Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki Kommentit pois päältä artikkelissa Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki

Äänisuunnittelun ohella musiikki on yksi keskeisiä piirteitä niin elokuvissa, televisiosarjoissa kuin myös videopeleissä, mitä ilman audiovisuaalinen kokemus ei olisi täydellinen. Musiikki luo tunnelmaa, ilmoittaa pelitapahtumista ja reagoi usein pelaajan toimintaan. Interaktiivisuus onkin keskeisimpiä eroavaisuuksia elokuvamusiikin ja pelimusiikin välillä. Vuosikymmenien saatossa videopeleistä on tullut entistä elokuvamaisempia. Pelien musiikki soveltaa tyyliään erilaisista elokuvagenrejen konventioista, jotka ovat olleet olemassa jo varhaisten kolikkopelien aikakaudella 1970-1980-luvulla. Medal of Honorin, Hidden and Dangerousin tai Hearts of Ironin kaltaisissa sotapeleissä on kuultavissa sotilastrumpetteja ja pikkurumpujen pärinää, kun selviämiskauhussa, kuten Resident Evil ja Silent Hill ”kauhumusiikki” pyrkii tehostamaan pelin kauhuefektiä ja luomaan jännittynyttä tunnelmaa ääristyneine pelottavine sointeineen.

Villin lännen pelejä voi pitää interaktiivisina lännenelokuvina, joiden musiikki soveltaa suoraan -elokuvien musiikillisia konventioita. Tyypillisesti Villiin länteen assosioidaan kaikuisat sähkökitarat, honottavat huuliharput, kaihoisat viulut sekä suuret orkesterisaundit. Yksi varhaisista Villin lännen –pelien alkuperäismusiikeista oli Lucas Artsin kehittämä ensimmäisen persoonan räiskintäpeli Outlaws (1996), jonka Clint Clint Bajakianin säveltämä musiikki soveltaa Ennio Morriconen tunnetuksi tekemää spagetti western –tyyliä, mitä kuultiin muun muassa Sergio Leonen dollari-trilogiassa (Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, pahat ja rumat).  Esimerkiksi pelin teemalaulu muistuttaa trumpetteineen, akustisine kitaroineen ja laukkarytmeineen italialaista westernien teemoja. Taas hiljaa kehittyvä, mahtipontinen The Last Gunfigth luo ruudinkatkuiseen päähenkilön ja rosvon väliseen kaksintaisteluun tiivistä tunnelmaa. Vaikka peli ei olekaan kestänyt kovin hyvin aikaa, sen musiikki on suorastaan uraa uurtavaa.

14 vuotta ennen Rockstar Gamesin Lännen miljööseen sijoittuvaa hiekkalaatikkopeliä peleissä ennennäkemätöntä Villin lännen –konseptia kehitteli sarjan ensimmäinen peli (2004): kolmannen persoonan, suoraviivaisen arcademainen toimintapeli, jonka musiikkiraita koostui 1960-1970-luvun italo westernien teemoista säveltäjiltä, kuten Luis Bacalov, Francesco De Masi, Ennio Morricone ja Bruno Nicolai. Sen graafinen tyyli rakeisine 8-millimetrin kameran tyylisine kuvanlaatuineen muistuttaa kyseisen aikakauden elokuvia. Valmista western-musiikkia kuullaan niin päävalikossa, pelissä sekä elokuvamaisissa välianimaatioissa, jossa se luo vaikutelmaa lännenelokuvasta. Pelin pääteema, Luis Bacalovin Lo Chiamavano King (elokuvasta His Name Was King) mikä kuullaan ensimmäistä yhdessä pelihistorian ikonisimmista alkuanimaatioista, jossa pelin keskeiset hahmot esitellään elokuvamaisessa montaasissa. Peli tempaa mukaansa heti teemalaulun kiihkeistä rumpufilleistä ja sähkökitaran kahdentamasta huuliharppumelodiasta.

Usein miten länkkäripelit soveltavat varsin suoraviivaista pelityyliä sekä kostowesternien yksinkertaisia juonikuvioita. Esimerkiksi Activisionin pelissä (2005) päähenkilö Colton White hakee kostoa isänsä surmanneelle pormestari Hoodoo Brownille ja hänen jengilleen. Tämä kolmannen persoonan toimintaseikkailupeli muistuttaa hiekkalaatikko-pelityyliltään western-peli Red Dead Redemptionia (2010), viittä vuotta ennen, kun se räjäytti pelimaailman valtavalla maailmallaan ja western-tyylisellä musiikillaan. Pelin Gun musiikki muistuttaa paljon perinteisiä westernejä mahtipontisilla orkesterisoinneillaan, jonka lomassa kuullaan perinteisiä lännensoittimia: huuliharppua, akustista kitaraa, slide-kitaraa ja viulua. Musiikki luo peliin eeppisen seikkailun tuntua, vieden pelaajan autenttiseen länkkärimiljööseen. Videopelien musiikki soveltaa siis tyyliviitteitä lähestulkoon kaikista elokuvagenreistä, höystämällä sitä interaktiivisilla piirteillä.

 

Odotettu GTA VI julkaistaan syksyllä 2025 – Take-Two raportoi 2,9 miljardin dollarin tappiot Kommentit pois päältä artikkelissa Odotettu GTA VI julkaistaan syksyllä 2025 – Take-Two raportoi 2,9 miljardin dollarin tappiot

Pelisarjayhtiö Take-Two Interactive on ilmoittanut, että sen tytäryhtiö julkaisee suuresti odotetun pelin Grand Theft Auto VI:n syksyllä 2025. Uutinen tuli julki torstaina, kun Take-Two raportoi vuoden 2024 neljännen neljänneksen ja koko tilikauden tuloksensa. Yhtiön tappiot olivat 2,9 miljardia dollaria ajanjaksolla tammikuu-maaliskuu 2024.

Aiemmin Take-Two oli arvioinut tappioiksi kyseiselle neljännekselle 170–153 miljoonaa dollaria. Yhtiö kertoo, että neljännen neljänneksen 2,9 miljardin dollarin tappioon sisältyi 2,18 miljardin dollarin liikearvon poisto, 304,3 miljoonan dollarin yrityskauppamenot ja 93,3 miljoonan dollarin uudelleenjärjestelykustannukset.

Tarkkaa julkaisupäivämäärää syksyä 2025 tarkemmin Take-Two ei vielä paljastanut. Toimitusjohtaja Strauss Zelnick sanoi Variety-lehdelle, ”Jätämme asian toistaiseksi tähän,” viitaten Rockstar Gamesin omaan tapaan markkinoida peliä.

Grand Theft Auto VI:n traileri rikkoi katseluennätyksiä YouTubessa sen julkaisun jälkeen joulukuussa. Tämä kertoo pelistä vallitsevasta suuresta kysynnästä, sillä edellisestä GTA-pelistä, GTA V:stä, on kulunut jo yli vuosikymmen.

Red Dead Redemption tulossa PC:lle 14 vuoden odotuksen jälkeen Kommentit pois päältä artikkelissa Red Dead Redemption tulossa PC:lle 14 vuoden odotuksen jälkeen

PC-pelaajat ovat toivoneet Red Dead Redemptionin tuloa PC:lle jo vuodesta 2010, jolloin peli julkaistiin alun perin PS3:lle ja Xbox 360:lle. Pelin jatko-osa, , sai PC-version vuotta myöhemmin konsoliversion julkaisun jälkeen, mutta ensimmäisestä osasta ei koskaan hiiskuttu mitään.

Uusi vuoto viittaa kuitenkin siihen, että on vihdoin tulossa PC:lle. Tunnettu Rockstar-yhteisön dataminer Tez2 kertoo Twitterissä löytäneensä viitteitä pelin PC-julkaisusta. Todisteena hän jakaa kuvankaappauksen viestistä, jossa sanotaan ”Red Dead Redemption ja sen zombi-jatko-osa Undead Nightmare ovat nyt pelattavissa PC:llä.”

Tez2 lisää viestin olevan peräisin ”Rockstarin oman launcherin tiedostoista. He päivittivät tiedostoja tänään ja lisäsivät nämä merkit. Kyseessä on markkinointimateriaali, aivan samalla tavalla kuin Rockstar mainostaa GTA V:tä.”

Viestistä ei selviä tarkkaa julkaisupäivämäärää, mutta sanasto viittaa vahvasti siihen, että Rockstar on valmis julkaisemaan pelin PC:lle pian.

PC-pelaajat ovat odottaneet Red Dead Redemptionin tuloa PC:lle jo pitkään, joten toiveena on varmasti se, että PC-versio on merkittävä parannus viime vuoden pettymyksellä vastaanotetusta PS4- ja Switch-versiosta. Rockstarin klassikkopelit eivät ole viime vuosina saaneet ansaitsemaansa huomiota, mistä esimerkkinä on GTA Trilogy -kokoelman katastrofaalinen julkaisu, jota on vain osittain korjattu jälkikäteen.

Lähde: Gamesradar.com