RetroPie – retrokonsolin rakentaminen itse Kommentit pois päältä artikkelissa RetroPie – retrokonsolin rakentaminen itse

RetroPie ja Raspberry Pi 3 B

8.3 / 10
Hyvää Halpaa kuin saippua, saa melkein minkä tahansa konsolin sisään, valmiit palikat, tosi hyvä peliohjaintuki tukee muun muassa Pico 8, Minecraft, ScummVM, Doom. Huonoa Jotkin konsolit toimivat huonosti, kuten Nintendo 64. SNES tarvitsee optimointia ja Neo Geo on vaikea saada toimimaan. Tämä operaatio ei lähde ihan peruskäyttäjältä ja emulaattoripelien hankinta on tänä päivänä vähän vaikeaa. Yleisesti RetroPie on edullinen ratkaisu joka kodin retrokonetarpeeseen, mutta sopii lähinnä edistyneemmille rakentelijoille ja kotihakkereille. Mikäli yhden laitejulkaisijan aggressiivisen toiminnan vuoksi historian hämäriin katoavien emulaattoripelien lataaminen tuottaa moraalisia ongelmia, voi käydä kaupasta ostamassa retrokoneen ja käväistä matkalla vaikka nuolaisemassa mellakkapoliisin saapasta.

Tämä ei ole opas, koska kattavia oppaita löytyy muun muassa RetroPien omilta sivuilta. Tarkoitus on esitellä RetroPie :n ja 3:n yhdistelmällä rakennettua konsolia hyvänä ja edullisena vaihtoehtona buumiksi nousseille retrokonsoleille. Nintendon kohdistettua inkvisitionsa emulaattoripelejä jakaville sivustoille niiden hankkiminen on hankalampaa kuin aikaisemmin, mutta jos laitteen rakennus tuntuu semmoiselta mikä onnistuu omilla taidoilla, löytyvät myös pelit.

Retrokonsolin rakentamiseen tarvitset vähintään nämä:

  • 3
  • Yhteensopiva MicroSD -kortti ja joku tapa miten saat sen tietokoneeseen kiinni (esim isompi kehikko + läppäri tai suht edullinen hubi).
  • MicroUSB-johto (useimpien Android-puhelinten laturijohtomalli) ja tabletteja varten tarkoitettu (5V/2.5A laturi).
  • USB -peliohjain
  • Näppäimistö asetuksia varten
  • Verkkoyhteys (kiinteä ja WLAN) tai USB-muistitikku

Parhaan laitteen saat toki kasaan näillä:

  • Raspberry Pi -yhteensopiva virtalähde
  • kotelo.

Siinä vaiheessa kun tarpeelliset tavarat on hankittu, on käyttöjärjestelmän asentaminen tehty melko helpoksi. Rakensin itse laatikkoni alkusyksystä 2018 ja hatarat muistikuvani kertovat, että se oli käyttöjärjestelmän asentamista kortille ohjeiden mukaisella ohjelmistolla, sd-kortin lykkäämistä laitteeseen, virtojen laittamista päälle ja ledien tuijottelua. Operaatio vei paljon vähemmän aikaa ja säästi paljon enemmän hermoja kuin esimerkiksi kotelon laserleikkaus.

Vaikka olen laserleikannut ennenkin, se oli vaikeaa. Valmiit mallit skaalautuvat avattaessa Corelilla, jota paikallisen Hacklabin leikkuri käyttää ja mallia ei välttämättä ole optimoitu saatavilla olevan vanerin /akryylin paksuuteen. Jos on ensinnäkin leikkuri saatavilla, jaksat taistella ja tehdä kompromissina johtoaukkojen sijaan isot aukot reunoihin, koska koko on väärä, voit laseroida kotelon. En kuitenkaan itse sitä suosittele.

Kesämökki, pihasauna, täytetyt linnut ja Vesa-Matti Loirin musiikki. Enää puuttuu Arabian vuosilautanen.

Pelien asennus ohjeiden mukaan oli helppoa. Käyttöjärjestelmä täytti tikun tarvittavilla kansioilla ja tiputtelin pelien tiedostot oikeisiin kansioihin ja laitoin tikun uuteen retrokoneeseen, jolloin ne siirtyivät järjestelmään automaattisesti. Suurin yllätys oli PS1 -peli Resident Evilin toimivuus. Asensin myös pelinkehitysalusta :n laitteelle, joka vaati hieman säätöä ja linux -adminia, mutta alustan pelit toimivat laitteella hyvin ja mikäli näppäimistöasetukset muuttaa, voi laitteella pelaamisen lisäksi myös tehdä pelejä.

Kommentoi

Minecraft -strategiapeli tulossa ensi vuonna – katso traileri Kommentit pois päältä artikkelissa Minecraft -strategiapeli tulossa ensi vuonna – katso traileri

Minecraft Legends

Minecraft on saamassa oman toimintaa ja strategiapeliä yhdistelevän Minecraft Legends -pelin ensi vuoden puolella. Voit katsoa pelin ensimmäisen trailerin alta.

Peli ei varsinaisesti ole Stracraftin ja vastaavien tyyppinen reaaliaikainen strategiapeli, vaan pelissä edetään päähahmoa ohjaamalla. Pelissä tulee kuitenkin olemaan strategiaelementtejä ja tietenkin tuttu kulmikas grafiikka.

Alkuperäinen Minecraft -peli ilmestyi vuonna 2011 ja on sittemmin saanut käännöksiä monille eri alustoille. Microsoft osti pelin kehittäjän Mojangin vuonna 2014 ja julkaisi Minecraft -aiheisen luolastoroolipelin nimeltään Minecraft Dungeons vuonna 2020.

on tulossa vuonna 2023 PlayStation, ja Switch -konsoleille sekä :lle Steamin ja Microsoft Storen kautta. Peli tulee olemaan saatavilla myös Game Pass -tilauksen kautta.

Kommentoi

Minecraft sai Angry Birds -aiheisen lisäosan Kommentit pois päältä artikkelissa Minecraft sai Angry Birds -aiheisen lisäosan

Minecraft x Angry Birds

Mojangin suursuosittu Minecraft -hiekkalaatikkopeli on saanut Angry Birds -aiheisen lisäosan. Lisäosa on saatavilla parhaillaan pelin kauppapaikalta.

Lisäosa tuo peliin kaksi Angry Birds -pelitilaa sekä aiheeseen kuuluvia hahmoja. Classic Mode -pelitilassa ammutaan lintuja alkuperäisen pelin tyyliin, mutta Minecraftille ominaiseen laatikkotyyliin.

Mission Mode -pelitilassa puolestaan pelaajat pääsevät pelastamaan tuttuja hahmoja neljältä eri alueelta. Pelastettuaan hahmot, pelaajat saavat kyseiset hahmot pelattavaksi.

Aiemmin Minecraft -pelissä on julkaistu mm. the Hedgehog ja Street Fighter -aiheisia lisäosia.

Kommentoi