Scarlett Johansson syyttää OpenAI:ta äänensä luvattomasta käytöstä Kommentit pois päältä artikkelissa Scarlett Johansson syyttää OpenAI:ta äänensä luvattomasta käytöstä

Näyttelijä on ilmaissut järkytyksensä ja vihansa :ta kohtaan sen jälkeen, kun yhtiön -sovelluksessa käytetty ääni muistuttaa hämmästyttävän paljon hänen ääntään. Johanssonin julkistajan Marcel Pariseaun mukaan näyttelijän lakitiimi on lähettänyt OpenAI:lle kaksi kirjettä vaatien selvitystä äänen kehitysprosessista.

OpenAI esitteli uuden äänen viime viikolla, ja monet havaitsivat sen muistuttavan Johanssonin ääntä elokuvasta vuodelta 2013. Elokuvassa Johanssonin ääni kuului naispuoliselle käyttöjärjestelmälle, johon päähenkilö rakastuu. OpenAI:n toimitusjohtaja on aiemmin todennut, että Her on hänen suosikkielokuvansa ja twiittasi hiljattain yksinkertaisesti sanan ”her”.

Jos upotus ei näy, voit katsoa twiitin täältä.

Johansson kertoi FOX Businessille, että Altman oli viime syyskuussa ehdottanut hänelle -järjestelmän ääneksi ryhtymistä. Johansson kuitenkin kieltäytyi tarjouksesta henkilökohtaisista syistä. Yhdeksän kuukautta myöhemmin hänen ystävänsä, perheensä ja yleisö huomasivat uuden Sky-äänen kuulostavan hämmentävän paljon Johanssonilta.

Johansson oli järkyttynyt ja vihainen kuullessaan demoversion ja huomattuaan, että Altman oli tavoitellut ääntä, joka muistuttaa suuresti hänen omaansa. Ennen demoesityksen julkaisua Altman oli pyytänyt Johanssonia harkitsemaan tarjousta uudelleen, mutta järjestelmä julkaistiin ennen yhteydenottoa.

Johanssonin lakitiimi on vaatinut OpenAI:lta selvitystä Sky-äänen kehitysprosessista. Tapauksen yhteydessä on tullut esiin myös laajempi keskustelu oikeudesta kontrolloida omaa ääntä ja kuvaa, ja lokakuussa ehdotettiin lakia, joka suojaisi tätä oikeutta jopa 70 vuotta henkilön kuoleman jälkeen.

OpenAI julkistaa uuden tekoälytyökalun syvätutkimukseen Kommentit pois päältä artikkelissa OpenAI julkistaa uuden tekoälytyökalun syvätutkimukseen

on julkistanut uuden -”agentin”, joka on suunniteltu auttamaan ihmisiä tekemään syvällistä ja monimutkaista tutkimusta -alustalla. Uusi ominaisuus on nimetty osuvasti nimellä ”deep research” (syvätutkimus).

Yhtiön sunnuntaina julkaisemassa blogikirjoituksessa kerrottiin, että tämä uusi ominaisuus on suunniteltu ”ihmisille, jotka tekevät intensiivistä tietotyötä rahoituksen, tieteen, politiikan ja tekniikan aloilla ja tarvitsevat perusteellista, tarkkaa ja luotettavaa tutkimusta.” Yrityksen mukaan työkalusta voi olla hyötyä myös kuluttajille, jotka tekevät huolellista tutkimusta vaativia hankintoja, kuten autoja, kodinkoneita tai huonekaluja.

ChatGPT deep research on tarkoitettu tilanteisiin, joissa käyttäjä ei halua vain nopeaa vastausta tai yhteenvetoa, vaan tarvitsee perusteellista tiedon analysointia useista verkkosivustoista ja muista lähteistä.

Saatavuus ja rajoitukset

OpenAI tuo ominaisuuden välittömästi ChatGPT Pro -käyttäjien saataville 100 kuukausittaisella kyselyllä. Plus- ja Team-käyttäjät saavat ominaisuuden käyttöönsä seuraavaksi, minkä jälkeen se tulee Enterprise-asiakkaiden saataville. Plus-version julkaisu on suunniteltu noin kuukauden päähän, ja maksaville käyttäjille asetettujen kyselyrajoitusten luvataan olevan ”merkittävästi korkeampia” lähitulevaisuudessa.

Palvelu ei ole vielä saatavilla Isossa-Britanniassa, Sveitsissä eikä Euroopan talousalueella.

Toiminnallisuus ja kehityssuunnitelmat

Deep research -toiminto on tällä hetkellä käytettävissä vain verkkoselaimen kautta, ja mobiili- sekä työpöytäsovellusintegraatiot ovat tulossa myöhemmin tässä kuussa. Käyttäjät voivat liittää kyselyihinsä tiedostoja ja taulukoita. Vastauksen saaminen voi kestää 5-30 minuuttia.

Tällä hetkellä tulokset ovat vain tekstimuodossa, mutta OpenAI suunnittelee lisäävänsä pian upotettuja kuvia, datavisualisointeja ja muita analyyttisia tuotoksia. Suunnitelmissa on myös mahdollisuus yhdistää ”erikoistuneempia tietolähteitä”, mukaan lukien tilauspohjaiset ja sisäiset resurssit.

Tarkkuus ja rajoitukset

OpenAI myöntää, että ChatGPT deep research -työkalulla on rajoituksensa. Se voi tehdä virheitä ja vääriä päätelmiä, ja sillä voi olla vaikeuksia erottaa luotettavaa tietoa huhuista. Työkalu ei myöskään aina ilmaise epävarmuuttaan asioista ja voi tehdä muotoiluvirheitä raporteissa ja lähdeviitteissä.

Parantaakseen tarkkuutta OpenAI käyttää erityisversiota uudesta o3-”päättely”-tekoälymallista, joka on koulutettu vahvistusoppimisen avulla. Malli saavutti 26,6 prosentin tarkkuuden Humanity's Last Exam -arvioinnissa, mikä on huomattavasti parempi tulos kuin kilpailijoilla, kuten Gemini Thinking (6,2 %) ja Grok-2 (3,8 %).

Mielenkiintoista on, että julkisti vastaavanlaisen tekoälyominaisuuden samalla nimellä alle kaksi kuukautta sitten.

Trump: ”herätyksen paikka” – DeepSeek järisyttää Yhdysvaltain teknologiamarkkinoita Kommentit pois päältä artikkelissa Trump: ”herätyksen paikka” – DeepSeek järisyttää Yhdysvaltain teknologiamarkkinoita

Yhdysvaltain presidentti toteaa uuden kiinalaisen -tekoälymallin olevan ”ätyksen paikka” Yhdysvaltain teknologiateollisuudelle sen jälkeen, kun Nvidian markkina-arvosta katosi lähes 600 miljardia dollaria.

Kiinalaisen tekoälymallin DeepSeekin ilmestyminen markkinoille on aiheuttanut merkittävän pudotuksen tekoälyyn sijoittaneiden yritysten osakekursseissa. -markkinoita hallitseva grafiikkasuoritinvalmistaja Nvidia koki historian suurimman Wall Streetin tappion, kun sen osakkeen arvo romahti 16,86 prosenttia.

Markkinahäiriö ulottui myös muihin teknologiajätteihin: , Platformsin ja Googlen emoyhtiö Alphabetin osakekurssit laskivat 2,1-4,2 prosenttia. Tekoälypalvelimia valmistavan Dell Technologiesin osake putosi 8,7 prosenttia.

DeepSeek väittää R1-mallinsa olevan huomattavasti edullisempi vaihtoehto länsimaisille palveluille, kuten :lle. Avoimeen lähdekoodiin perustuvan :n kehittämisen kerrotaan maksaneen vain 6 miljoonaa dollaria ja vaativan merkittävästi vähemmän laskentatehoa kuin länsimaisten kilpailijoiden mallien.

DarwinAI:n perustaja kommentoi CBC Newsille: ”DeepSeek suoriutuu yhtä hyvin kuin johtavat Piilaakson mallit, ja joidenkin väitteiden mukaan jopa paremmin. Se, että tämä saavutettiin murto-osalla resursseista, hätkähdyttää alaa.”

Presidentti Trump näki tilanteessa myös mahdollisuuksia Yhdysvalloille.

”Sen sijaan että käytetään miljardeja ja miljardeja, voidaan käyttää vähemmän ja päästä toivottavasti samaan lopputulokseen,” .

Trump totesi BBC:n haastattelussa

”Jos saman asian voi tehdä halvemmalla, jos sen voi tehdä pienemmillä kustannuksilla ja päästä samaan lopputulokseen, pidän sitä meille hyvänä asiana,”

Trump jatkoi ja vakuutti samalla Yhdysvaltojen säilyttävän johtoasemansa tekoälyn kehityksessä.

Huolimatta DeepSeekin aiheuttamasta markkinahäiriöstä Nvidia on edelleen 2,90 biljoonan dollarin arvoinen yritys. Yhtiö julkaisee odotetut ja RTX 5080 -näytönohjaimet tällä viikolla, joiden kysyntä on niin suurta, että ihmiset jonottavat niitä kylmässä tammikuisessa säässä kauppojen edessä.