Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki Kommentit pois päältä artikkelissa Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki

Äänisuunnittelun ohella musiikki on yksi keskeisiä piirteitä niin elokuvissa, televisiosarjoissa kuin myös videopeleissä, mitä ilman audiovisuaalinen kokemus ei olisi täydellinen. Musiikki luo tunnelmaa, ilmoittaa pelitapahtumista ja reagoi usein pelaajan toimintaan. Interaktiivisuus onkin keskeisimpiä eroavaisuuksia elokuvamusiikin ja pelimusiikin välillä. Vuosikymmenien saatossa videopeleistä on tullut entistä elokuvamaisempia. Pelien musiikki soveltaa tyyliään erilaisista elokuvagenrejen konventioista, jotka ovat olleet olemassa jo varhaisten kolikkopelien aikakaudella 1970-1980-luvulla. Medal of Honorin, Hidden and Dangerousin tai Hearts of Ironin kaltaisissa sotapeleissä on kuultavissa sotilastrumpetteja ja pikkurumpujen pärinää, kun selviämiskauhussa, kuten Resident Evil ja Silent Hill ”kauhumusiikki” pyrkii tehostamaan pelin kauhuefektiä ja luomaan jännittynyttä tunnelmaa ääristyneine pelottavine sointeineen.

Villin lännen pelejä voi pitää interaktiivisina lännenelokuvina, joiden musiikki soveltaa suoraan -elokuvien musiikillisia konventioita. Tyypillisesti Villiin länteen assosioidaan kaikuisat sähkökitarat, honottavat huuliharput, kaihoisat viulut sekä suuret orkesterisaundit. Yksi varhaisista Villin lännen –pelien alkuperäismusiikeista oli Lucas Artsin kehittämä ensimmäisen persoonan räiskintäpeli Outlaws (1996), jonka Clint Clint Bajakianin säveltämä musiikki soveltaa Ennio Morriconen tunnetuksi tekemää spagetti western –tyyliä, mitä kuultiin muun muassa Sergio Leonen dollari-trilogiassa (Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, pahat ja rumat).  Esimerkiksi pelin teemalaulu muistuttaa trumpetteineen, akustisine kitaroineen ja laukkarytmeineen italialaista westernien teemoja. Taas hiljaa kehittyvä, mahtipontinen The Last Gunfigth luo ruudinkatkuiseen päähenkilön ja rosvon väliseen kaksintaisteluun tiivistä tunnelmaa. Vaikka peli ei olekaan kestänyt kovin hyvin aikaa, sen musiikki on suorastaan uraa uurtavaa.

14 vuotta ennen Rockstar Gamesin Lännen miljööseen sijoittuvaa hiekkalaatikkopeliä 2 peleissä ennennäkemätöntä Villin lännen –konseptia kehitteli sarjan ensimmäinen peli (2004): kolmannen persoonan, suoraviivaisen arcademainen toimintapeli, jonka musiikkiraita koostui 1960-1970-luvun italo westernien teemoista säveltäjiltä, kuten Luis Bacalov, Francesco De Masi, Ennio Morricone ja Bruno Nicolai. Sen graafinen tyyli rakeisine 8-millimetrin kameran tyylisine kuvanlaatuineen muistuttaa kyseisen aikakauden elokuvia. Valmista western-musiikkia kuullaan niin päävalikossa, pelissä sekä elokuvamaisissa välianimaatioissa, jossa se luo vaikutelmaa lännenelokuvasta. Pelin pääteema, Luis Bacalovin Lo Chiamavano King (elokuvasta His Name Was King) mikä kuullaan ensimmäistä yhdessä pelihistorian ikonisimmista alkuanimaatioista, jossa pelin keskeiset hahmot esitellään elokuvamaisessa montaasissa. Peli tempaa mukaansa heti teemalaulun kiihkeistä rumpufilleistä ja sähkökitaran kahdentamasta huuliharppumelodiasta.

Usein miten länkkäripelit soveltavat varsin suoraviivaista pelityyliä sekä kostowesternien yksinkertaisia juonikuvioita. Esimerkiksi Activisionin pelissä (2005) päähenkilö Colton White hakee kostoa isänsä surmanneelle pormestari Hoodoo Brownille ja hänen jengilleen. Tämä kolmannen persoonan toimintaseikkailupeli muistuttaa hiekkalaatikko-pelityyliltään western-peli Red Dead Redemptionia (2010), viittä vuotta ennen, kun se räjäytti pelimaailman valtavalla maailmallaan ja western-tyylisellä musiikillaan. Pelin Gun musiikki muistuttaa paljon perinteisiä westernejä mahtipontisilla orkesterisoinneillaan, jonka lomassa kuullaan perinteisiä lännensoittimia: huuliharppua, akustista kitaraa, slide-kitaraa ja viulua. Musiikki luo peliin eeppisen seikkailun tuntua, vieden pelaajan autenttiseen länkkärimiljööseen. Videopelien musiikki soveltaa siis tyyliviitteitä lähestulkoon kaikista elokuvagenreistä, höystämällä sitä interaktiivisilla piirteillä.

 

Kommentoi

RICOCHET kiusaamassa huijareita Kommentit pois päältä artikkelissa RICOCHET kiusaamassa huijareita

Call of Duty: Vanguard

CallofDuty.com-sivustolla julkaistussa blogikirjoituksessa paljastui, että Activisionin -huijauksenestojärjestelmää on päivitetty täysin uusilla ominaisuuksilla, jotka ovat täysin sekaisin huijareiden kanssa. Sen lisäksi korostettiin, että huijauksenesto-ohjelmisto pystyy nyt havaitsemaan kolmannen osapuolen laitteistot, mukaan lukien pahamaineiset Cronus-laitteet, jotka poistavat aseiden rekyylien palautumisen pelistä lähes kokonaan.

Kyseessä on monumentaalinen edistysaskel Activisionille ja siihen liittyville studioille, sillä Warzonen ekosysteemi on ollut kaikenlaisten huijareiden vaivaama enemmän tai vähemmän siitä lähtien, kun ensimmäinen peli debytoi vuonna 2020. Pisimpään pelaajat ovat ”päässeet pälkähästä” käyttämällä pelissä Cronus-laitteita, ja jopa maailman parhaita Warzone-pelaajia on syytetty niiden käytöstä. Nämä ovat läpivientilaitteita, jotka muokkaavat pelaajien ohjaimen syötteitä saadakseen epäreilua etua.

Yksinkertaisesti sanottuna, jos sinut havaitaan käyttävän Cronus-laitteen kaltaista laitetta tai käyttävän muunlaisia huijauksia tai hakkereita Warzone 2.0:ssa (tai Modern Warfare II:ssa), RICOCHET pilaa pelisi ja tarjoaa surkean pelikokemuksen. Huijarit voivat olla esimerkiksi kykenemättömiä näkemään muita pelaajia, heidän aseensa katoavat tai he eivät tee vahinkoa muihin pelaajiin. Nämä metodit tuovat mieleen väärennetyn huijausohjelmiston kehittäjän, ScriptKid:in YouTube-kanavan, joka teki samantapaisen tempun huijareille.

Tämän lisäksi RICOCHET-päivityksessä, joka julkaistaan kolmannen kauden päivityksen yhteydessä, otetaan käyttöön useita huijaamisen vastaisia toimenpiteitä. Esimerkiksi pelaajat, jotka surkuttelevat muita käyttäjiä, käyttävät hyväksikäyttöjä tai boostaavat tilejään, havaitaan ja heille annetaan varoituksia. Pahimmassa tapauksessa heidät poistetaan alustalta tai heidän tilinsä nollataan.

Lähde: Inside-gaming ja Activision

Kommentoi

Jack Black toivoo Red Dead Redemption -videopelin saavan elokuvasovituksen Kommentit pois päältä artikkelissa Jack Black toivoo Red Dead Redemption -videopelin saavan elokuvasovituksen

Red Dead Redemption 2

Juuri julkaistun Super Mario Bros. -elokuvan tähtinäyttelijä , on jakanut mietteensä siitä, että Rockstar Gamesin -videopelistä tulisi ehdottomasti tehdä elokuvaversio. Useita videopelien sovituksia on saatu sekä suurelle että pienelle näytölle viime vuosina, joten Black saattaa ääneen sanoa monien Red Dead Redemption -fanejen ajatuksia.

Vuosien varrella elokuva- ja televisioyhtiöiden määrä, jotka ovat yrittäneet tehdä videopelien sovituksista suosittuja mainstream-mediassa, on kasvanut. Streaming-tilauspalvelujen, kuten Netflixin ja vastaavien, tulo on todennäköisesti auttanut näiden sovituksien tavoittamaan laajemman yleisön. Näiden sovitusten positiivinen vastaanotto selittää esimerkiksi Netflixin Castlevanian ja Arcanen animaatiosarjojen tai HBO:n The Last of Us -live-action -version suosion. Ihmisten kasvava vastaanottavaisuus videopeleistä kertoville tarinoille ei ole yllättävää, mikä selittää näyttelijöiden kiinnostuksen suosikkipelejensä sovittamiseen elokuviin tai TV-sarjoihin.

”The Last of Us oli fantastinen. Ja mikä on hullua, on kuinka uskollinen se on alkuperäiselle lähdeaineistolle. Se perustuu käytännössä täysin peliin, vain muutamia muutoksia tehden. Se voittaa kaikki palkinnot,” Black kertoi haastattelussaan

Blackin mielestä Red Dead Redemptionin maailmasta voitaisiin saada jopa parempi sovitus, kuin Last Of Usin tv-versioinnista.

”Ja on olemassa joitakin hienoja pelejä, joita ei ole vielä tutkittu televisiossa tai elokuvissa. Ehkä sieltä löytyy Red Dead Redemption -elokuva? Sellainen olisi syytä tehdä, koska uskon sen tarinan olevan yhtä hyvä tai jopa parempi kuin The Last of Us.”

Kommentoi