Apple on päättänyt väliaikaisesti poistaa käytöstä uuden tekoälyominaisuutensa, joka tuottaa tiivistelmiä uutisten push-ilmoituksista. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun ominaisuus tuotti toistuvasti virheellisiä ja harhaanjohtavia otsikoita, mikä herätti vastustusta uutisorganisaatioiden ja lehdistönvapautta puolustavien ryhmien keskuudessa.
Torstaina Apple julkaisi kehittäjille beta-ohjelmistopäivityksen, joka poistaa tekoälyominaisuuden käytöstä uutis- ja viihdeotsikoiden osalta. Yhtiö aikoo myöhemmin julkaista päivityksen kaikille käyttäjille ja työstää samalla parannuksia tekoälyominaisuuteen. Apple suunnittelee ottavansa ominaisuuden uudelleen käyttöön tulevassa päivityksessä.
BBC valitti Applelle teknologiasta joulukuussa, kun se loi valheellisen otsikon väittäen United Healthcaren toimitusjohtajan murhasta syytetyn Luigi Mangionen ampuneen itsensä. Toisessa tapauksessa Tekoäly yhdisti kolme New York Timesin artikkelia yhdeksi push-ilmoitukseksi, joka virheellisesti väitti Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun tulleen pidätetyksi.
Vielä keskiviikkona tekoälyominaisuus tiivisti Washington Postin ilmoituksen täysin väärin väittäen virheellisesti ”Pete Hegsethin tulleen erotetuksi, Trumpin tullien vaikuttaneen inflaatioon, ja Pam Bondin sekä Marco Rubion tulleen vahvistetuiksi”. Mikään näistä väitteistä ei pitänyt paikkaansa.
Lehdistönvapautta puolustavat ryhmät, kuten Toimittajat ilman rajoja ja kansallinen toimittajaliitto NUJ, ovat korostaneet tiivistelmien vaaroja kuluttajille, jotka etsivät luotettavaa tietoa. Ne ovat vaatineet tekoälytiivistelmien poistamista.
Applen tekoälyongelmat eivät ole ainutlaatuisia. Suositut tekoälymallit kuten ChatGPT tuottavat usein niin sanottuja ”hallusinaatioita” eli itsevarmasti esitettyjä, mutta keksittyjä vastauksia. Heinäkuussa 2024 julkaistu Cornellin, Washingtonin yliopiston ja Waterloon yliopiston tutkimus osoitti, että huippuluokan tekoälymalleihin ei voi vieläkään täysin luottaa niiden taipumuksen takia keksiä tietoa.
Osana tulevaa päivitystä Apple aikoo korostaa selvemmin, että tiivistelmät ovat tekoälyn tuottamia, viestien samalla että ne saattavat joskus tuottaa epätarkkoja tuloksia.