Ryzen 7000:lla ylikuumenemisongelmia muistien kanssa – korjaavia päivityksiä tulossa Kommentit pois päältä artikkelissa Ryzen 7000:lla ylikuumenemisongelmia muistien kanssa – korjaavia päivityksiä tulossa

AMD Ryzen

Uusien 7800X3D prosessorien kanssa on havaittu vakavia ongelmia, jossa liian korkeat järjestelmäpiirin jännitteet aiheuttavat prosessorille fyysistä vahinkoa. Tekniikkasivuston Guru3d.com mukaan ongelma vaikuttaa sekä tavallisiin Ryzen 7000- että uudempiin Ryzen -piireihin. Ongelman ydin on järjestelmäpiirin (eng. System on Chip, SoC) jännitteiden nostaminen vaaralliselle tasolle joko -muistin ylikellotusprofiileissa ennalta asetettujen jännitteiden tai käyttäjien manuaalisten säätöjen avulla. Tämän seurauksena piirien lämpöanturit ja suojamekanismit vaarantuvat, mikä aiheuttaa ylikuumenemista ja fyysisiä vaurioita.

AMD aikoo toteuttaa korjauksen, joka sisältää laiteohjelmiston/SMU:n jännitekaton tai -lukon, joka estää jännitetasoja ylittämästä tarkemmin määrittelemätöntä rajaa. Useat valmistajat ovat jo julkaisseet uusia BIOS-päivityksiä joidenkin ongelmien ratkaisemiseksi. AMD:n Reddit sivustolla on tilannetta seuraava yleisketju. Seuraa emolevysi valmistajan lataussivustoa tai ole yhteydessä heidän asiakaspalveluunsa. Tässä olisi emolevy valmistajilla parantamisen paikka, sillä useilla valmistajilla on muutoslokissa mainittu vain epäselvästi ”optimointeja Ryzen 7000X3D sarjan prosessoreille”.

Tämä ongelma koskee kaikkia emolevymerkkejä, eikä se kuulu takuun piiriin. EXPO-profiilin käyttäminen lasketaan ylikellottamiseksi, mikä evää takuun (josta on mainittu EXPO-sivuston alaviitteissä). AMD työskentelee ahkerasti tilanteen korjaamiseksi, ja sen on antanut AnandTechille seuraavan lausunnon:

Olemme tietoisia rajoitetusta määrästä raportteja verkossa, joissa väitetään, että ylikellotuksen aikana syntynyt liiallinen jännite on saattanut vahingoittaa emolevyn pistorasiaa ja nastatyynyjä. Tutkimme tilannetta aktiivisesti ja työskentelemme ODM-kumppaniemme kanssa varmistaaksemme, että Ryzen 7000X3D -suorittimiin emolevyn BIOS-asetusten kautta käytetyt jännitteet ovat tuotespesifikaatioiden mukaisia. Kaikkien, joiden suorittimeen tämä ongelma on saattanut vaikuttaa, tulee ottaa yhteyttä AMD:n asiakastukeen.

ASUS:ksen vanhempi tekninen markkinointipäällikkö Jose Guerrero on myös antanut lausunnon Twitterissä valottaen ongelman taustoja ja neuvoo päivittämään emolevyn BIOS:in uusimpaan versioon, jossa ongelmaa on lievitetty rajoittamalla maksimijännitettä:

Lähteet: Guru3D.com, CustomPC.com, AnandTech.com, Reddit.com

Kommentoi

Jimm’s PC-Store julkisti ensimmäisen nestejäähdytteisen tietokonemallistonsa Kommentit pois päältä artikkelissa Jimm’s PC-Store julkisti ensimmäisen nestejäähdytteisen tietokonemallistonsa

Jimm's PC Store x noblechairs

Suomen johtava räätälöityjen tietokoneiden valmistaja ja tietotekniikan verkkokaupan pioneeri, Jimm's -Store julkisti kolme nestejäähdytteistä tietokonetta, joiden ylikellotusominaisuudet ovat verrattomat.

”Olemme jo vuosia tehneet räätälöityjä nestejäähdytteisiä tietokoneita ja tarjonneet monipuolisen valikoiman jäähdytystarvikkeita. Emme ole aiemmin tehneet omaa nestejäähdytteistä tietokonemallistoa, mutta nyt koemme ajan olevan oikea sellaiselle. Nestejäähdytteisten tietokoneiden kysyntä on lisääntynyt eikä läheskään kaikki sellaista haluavat kaipaa tietokoneen rakentamiseen liittyvää vaivaa ja epävarmuutta toimivuudesta. Tarjoamme osaamisellemme myös takuun, joten epävarmuustekijöitä ei enää ole!”

kommentoi Jimm's PC-Storen toimitusjohtaja Veli ”Wellu” Nietula.

Jimm's Liquid Builds – Big Chungus V2

Jimm's Liquid Builds – Big Chungus V2 on uuden malliston lippulaiva, josta ei teho lopu kesken. Huikean tehokas jopa 4,9 gigahertsin kellotaajuuteen ylikellotettava 9 5950X -suoritin on erinomainen kumppani upeaa kuvanlaatua tarjoavalle AMD RX 6900 XT -näytönohjaimelle. Huipputehokkuuden sivutuotteena muodostuva lämpö viilennetään tehokkaasti näyttävällä Jimm'sin suunnittelemalla nestejäähdytysjärjestelmällä, jossa on hyödynnetty EK Water Blocksin erillisosia. Lisää jäähdytystä tarjoavat tietokoneen lasisen etupaneelin takana olevat tuulettimet, jotka tuovat kokonaisuuteen myös lisää värikkyyttä ja tyyliä.

Tehopakkaus on rakennettu todella näyttävään ja kooltaan massiiviseen Big Chungus UNIT -koteloon. Erittäin tilava ja näyttävän esillepanon mahdollistava viistokotelo koostuu enimmäkseen karkaistusta lasista. Se tarjoaa esteettömän näkymän tietokoneen komponentteihin ja niiden nestejäähdytykseen. Kotelon molemmat sivut, etupaneeli ja jopa katto ovat hillitysti tummennettua lasia. Kokonaan mustaksi jauhemaalattu teräsrunko pitää kokonaisuuden vankkana ja vakaana.

Jimm's Liquid Builds – Deep Space

Jimm's Liquid Builds – Deep Space on malliston tehokas järkikone, joka on paketoitu tyylikkääseen E-ATX-tornikoteloon. Etupaneeli ja vasen kylki ovat karkaistua lasia, josta näkee läpi Jimm'sin upeasti suunnitteleman nestejäähdytysjärjestelmän. Erittäin tehokas jopa 4,8 gigahertsin kellotaajuuteen ylikellotettava AMD Ryzen 9 5900X -suoritin ja supertehokas RTX 3080 Ti -näytönohjain takaavat pelaajille ja muille raskaita sovelluksia pyörittäville tehotyökalun vuosiksi eteenpäin.

Jimm's Liquid Builds – Mini Ocean

Jimm's Liquid Builds – Mini Ocean on pieni ja pippurinen lähes kuution muotoinen tehokone, joka on mitoitettu Mini-ITX-koteloon. Etupaneeli ja vasen kylki ovat karkaistua lasia, josta näkee läpi Jimm'sin upeasti suunnitteleman nestejäähdytysjärjestelmän. Tehokas jopa 4,7 gigahertsin kellotaajuuteen ylikellotettava AMD Ryzen 7 5800X -suoritin ja tehokas NVIDIA RTX 3070 -näytönohjain tekevät pelaamisesta entistä nautittavampaa.

Uusi paketointi helpottaa tietokoneen käyttöönottoa

Jimm's uusi tietokoneidensa paketoinnin viime keväänä. Uudenlainen paketointi helpottaa tietokoneen käyttöönottoa, koska samassa paketissa on mukana kaikki tarvittava ohjeista tarvikkeisiin. Mukana on myös kätevä Jimm's-kangaskassi, jolla voi suojata tietokoneensa ja kantaa sen helposti vaikkapa pelitapahtumiin.

Hinta ja saatavuus

Jimm's Liquid Builds – Big Chungus V2, Jimm's Liquid Builds – Deep Space ja Jimm's Liquid Builds – Mini Ocean ovat saatavana välittömästi 6 999, 6 699 ja 4 799 euron hintaan. Jimm's-tietokoneet myydään aina räätälöityinä. Keskusyksikön ympärille voi erikseen hankkia minkä tahansa näppäimistön, hiiren, näytön ja muut lisälaitteet.

Kommentoi

Näytönohjainvalmistajat AMD sekä Nvidia vastakkain kryptomaailmassa Kommentit pois päältä artikkelissa Näytönohjainvalmistajat AMD sekä Nvidia vastakkain kryptomaailmassa

Nvidia RTX 3090

Viime vuosina Bitcoinin suosio on räjähtänyt kasvuun. Bitcoinin louhintaan käytetään tietokoneita, joiden tärkeimpänä osana ovat näytönohjaimet. Näytönohjaimilla ratkotaan kryptovaluuttojen louhinnassa laskennallisia pulmia, mikä on kasvattanut näytönohjainten menekkiä suuresti sekä hankaloittanut näytönohjaimien saamista mikrosirujen harventumisen vuoksi.

on tehnyt uusista näytönohjaimistaan vähemmän haluttuja kryptomaailman käyttöön. Niiden laskentatehoa on laskettu keinotekoisesti, jolloin kyseisten näytönohjainten käyttö ei ole optimaalista kryptovaluuttojen louhinnassa. Tämän vuoksi Nvidialta on tulossa täysin oma näytönohjain-mallisto juuri kryptovaluuttojen louhimista varten.

on myös tuomassa markkinoille omat ratkaisunsa näytönohjaimilla louhimiseen. AMD:n luoma RDNA 1 näytönohjain sopii erityisesti kryptovaluuttojen louhimiseen ja RDNA näytönohjaimen 2. versio on tarkoitettu pelaamiseen. Mikään ei toki estä kryptovaluuttojen louhijoita käyttämästä tavallista, pelaamiseen tarkoitettua näytönohjainta kryptovaluuttojen louhimisessa, mutta tavallisessa näytönohjaimessa on liikaa turhia ominaisuuksia louhijoiden tarkoituksiin. Myös sähkönkulutus ja hinnat ovat korkeita tavallisella näytönohjaimella. Esimerkiksi AMD:n Infinity Cache näytönohjain tulee parantamaan erittäin paljon louhinnan energiatehokkuutta sekä laskemaan latenssia.

Molemmat yritykset, AMD ja Nvidia ovat tuomassa markkinoiden näytönohjainten pulaan omat ratkaisunsa valmistamalla juuri kryptovaluuttojen louhintaan soveltuvat näytönohjaimet. Yksi huolenaihe on kuitenkin tuleeko louhimiseen tarkoitetuista näytönohjaimista vain lisää teollisuusjätettä, jos niiden käyttötarkoitus loppuu kokonaan, esim. kryptoketjuteknologian tarpeen muuttumisen vuoksi. Proof of Work -pohjaisten kryptovaluuttateknologioiden siirtyminen Proof of Stake -pohjaisiin alustoihin on tarkoittanut, että toinen toistaan parempia laitteistoja tai näytönohjaimia tarvitaan tulevaisuudessa entistä vähemmän.

Vain aika näyttää kumman valmistajan uudet kryptolouhintaan valmistetut näytönohjaimet ovat parempia, mutta ainakin louhinnan sähkönkulutus tulee laskemaan hurjasti kehittyneemmän teknologian ansiosta, mikä on pelkästään hyvä asia ympäristöä ajatellen.

Kommentoi