Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki Kommentit pois päältä artikkelissa Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki

Äänisuunnittelun ohella musiikki on yksi keskeisiä piirteitä niin elokuvissa, televisiosarjoissa kuin myös videopeleissä, mitä ilman audiovisuaalinen kokemus ei olisi täydellinen. Musiikki luo tunnelmaa, ilmoittaa pelitapahtumista ja reagoi usein pelaajan toimintaan. Interaktiivisuus onkin keskeisimpiä eroavaisuuksia elokuvamusiikin ja pelimusiikin välillä. Vuosikymmenien saatossa videopeleistä on tullut entistä elokuvamaisempia. Pelien musiikki soveltaa tyyliään erilaisista elokuvagenrejen konventioista, jotka ovat olleet olemassa jo varhaisten kolikkopelien aikakaudella 1970-1980-luvulla. Medal of Honorin, Hidden and Dangerousin tai Hearts of Ironin kaltaisissa sotapeleissä on kuultavissa sotilastrumpetteja ja pikkurumpujen pärinää, kun selviämiskauhussa, kuten Resident Evil ja Silent Hill ”kauhumusiikki” pyrkii tehostamaan pelin kauhuefektiä ja luomaan jännittynyttä tunnelmaa ääristyneine pelottavine sointeineen.

Villin lännen pelejä voi pitää interaktiivisina lännenelokuvina, joiden musiikki soveltaa suoraan -elokuvien musiikillisia konventioita. Tyypillisesti Villiin länteen assosioidaan kaikuisat sähkökitarat, honottavat huuliharput, kaihoisat viulut sekä suuret orkesterisaundit. Yksi varhaisista Villin lännen –pelien alkuperäismusiikeista oli Lucas Artsin kehittämä ensimmäisen persoonan räiskintäpeli Outlaws (1996), jonka Clint Clint Bajakianin säveltämä musiikki soveltaa Ennio Morriconen tunnetuksi tekemää spagetti western –tyyliä, mitä kuultiin muun muassa Sergio Leonen dollari-trilogiassa (Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, pahat ja rumat).  Esimerkiksi pelin teemalaulu muistuttaa trumpetteineen, akustisine kitaroineen ja laukkarytmeineen italialaista westernien teemoja. Taas hiljaa kehittyvä, mahtipontinen The Last Gunfigth luo ruudinkatkuiseen päähenkilön ja rosvon väliseen kaksintaisteluun tiivistä tunnelmaa. Vaikka peli ei olekaan kestänyt kovin hyvin aikaa, sen musiikki on suorastaan uraa uurtavaa.

14 vuotta ennen Rockstar Gamesin Lännen miljööseen sijoittuvaa hiekkalaatikkopeliä peleissä ennennäkemätöntä Villin lännen –konseptia kehitteli sarjan ensimmäinen peli (2004): kolmannen persoonan, suoraviivaisen arcademainen toimintapeli, jonka musiikkiraita koostui 1960-1970-luvun italo westernien teemoista säveltäjiltä, kuten Luis Bacalov, Francesco De Masi, Ennio Morricone ja Bruno Nicolai. Sen graafinen tyyli rakeisine 8-millimetrin kameran tyylisine kuvanlaatuineen muistuttaa kyseisen aikakauden elokuvia. Valmista western-musiikkia kuullaan niin päävalikossa, pelissä sekä elokuvamaisissa välianimaatioissa, jossa se luo vaikutelmaa lännenelokuvasta. Pelin pääteema, Luis Bacalovin Lo Chiamavano King (elokuvasta His Name Was King) mikä kuullaan ensimmäistä yhdessä pelihistorian ikonisimmista alkuanimaatioista, jossa pelin keskeiset hahmot esitellään elokuvamaisessa montaasissa. Peli tempaa mukaansa heti teemalaulun kiihkeistä rumpufilleistä ja sähkökitaran kahdentamasta huuliharppumelodiasta.

Usein miten länkkäripelit soveltavat varsin suoraviivaista pelityyliä sekä kostowesternien yksinkertaisia juonikuvioita. Esimerkiksi Activisionin pelissä (2005) päähenkilö Colton White hakee kostoa isänsä surmanneelle pormestari Hoodoo Brownille ja hänen jengilleen. Tämä kolmannen persoonan toimintaseikkailupeli muistuttaa hiekkalaatikko-pelityyliltään western-peli Red Dead Redemptionia (2010), viittä vuotta ennen, kun se räjäytti pelimaailman valtavalla maailmallaan ja western-tyylisellä musiikillaan. Pelin Gun musiikki muistuttaa paljon perinteisiä westernejä mahtipontisilla orkesterisoinneillaan, jonka lomassa kuullaan perinteisiä lännensoittimia: huuliharppua, akustista kitaraa, slide-kitaraa ja viulua. Musiikki luo peliin eeppisen seikkailun tuntua, vieden pelaajan autenttiseen länkkärimiljööseen. Videopelien musiikki soveltaa siis tyyliviitteitä lähestulkoon kaikista elokuvagenreistä, höystämällä sitä interaktiivisilla piirteillä.

 

Nyt tuli loppu etätöille! – Rockstar kutsuu työntekijänsä takaisin toimistolle välttääkseen mahdollisia GTA 6 -vuotoja Kommentit pois päältä artikkelissa Nyt tuli loppu etätöille! – Rockstar kutsuu työntekijänsä takaisin toimistolle välttääkseen mahdollisia GTA 6 -vuotoja

aikoo ottaa käyttöön pakollisen viiden päivän viikkotyön toimistolla kaikille työntekijöilleen huhtikuusta alkaen.

Bloombergin mukaan syynä ovat kaksi tekijää: tuottavuuden lisääminen ja turvatoimien tiukentaminen, erityisesti viimeaikaisten vuotojen jälkeen koskien odotettua Grand Theft Auto 6 -peliä, joka alkaa olemaan kehityksensä loppusuoralla.

Rockstar väittää, etteivät vuodot ole vaikuttaneet heihin negatiivisesti, mutta he selvästi pyrkivät minimoimaan lisää väärinkäytöksiä. Sähköpostissa henkilöstölle Rockstarin julkaisupäällikkö Jenn Kolbe ilmoitti, että paluu-toimistoon -politiikka asettaa heidät parhaaseen asemaan tuoda seuraava Grand Theft Auto tasolle, jota laatu ja sen viimeistely vaativat.

”Soittakaa lisää pelimusiikkia!” – Pelimusiikin ikivihreät, osa 8 Kommentit pois päältä artikkelissa ”Soittakaa lisää pelimusiikkia!” – Pelimusiikin ikivihreät, osa 8

Pelimusiikin ikivihreät on Errorin artikkelisarja, jossa toimittajamme poimii kasaan kourallisen jollain tapaa hänen omaa elämäänsä mullistaneita pelisävellyksiä. Kappaleet ovat voineet riemastuttaa, vihastuttaa tai aiheuttaa monia muita vahvoja reaktioita, mutta ennen kaikkea, ne ovat jääneet elämään ikuisina korvamatoina omaan sisimpäänsä. Ne soivat kuin päättymättömältä kasetilta, joka ei koskaan mene solmuun.

Tämän kertaisen artikkelisarjan valinnat pienten nippelitietojen kera voit katsastaa tästä alta:

Voit nyt myös äänestää artikkelisarjan lopussa omaa kappalesuosikkiasi.

Halo: Combat Evolved – Main Theme

Halo: Combat Evolved -pelin tunnusmusiikki on eeppinen ja majesteettinen sävellys, joka luo täydellisen tunnelman pelin avaruusooppera-maailmaan. Kappaleen sävelsi Martin O'Donnell, joka on työskennellyt monien muidenkin Halo-pelien musiikkien parissa. Main Theme on yksi pelimusiikkimaailman ikonillisimmista teemoista, ja se on jäänyt mieleen monille pelaajille pelin upean grafiikan ja jännittävän pelattavuuden ohella.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild – Hyrule Field

Vuonna 2017 ilmestyneen The Legend of Zelda: Breath of the Wild -pelin Hyrule Field -teema on kaunis ja tunnelmallinen kappale, joka kuvaa pelin avointa ja seikkailuntäyteistä maailmaa. Kappaleen herkät pianon sävelet ja orkesterin majesteettinen sointi herättävät tunteen vapaudesta ja seikkailusta.

Kappeleen ovat säveltäneet Manaka Kataoka, Maasa Miyoshi, Masato Ohashi & Tsukasa Usui.

Uncharted 4: A Thief's End – Main Theme

Vuonna 2016 julkaistun Uncharted 4: A Thief's End -pelin tunnuskappale on jännittävä ja vauhdikas sävellys, joka heijastaa pelin vauhdikasta toimintaa ja seikkailun tuntua. Kappaleen orkesterin ja sähköisten instrumenttien yhdistelmä luo ainutlaatuisen ja energisen tunnelman, joka pitää pelaajan otteessaan.

Kappaleen on säveltänyt elokuvasäveltäjä Henry Jackman.

Mikä artikkelin kappalevalinnoista oli suosikkisi tällä kertaa?

Ja levyraadin tällä kertaa voittaa?