Svingit kunnossa! – arvostelussa PGA Tour 2K23 Kommentit pois päältä artikkelissa Svingit kunnossa! – arvostelussa PGA Tour 2K23

PGA Tour 2K23 (Xbox Series X)

7 / 10
Hyvää + Pelattavuus muokattavissa oman maun mukaiseksi + Paljon tekemistä Huonoa - Kehno optimisaatio - Sama peli, eri vuosi

Urheilupeleihin ja viime vuosina erityisesti golfiin keskittynyt puttaa tarjolle tosielämän viheriöitä helpommin lähestyttävän vaihtoehdon: PGA Tour 2K23. Tällä saralla ei yleensä kauheasti uudistuksia kannata odottaa, mutta ainakin mekaniikkoja kerrotaan edellisestä osasta 2K21:sta hiotuksi sekä toiminnallisuuksia on lisätty. Julkaisijan 2K Games puolelta on pistetty rahaa palamaan Tiger Woodsin saamiseen peliin. Lieneekö tästä johtuen vai aikansa trendien perässä mikrotransaktioiden määrää ja paineistusta on kasvatettu. Ensi kosketuksella 2014 julkaistulle Golf Clubia pelanneelle ja sen kankeaan menupuzzleen tottuneelle selkenee hetkessä, miten rankasti copypastea on käytetty. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että vähän kaikkea on nykyään enemmän.

Alkajaisiksi tutorial opastaa huitomisen perusteisiin. Lyöminen tapahtuu joko liikuttamalla oikeaa analogitikkua takaa eteen tai kolmen napsautuksen ajoituksella. Tikulla hutkiminen vaatii tarkkuutta liikeradan suhteen, sillä pienikin virhe swingin alussa tai lopussa saattaa johtaa pallon pusikkoa päin. Herkkyyttä voi myös hyödyntää kierteiden luomisessa mikä tuo kivan pikku säväyksen tekniikkaan. Naputellessa taas lyönnin laatu on enemmän kiinni siitä, osuuko painallukset oikeisiin kohtiin mittarissa. Naputtelu lienee monelle tuttu mekaniikka, mutta uusi tuttavuus HB:n golf-peleissä. Kierteitä ja lennon pituutta voi määritellä ja zoomailla mapilla ennen lyöntiä, joten enimmäkseen riittää arvioidessa tähtäykset oikein ja sitten lyömällä maksimivoimalla, mahdollisimman tarkasti. Mailavalinta eri olosuhteissa ja lyöntiasento vaikuttavat myös lentorataan ja pituuteen. Mekaniikkojen esittelyn jälkeen pelaaja voi valita aloittaako yksinpelikampanjan amatööritasolta vai hyppääkö jopa suoraan PGA Tourille.

Pelattavaksi voi valita jonkun lukuisista ammattilaisista, joilla statsit vaihtelee laidasta laitaan tosielämän taitamisia mukaillen. Vaihtoehtoisesti voi luoda omanlaisensa kuokkijan. Kontrollit ja vaikeustason voi säätää omien taitojen ja intressien mukaiseksi. Erilaisia muuttujia on tarjolla kiitettävästi. Mikäli säätösetit ei kiinnosta, valittavissa on myös muutamat perusasetukset viimeisen päälle helpotetusta ja avustetusta easymodesta elitistisen tarkkaan simulaatioon. Tuntumaa ja vastarinnan tasoa helposta vaikeampaan määritellessä kasvaa palkitsemiskerroin, joka vaikuttaa siihen miten paljon ansaitsee rahaa ja kokemuspisteitä menestyksen myötä. Kokemattomalle lienee suositeltavaa aloittaa kampanja helpommalta pohjalta, sillä parempiin turnauksiin ei pääse huonoilla pisteillä ja uudestaan pääsee yrittämään resetoimalla koko ura.

Voittorahoilla ostetaan golfarille kaikenlaista customointia. Oman hahmon pärstästä voi kuitenkin muokata niin komean tai ruman kuin kehtaa täysin ilmaiseksi. Vaatetusta löytyy aina talon omista tekeleistä Niken ja Puman varustukseen. Olettaen että pelaat miehellä, sillä jostain syystä naisille on tarjolla vain muutamat pöksyt ja paidat. Mailoja on moneen lähtöön ja mitä kalliimmaksi puu ynnä rauta käy, sitä paremmaksi niiden statsit muuttuu. Sponsorimekaniikkaa käyttämällä ja menestymällä saa leveloitua käyttämilleen brändeille tieriä ansaiten lisää kampetta ja mailojen pävityksiä – fittauksia. Näiden asentaminen mailoihin taas tyhjentää taskut nopeasti. Fittaukset on kuitenkin melkoisen hyödyllisiä, sillä niitä asentamalla voi balansoinnista riippuen lisätä tai vähentää mailan osumatarkkuutta ja lyönnin voimakkuutta. Rahaa ja sälää saa turnauksista melko hitaasti, mutta kuitenkin varmasti. Tarjolla on mahdollisuus ostaa mikrotransaktioiden kautta peliin rahaa prosessia nopeuttaakseen.

Ratoja voi valkata ja pelailla mielensä mukaan uramoodin ulkopuolella. Valittavissa on parisenkymmentä lisensoitua rataa, jotka tarjoaa enemmän ja vähemmän haastetta. Ratoja suorittaessa määräytyy niitä kohtaan ja pelaajalle handicap-indeksit. Pelaajan handicapille on käyttöä myös pullistelun lisäksi, sillä joihinkin onlineturnauksiin osallistuminen sitä vaaditaan. Nämä on yleensä ajoitettu ja saa suorittaa omaan tahtiin. Netissä pallottelu on myös mahdollista reaaliaikaisesti kavereita tai ventovieraita vastaan. Offlinessa voi läpsytellä yksin, kavereiden kanssa tai ottaa vihulaisten kummituksia seuraksi. Varsinaisia leaderboardseja ei tunnu olevan. Istuntoja varten voi tehdä neljä erilaista pelaajasetuppia, joille voi määritellä haluamansa kontrollit.

Mikäli viralliset radat rupeaa puuduttamaan, on mahdollisuus tsekkailla pelaajien tekemiä ratoja tai tehdä sellainen itse. Näiden ratojen suorittaminen ei vaikuta handicap-indeksiin. Editorilla voi päästää mielikuvituksen valloilleen, sillä mapin muotojen kanssa on melko lailla vapaat kädet. Työkalut ja toiminnot itsessään vaatii hieman totuttelua ja testailua opastuksen ollessa kätkettynä menujen syövereihin. Kaikenlaisten objektien ja yksityiskohtien sijoittamista mapille on jonkin verran rajattu. Ratoja voi myös tuoda 2K21:sta mikäli sellaisia löytyy. Tarjolla on myös tovin viihdyttävä partypeli Topgolf, missä tarkoituksena on sniputella palloja pisteytettyihin laareihin.

Audiovisuaalinen puoli on kaikin puolin selkeä näyttäen ja kuulostaen golfilta. Selostajien toistuvasta pulputuksesta uramoodissa voi olla montaa mieltä. Pallon käyttäytyminen eri maastoissa vaikuttaa pääosin uskottavalta. Paikoittain ruudunpäivitys tahtoi tökkiä häiriten osumatarkkuutta. Tämä voi olla HB:n golfeja aiemmin pelanneille entuudestaan tuttu ilmiö. Hieman hämmentävää, kuinka monen pelin ja budjetin paisumisen jälkeen vieläkin optimisaatio tällä tavalla kompuroi, etenkin konsolilla. Lagin mahdollisuus on kuitenkin huomioitu grafiikka-asetuksissa, mistä voi laittaa performance-moden päälle nostamaan ruudunpäivityksen moitteettomalle tasolle laskien varjojen ja tekstuurien laatua. Tarkempia säätöjä ei näiden kahden vaihtoehdon lisäksi ole, paitsi HDR:n voi täpätä päälle mikäli näyttölaite sitä tukee. Saattaa siis joutua valitsemaan arpooko suorituksia diashowssa vai katseleeko pelkistettyjä grafiikoita.

PGA Tour 2K23 ei 2K21 verrattuna tarjoa pienten parannusten ja lisenssihärdellin lisäksi kauheasti uutta. Kolmen napautuksen mekaniikka on toki tervetullut ja monen toivoma lisä laajentamaan kontrollien kirjoa. Optimisaation laatu jättää parantamisen varaa ja ensikertalaiselle saattaa HB:n golf-peleille tyypillinen menujen opettelu tuottaa harmaita hiuksia. Mikäli nämä ongelmat eivät kuitenkaan ylitsepääsemättömiä ole, tarjoaa PGA Tour 2K23 tekemistä koko rahan edestä niin tarkasta simulaatiosta kuin rennommastakin menosta kiinnostuneelle.

PGA Tour 2k21 – Golfia jokaiseen makuun Kommentit pois päältä artikkelissa PGA Tour 2k21 – Golfia jokaiseen makuun

PGA Tour 2k21
8 / 10
Hyvää Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, "helppo oppia ja vaikea hallita" pätee varsin hyvin PGA Tour 2k21:een. Pienet hetket jolloin oman kehityksensä huomaa tuloksissa ovat omiaan tuomaan pelaajan takaisin pelin pariin. Huonoa Huonoja puolia pitäisi keksimällä keksiä, joten jätetään väliin. Crossplay olisi ollut kiva? Yleistä Kokonaisuutena erittäin toimiva paketti, ainakin golf-amatöörin silmin. Peliin pääsee helposti sisään taitotasosta huolimatta ja sen pariin tulee palattua useammin kuin odottaisi.

En tiedä miksi ja miten, mutta yhtäkkiä havahduin todellisuuteen, jossa 2K Gamesin uusin golf-peli tuntui olevan kovinkin suosittu. Peli jatkaa kehittäjä HB Studiosin The Golf Club-sarjaa 2K Gamesin lipun alla, nyt myös virallisesti 2K-brändin alle päivitettynä. Twitchissä katsojamäärät olivat selvästi korkeammalla kuin olisin golfilta odottanut ja peli puski itseään Youtuben suosituksiinkin. Pikaisella vilkaisulla myös pelaajien arviot pelistä olivat myönteisiä. Vaikken lajia itseään seuraakaan ja golf-pelejäkään en ole pelannut viimeiseen 25 vuoteen, urheilupelit yleisesti ovat lähellä sydäntä. Ei muuta kuin peli testiin ja rauta-ysillä monttua kaivamaan.

PGA Tour 2K21
Tuuli on tyyni ja kenttä vakaa. Tästä se lähtee.

Ensimmäisellä kännistyskerralla peli ohjaa pelaajan suoraan tutoriaalin puolelle, jossa perusasiat hiotaan kuntoon muutamassa minuutissa. Kontrollit selitetään selkeästi ja peli on hyvinkin intuitiivinen toimintansa suhteen. Pelin vaikeustasoa valitessa päädyin kuudesta vaihtoehdosta amatööriin (2/6). Parin tunnin hieromisen jälkeen se alkoi tuntumaan hieman helpolta, joten vaihdoin pykälää vaikeammalle (pro am, 3/6). Näillä vaikeustasoilla riittää, kun sutaisee palloa jotakuinkin oikeaan suuntaan ja ottaa huomioon tuulen vaikutuksen pallon lentoon. Jos siis rennommalla, hieman arcademaisella otteella läpsyttely maistuu, alemmat vaikeustasot tarjoavat sujuvan kokemuksen.

Kun siirrytään niin sanotusti ”oikeiden pelaajien” pariin, seuraavana vuorossa olevan pro-tason saloja opetellessa vietänkin sitten edelleen enemmän aikaa väylän vieressä kuin väylällä. Jokaisella vaikeustasolla itse lyöminen tapahtuu ohjaimen tattia heilauttamalla ja pro-tasolla vaaditaan jo sen tason tarkkuutta tatin liikkeissä, että meikäläisen nakit ohjaavat lyönnin hereästi lähimpään pensaaseen. Kun tuulen lisäksi pitää ottaa huomioon maaston tasoerot, maan kulma lyötävän pallon alla… Tarviiko sanoa enempää? Hauskaa toki piisaa tästä kaikesta huolimatta. Omien taitojensa kehittymisen huomaa niin selkeästi muutaman päivän aikajanalla, että voi vain tyytyväisenä myhäillä.

PGA Tour 2K21
Sitä ei voi ylittää, sitä ei voi alittaa, mutta sen voi sopivalla jengalla kiertää.

Mitä PGA Tour 2K21 sitten tarjoaa pelimuotojensa puolesta? Perinteiset yksittäiset pelit, sekä yksin että kaverin kanssa, ovat tietysti mukana. Oma huomioni kohdistui 2K:lle MyCareer-moodiin, jossa voi aloittaa suoraan PGA Tourilta, tai vaihtoehtoisesti pienemmistä turnauksista ja kolata tiensä kohti huippua. Alemman tason turnauksissa saa rauhassa keskittyä taitojensa hiomiseen, sillä vasta PGA Tourille päästessä peli avaa lisää ominaisuuksia uramoodiin. Sponsori tuo mukanaan erilaisia tavoitteita kisoihin, joita suorittamalla pelaaja kerää sekä kolikoita että kokemusta. Pelaajalle haetaan myös oma, rakas verivihollinen muiden golfareiden seasta, jota vastaan vertaillaan suorituksia tulevissa kisoissa.

Online-pelaajille tarjolla on normaalien pelien lisäksi eri yhteisöjen järjestämiä turnauksia. Esimerkiksi yleisesti urheilusta kiinnostuneille Barstool Sports on varmastikin tuttu nimi. Barstoolin yhteisössä oli kirjoitushetkellä noin 25000 jäsentä, joten peliseuraa ja turnauksia varmasti riittää vähintään seuraavaan peliin asti. Pienemmistä yhteisöistäkään ei ole pulaa, joten tältäkin saralta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Puuhastelijoille pelistä löytyy myös monipuolinen rata-editori. Oman 18-reikäisensä voi luoda muutamalla napinpainalluksella, tai vaihtoehtoisesti sukeltaa syvään päähän ja luoda kaiken alusta asti. Tämäkin on toki oma taiteenlajinsa ja jotkut jopa keskittyvät lähinnä ratojen luomiseen, varsinaisen pelaamisen sijasta.

PGA-editori
Ensivilkaisulla rataeditori saattaa näyttää hieman haastavalta, mutta pienellä harjoittelulla kyseessä on nopea ja helppo työkalu.

Kun 2K Gamesista puhutaan, mikromaksut nousevat usein keskustelussa pinnalle. Kieltämättä PGA Tour 2K21 pääsi hieman pelästyttämään, sillä alun tutoriaalin jälkeen peli vie pelaajan editoriin luomaan hahmonsa. Kun kroppa on venytelty muotoonsa ja kasvot veistetty kirveellä valmiiksi, pitää vielä vetää rytkyt niskaan. Kas, lähestulkoon kaikki mahdollinen on lukossa. Kolikoilla saa avattua uusia kuoseja ja kolikoita saa tietysti oikealla rahalla. Enne tulevasta? Ei sittenkään. Toisin kuin ehkä muissa firman peleissä, PGA Tour 2K21 ei hiero mikromaksujaan pelaajan naamaan jatkuvalla syötöllä. Toki golfarin työkalut, eli erilaiset mailat, avataan samalla mallilla. Mailoissa on ihan pelillistäkin eroa, mutta kolikoita tienaa pelaamalla sen verran nopeasti, etten näe tässä ongelmaa. Jotkut ovat jopa kutsuneet pelin aloitusmailoja parhaiksi pelattavuudeltaan.

Kaikkiaan paluu videopeli-golfin pariin oli sanalla sanoen miellyttävä kokemus. Vaikka peli ei tarjoakaan elämää suurempia elämyksiä, omien taitojen kehittymisen huomaa helposti ja tämän asian tuottama mielihyvä ohjaa takaisin pelin pariin päivittäin. 18 reikää hutkii läpi suht nopeasti ja kivuttomasti. Pelin pariin on ummikonkin helppo istahtaa, mutta kokeneemmallekin pelaajalle haastetta tuntuu riittävän. Kaikkiaan toimiva paketti, josta ei löytynyt pahaa sanottavaa.