RetroPie – retrokonsolin rakentaminen itse Kommentit pois päältä artikkelissa RetroPie – retrokonsolin rakentaminen itse

RetroPie ja Raspberry Pi 3 B

8.3 / 10
Hyvää Halpaa kuin saippua, saa melkein minkä tahansa konsolin sisään, valmiit palikat, tosi hyvä peliohjaintuki tukee muun muassa Pico 8, Minecraft, ScummVM, Doom. Huonoa Jotkin konsolit toimivat huonosti, kuten Nintendo 64. SNES tarvitsee optimointia ja Neo Geo on vaikea saada toimimaan. Tämä operaatio ei lähde ihan peruskäyttäjältä ja emulaattoripelien hankinta on tänä päivänä vähän vaikeaa. Yleisesti RetroPie on edullinen ratkaisu joka kodin retrokonetarpeeseen, mutta sopii lähinnä edistyneemmille rakentelijoille ja kotihakkereille. Mikäli yhden laitejulkaisijan aggressiivisen toiminnan vuoksi historian hämäriin katoavien emulaattoripelien lataaminen tuottaa moraalisia ongelmia, voi käydä kaupasta ostamassa retrokoneen ja käväistä matkalla vaikka nuolaisemassa mellakkapoliisin saapasta.

Tämä ei ole opas, koska kattavia oppaita löytyy muun muassa RetroPien omilta sivuilta. Tarkoitus on esitellä :n ja 3:n yhdistelmällä rakennettua konsolia hyvänä ja edullisena vaihtoehtona buumiksi nousseille retrokonsoleille. Nintendon kohdistettua inkvisitionsa emulaattoripelejä jakaville sivustoille niiden hankkiminen on hankalampaa kuin aikaisemmin, mutta jos laitteen rakennus tuntuu semmoiselta mikä onnistuu omilla taidoilla, löytyvät myös pelit.

Retrokonsolin rakentamiseen tarvitset vähintään nämä:

  • Raspberry Pi 3
  • Yhteensopiva MicroSD -kortti ja joku tapa miten saat sen tietokoneeseen kiinni (esim isompi kehikko + läppäri tai suht edullinen hubi).
  • MicroUSB-johto (useimpien Android-puhelinten laturijohtomalli) ja tabletteja varten tarkoitettu (5V/2.5A laturi).
  • USB -peliohjain
  • Näppäimistö asetuksia varten
  • Verkkoyhteys (kiinteä ja WLAN) tai USB-muistitikku

Parhaan laitteen saat toki kasaan näillä:

  • Raspberry Pi -yhteensopiva virtalähde
  • kotelo.

Siinä vaiheessa kun tarpeelliset tavarat on hankittu, on käyttöjärjestelmän asentaminen tehty melko helpoksi. Rakensin itse laatikkoni alkusyksystä 2018 ja hatarat muistikuvani kertovat, että se oli käyttöjärjestelmän asentamista kortille ohjeiden mukaisella ohjelmistolla, sd-kortin lykkäämistä laitteeseen, virtojen laittamista päälle ja ledien tuijottelua. Operaatio vei paljon vähemmän aikaa ja säästi paljon enemmän hermoja kuin esimerkiksi kotelon laserleikkaus.

Vaikka olen laserleikannut ennenkin, se oli vaikeaa. Valmiit mallit skaalautuvat avattaessa Corelilla, jota paikallisen Hacklabin leikkuri käyttää ja mallia ei välttämättä ole optimoitu saatavilla olevan vanerin /akryylin paksuuteen. Jos on ensinnäkin leikkuri saatavilla, jaksat taistella ja tehdä kompromissina johtoaukkojen sijaan isot aukot reunoihin, koska koko on väärä, voit laseroida kotelon. En kuitenkaan itse sitä suosittele.

Kesämökki, pihasauna, täytetyt linnut ja Vesa-Matti Loirin musiikki. Enää puuttuu Arabian vuosilautanen.

Pelien asennus ohjeiden mukaan oli helppoa. Käyttöjärjestelmä täytti tikun tarvittavilla kansioilla ja tiputtelin pelien tiedostot oikeisiin kansioihin ja laitoin tikun uuteen retrokoneeseen, jolloin ne siirtyivät järjestelmään automaattisesti. Suurin yllätys oli PS1 -peli Resident Evilin toimivuus. Asensin myös pelinkehitysalusta :n laitteelle, joka vaati hieman säätöä ja linux -adminia, mutta alustan pelit toimivat laitteella hyvin ja mikäli näppäimistöasetukset muuttaa, voi laitteella pelaamisen lisäksi myös tehdä pelejä.

Minecraft vihjaa suureen kuparipäivitykseen – kuparigolmi saattaa palata Kommentit pois päältä artikkelissa Minecraft vihjaa suureen kuparipäivitykseen – kuparigolmi saattaa palata

Minecraftin kehittäjä on taas herättänyt kuparin ystävien toiveet eloon. Virallisilla sosiaalisen median tileillä on julkaistu arvoituksellisia vihjeitä, jotka viittaavat pian tulevaan isoon kuparipäivitykseen. Viesteissä on muun muassa kuparin kemiallinen merkki ”Cu” sekä sen jaksollisen järjestelmän numerot, mikä ei jätä epäselväksi, että kuparista on kyse.

Kupari on ollut Minecraftissa jo vuosia, mutta se on toistaiseksi jäänyt melko vähälle käytölle. Vuonna 2021 Mojang ehdotti kuparigolmia uutena hahmona, mutta se hävisi pelaajien äänestyksessä ja jäi odottamaan parempaa hetkeä. Kuparigolmi on kuitenkin pysynyt fanien suosikkina, ja se on vilahtanut myös myöhemmissä easter eggeissä ja Mob Vote -äänestyksissä.

Yksi tuore video Minecraftin -kanavalla antaa lisää pontta kuparigolmin paluulle: pelin ohjaaja Agnes Larsson nähdään oikeassa kaivoksessa, ja videon alussa vilahtaa kuparista rakennettu talo, joka muistuttaa selvästi kuparigolmia. Tämä on herättänyt fanien keskuudessa spekulaatioita, että kuparigolmi saattaisi vihdoin saada paikkansa pelissä.

Vaikka tarkempia tietoja ei vielä ole, Mojang näyttää olevan valmiina vihjaamaan, että kupariin liittyvä päivitys on nurkan takana, kenties se sisältää kauan odotetun kuparigolmin paluun ja uusia tapoja käyttää tätä materiaalia entistä paremmin. Minecraftin maailma on siis pian entistä kuparisempi ja mielenkiintoisempi!

Minecraft saa pitkään odotetun visuaalisen päivityksen – mutta ei kaikille laitteille Kommentit pois päältä artikkelissa Minecraft saa pitkään odotetun visuaalisen päivityksen – mutta ei kaikille laitteille

Minecraft

Minecraftin tutuista pikselimaisista kuoseista tulee nyt hieman kirkkaammat ja elävämmät, kun julkaisee uuden Vibrant Visuals -päivityksen. Tämä visuaalinen uudistus on saatavilla :lle, :lle ja 5:lle sekä :lle ja Series X/S:lle, sekä tietyille - ja -laitteille. Harmi vain, että Nintendo Switchin pelaajat jäävät tällä kertaa ilman päivitystä.

Vibrant Visuals kuuluu laajempaan Chase the Skies -päivitykseen, joka tuo peliin myös uusia eläimiä kuten ratsastettavat Happy Ghast -hirviöt ja kamelien vetämiä karavaaneja. Lisäksi pelaajat voivat nyt seurata kavereitaan HUD-näytöllä, mikä helpottaa yhteydenpitoa pelimaailmassa.

Vanhemmilla konsoleilla päivityksen saa päälle manuaalisesti pelin asetuksista, mutta suorituskyky voi hieman heikentyä. PC:llä ja mobiililaitteilla tarvitaan myös melko uusia laitteistoja, kuten Android-puolella tai uudempi, iOS:llä vähintään A12-siru tai M1, ja PC:llä DirectX 12 -tuki.

Vaikka päivitys on tervetullut piristys Minecraftin visuaaliseen ilmeeseen, kaikki perinteiset ominaisuudet kuten splitscreen-moninpeli tai omat tekstuuripaketit eivät vielä toimi uuden ulkoasun kanssa. Toisaalta, päivitys tuo viimein kunnollisen -optimoinnin peliin, viisi vuotta nykykonsolin julkaisun jälkeen.