RetroPie ja Raspberry Pi 3 B
Tämä ei ole opas, koska kattavia oppaita löytyy muun muassa RetroPien omilta sivuilta. Tarkoitus on esitellä RetroPie :n ja Raspberry Pi 3:n yhdistelmällä rakennettua konsolia hyvänä ja edullisena vaihtoehtona buumiksi nousseille retrokonsoleille. Nintendon kohdistettua inkvisitionsa emulaattoripelejä jakaville sivustoille niiden hankkiminen on hankalampaa kuin aikaisemmin, mutta jos laitteen rakennus tuntuu semmoiselta mikä onnistuu omilla taidoilla, löytyvät myös pelit.
Retrokonsolin rakentamiseen tarvitset vähintään nämä:
- Raspberry Pi 3
- Yhteensopiva MicroSD -kortti ja joku tapa miten saat sen tietokoneeseen kiinni (esim isompi kehikko + läppäri tai suht edullinen hubi).
- MicroUSB-johto (useimpien Android-puhelinten laturijohtomalli) ja tabletteja varten tarkoitettu (5V/2.5A laturi).
- USB -peliohjain
- Näppäimistö asetuksia varten
- Verkkoyhteys (kiinteä ja WLAN) tai USB-muistitikku
Parhaan laitteen saat toki kasaan näillä:
- Raspberry Pi -yhteensopiva virtalähde
- kotelo.
Siinä vaiheessa kun tarpeelliset tavarat on hankittu, on käyttöjärjestelmän asentaminen tehty melko helpoksi. Rakensin itse laatikkoni alkusyksystä 2018 ja hatarat muistikuvani kertovat, että se oli käyttöjärjestelmän asentamista kortille ohjeiden mukaisella ohjelmistolla, sd-kortin lykkäämistä laitteeseen, virtojen laittamista päälle ja ledien tuijottelua. Operaatio vei paljon vähemmän aikaa ja säästi paljon enemmän hermoja kuin esimerkiksi kotelon laserleikkaus.
Vaikka olen laserleikannut ennenkin, se oli vaikeaa. Valmiit mallit skaalautuvat avattaessa Corelilla, jota paikallisen Hacklabin leikkuri käyttää ja mallia ei välttämättä ole optimoitu saatavilla olevan vanerin /akryylin paksuuteen. Jos on ensinnäkin leikkuri saatavilla, jaksat taistella ja tehdä kompromissina johtoaukkojen sijaan isot aukot reunoihin, koska koko on väärä, voit laseroida kotelon. En kuitenkaan itse sitä suosittele.
Pelien asennus ohjeiden mukaan oli helppoa. Käyttöjärjestelmä täytti tikun tarvittavilla kansioilla ja tiputtelin pelien tiedostot oikeisiin kansioihin ja laitoin tikun uuteen retrokoneeseen, jolloin ne siirtyivät järjestelmään automaattisesti. Suurin yllätys oli PS1 -peli Resident Evilin toimivuus. Asensin myös pelinkehitysalusta Pico 8:n laitteelle, joka vaati hieman säätöä ja linux -adminia, mutta alustan pelit toimivat laitteella hyvin ja mikäli näppäimistöasetukset muuttaa, voi laitteella pelaamisen lisäksi myös tehdä pelejä.