen tarjolla oli yllätyksiä, outouksia ja pientä hulluutta. Nyt painopiste on elokuvamaisissa jättiseikkailuissa. Laatu on yhä huipussaan, mutta vaihtelu, luovuus ja yllättävyys ovat kutistuneet.

Hollywood torppasi Crash Bandicootin elokuvahaaveet – “Ei otettu vakavasti” Kommentit pois päältä artikkelissa Hollywood torppasi Crash Bandicootin elokuvahaaveet – “Ei otettu vakavasti”

Crash Bandicoot

Muistatko Crash Bandicootin, sen riehakkaan pussieläimen, joka pomppi PlayStationin ruudulla 90-luvulla? Vaikka tämä pelihahmo oli aikanaan todellinen hitti, ei hänellä ole vieläkään paikkaa valkokankaalla, eikä syy ole pelkästään vanhentuneessa grafiikassa.

of American toimitusjohtaja ja entinen -pomo Shuji Utsumi paljasti hiljattain, että hänen yrityksensä tuoda valkokankaalle jäi Hollywoodin kynnykselle.

Minua ei otettu tosissaan. Elokuvastudiot suhtautuivat videopeleihin kuin lelusarjaan. – Utsumi kertoi The Game Business -sivustolle.

Vaikka pelisarja oli aikanaan valtava menestys, erityisesti vuosina 1996–2010, Hollywood ei nähnyt siinä potentiaalia. Tämä on yllättävää, sillä Utsumin nykyinen työnantaja Sega on menestynyt -elokuvien kanssa: siilitähden seikkailut ovat tuottaneet yli miljardin dollarin (noin 930 miljoonaa euroa) lipputulot.

Crashin kohtalo näyttää toistaiseksi synkemmältä. Viimeisin peli, , ilmestyi vuonna 2020, ja jatko-osa on tiettävästi peruttu. Vaikka Naughty Dogin Neil Druckmann kannattaa ideaa Crash-elokuvasta, hahmon oikeudet ovat nykyään Microsoftilla, ja vain he voivat tehdä päätöksen sen toteuttamisesta.

Toistaiseksi siis Crash pysyy ruudun sisällä ja ehkä se sopii tälle kaoottiselle kengururottamaiselle sankarille parhaiten. Mutta kuka tietää? Ehkä jonain päivänä Hollywood saa vielä napattua spinnailuun sopivan käsikirjoituksen.