
Kuvittele maailma, jossa älykkäät koneet eivät nouse ihmiskuntaa vastaan, vaan sen puolesta. Missä tekoäly ei uhkaa arkeasi, vaan imuroi sen puolestasi. Näin voisi spiikata Terminator-elokuvien John Connor, mainostaessaan Roborockin lippulaivamallia, Saros 10:ntä?
Roborock Saros 10 – Suomen markkinoille keväällä saapunut uusi lippulaiva kerskailee olevansa jotain muutakin, kuin vain pelkkä robotti-imuri. Se lupailee olevansa kotiin saapuva droidi, jota Star Warsia lainaten, jokainen meistä on etsinyt : ohut, voimakkaampi ja fiksumpi kuin yksikään aiempi yksikkö. Sen iF Awards -palkittu muotoilu kätkee sisäänsä 22 000 Pa:n imutehon, kehittyneimmän Reactive AI 3.0 -havainnointijärjestelmän sekä moppausteknologian, joka ei värähdä pelkästä innosta, vaan 4 000 kertaa minuutissa.
Se kehuu olevansa, ei pelkästään teknologian taidonnäyte, vaan myös kunnianosoitus niille, jotka eivät enää jaksa kumartua sohvan alle.
Mutta onko Saros 10 vain pölypussillinen tyhjiä lupauksia, vai oikeasti hintansa väärti, korvaamaton apuri arjen sekamelskaan? Otetaan siitä selvää, rakkaat lukijamme!

SAROS 10 tekee ensivaikutelman, joka jää mieleen heti paketista nostettaessa. Laite huokuu laatua ja tuntuu alusta asti siltä, että nyt ei olla tosiaankaan tekemisissä minkään Lidlin halpis-imurin kanssa. Tuotetiedoissaan Saros lupaa yhdistää hyvän imutehon, älykkään moppaustoiminnon, ohuen rungon ja maltillisen kokoisen latausaseman fiksuun ja hillittyyn kokonaisuuteen. Runkohan nimittäin on yhtiön ohuimmista päästä
Imurin käyttöönotto on äärimmäisen helppoa, juurikaan suurempaa kasaamista telakan, eikä imurinkaan kanssa ollut tarpeen tehdä. Imuri lataamaan, ja sovelluksen kanssa homma rullaamaan. Näin se homma etenee!
Aiemmin testaamani Q Revo Curv teki aiemmin vaikutuksen pyörivillä, kookkailla moppilaikoillaan ja näyttävällä muotoilullaan. SAROS 10 puolestaan lähestyy asiaa toisella kulmalla: se on ohuempi, huomaamattomampi ja käytännöllisempi monessa kodissa. Design on moderni ja rauhallinen, eikä se kilju huomiota, mikä voi olla iso plussa, jos robotti asustaa näkyvällä paikalla tai tilaa kodissasi on vähän.
Matalalla profiililla, se on voittajan tie
Yksi SAROS 10:n merkittävä valtti on sen mataluus. Roborock Saros 10 on vain 7,98 cm korkea, mikä tekee siitä brändin ohuimman mallin. Se liukuu helposti matalienkin huonekalujen alle, mikä tuo aivan uuden ulottuvuuden siivoukseen. Moni robotti jää sohvan eteen seisomaan ja toivoo vain parasta, Saros näyttää menevän rohkeasti peremmälle, tiputtaen päällään seisovan anturinsa alas ja pistämällä villakoirat solmuun! SAROS tuntuu muutenkin ketterältä ja liikkuu tilassa sujuvasti ja mikäli pimeys valtaa ympäristön, osaa se itse sytyttää omat ajovalonsa päälle, selviten siis täydellisesti myös erittäinkin hämärissä olosuhteissa.
Latausasema on ilahduttavan kompakti, etenkin jos verrataan esimerkiksi Qrevon hieman pyöreämpään (toki siltikin tyylikkääseen asemaan). Se ei vaadi kodin uudelleenkalustamista ja sisältää pienen näytön, josta näkee akun ja vesisäiliön tilan yhdellä vilkaisulla. Sisältä löytyy myös pölypussi, jonka vaihto on tehty äärimmäisen helpoksi. Pieni, mutta arjessa yllättävän hyödyllisiä yksityiskohta.

Arjen testissä. Irti entisestä elämästä ja apuna uuden rakentamisessa
SAROS 10 sai heti näytön paikan, kun se osallistui vanhan asuntoni kevyeen muuttosiivoukseen. Vaikka moni jättäisi robotti-imurin tällaisessa tilanteessa telakalle, tämä droidi ei pelästynyt urakkaa, vaan tavaroita kantaessaan puhdisti muutamaa huonetta erittäinkin tehokkaasti hyllyjen takaa paljastuneista roskista. Tämä oli ns. kevyt neitsyt matka imurille. Tositoimiin päästiin kuitenkin vasta uuden osoitteen luona.
Uudessa, ja varsinaisessa testikohteessa SAROS 10 on otti näpäkästi haltuun 76 neliön reviirin – ja onkin tehnyt sen tyylillä. Se ei lopeta, yksinkertaisesti, ennen kuin koko talo on siivottu. Kuten eräs tulevaisuuden asiantuntija elokuvasta Terminator voisi parodisoiden todeta: ”It won't stop. It doesn't feel pity, or remorse, or fear… and it absolutely will not stop – until your home is clean.” SAROS ei ehkä metsästä Sarah Connoria perheineen, saatika meitä muitakaan ihmisiä, mutta pölypallerot ja saasta ovat sen luonnollista vihollista, ja niiden päivät se päättää nurkista kyllä säälimättä. Tässä kohta muuten varoitus, Terminator-viittauksia luvassa artikkelin edetessäkin….

SAROS 10:n harjasrakenne on suunniteltu erityisen huolellisesti. Siinä missä monien robotti-imurien rulliin kietoutuu ajan myötä puolikas kampaamon lattia tai kalastusreissulta eteisen lattialle unohtunut siima, SAROS 10 pistää kampoihin. Sen kelluva kumiharja minimoi pitkien hiusten, lankojen ja muiden ohuiden roskien kiertymisen, mikä vähentää tukoksia ja pidentää huoltoväliä. Käytännössä tämä tarkoittaa vähemmän aikaa veitsen tai saksien kanssa taistellen, ja enemmän aikaa sille, että laite voi tehdä juuri sitä, mihin se on suunniteltu: siivota tehokkaasti ilman keskeytyksiä. Tämä yksityiskohta saattaa tuntua pieneltä, mutta pitkällä aikavälillä se tekee arjesta sujuvampaa ja elämästä huolettomampaa.
Hiljainen kodin ahertaja, jonka akunkestosta ei kannata stressiä repiä
Normaali-tilassa SAROS 10 on omiin korviini tarpeeksi hiljainen, eikä häiritse arkea, olipa kyseessä etäpalaveri tai vaikkapa omat päiväunet. Peruskäytössä laite ei juuri erotu taustamelusta, ja sen ääni hukkuu helposti esimerkiksi television tai keskustelun sekaan. Tehokkaammilla tehotasoilla, etenkin Turbo-moodissa ja matoille noustessaan, ääntä syntyy enemmän, mutta se pysyy silti siedettävällä tasolla, eikä muistuta pölynimurin raivoisaa kiljuntaa. Silti ehkä tässä kohta voluumit on aina laitettava kodin laitteista aavistuksen isommalle.
Akunkesto on riittävä isompaankin kotiin, eikä laite tarvitse välilatauksia normaalikäytössä. Asema huolehtii mopin huuhtelusta (tehokkaasti jopa niin, että tappaa mopissa olevat bakteerit) ja akun lataamisesta automaattisesti. Tyhjästä täyteen lataaminen kestää vaivattomat pari-kolme tuntia, mutta harvoin siihen tarvitsee turvautua, sillä laite osaa kesken siivouksen palata lataamaan itseään ja jatkaa siivousta siitä mihin jäi.
Kuin imureiden T-1000, mutta moppaajana vain kankeampi T-800
SAROS 10:n imuteho on käytännössäkin erinomainen (22 000 Pa lukee paperilla). Se nappaa oman lapsiperhearkeni tyypilliset sotkut kuten: pölyt, muruset, popcornin jyvät ja eteisen mudat ja kivet tehokkaasti niin kovilta pinnoilta kuin matoiltakin. Kartan opittuaan, laitteen kulku on täsmällistä, eikä se säntäile sinne tänne, vaan tekee työnsä järjestelmällisesti. Moppi nousee automaattisesti mattojen kohdalla, mikä estää kosteuden leviämisen väärään paikkaan, iso plussa sekalattiaisessa kodissa. Saros 10 myös oppii usein mokattuaan sen, että tietylle alueelle ei välttämättä kannata mennä ollenkaan.
Moppausosasto on asiallinen, muttei valitettavasti kuitenkaan yltäkylläinen. Pyörivien moppien puuttuminen tarkoittaa, että pinttyneemmät liat jäävät toisinaan kaipaamaan rajuimmissa kohdissa käsinpesua tai moppauksen toistoa samalle kohdalle. Tärisevä moppaus hoitaa kuitenkin arjen jäljet, keittiön roiskeet, eteisen kengänjäljet ja kevyet ruokatahrat kunnialla. Käytännössä se vastaa päivittäistä ylläpitosiivousta, ei suursiivousta. Tärisevät mopit ei mielestäni tuo niin laadukasta jälkeä, kuin isommat pyörität vastaavat, kuten esimerkiksi yhtiön Qrevo-sarjassa, jota juuri ennen Saroksen saapumista testasin, ja jonka moppausominaisuuksiin olin erittäinkin tyytyväinen.
Vesisäiliöt ovat pienemmät kuin esimerkiksi Qrevossa (noin 70ml), joten täyttö- ja tyhjennysruljanssia on odotettavissa hieman useammin, varsinkin jos moppaat usein tai asut isommassa taloudessa. Tämä on kuitenkin hinta, joka maksetaan muuten hitusen kompaktimmasta rakenteesta.

Sovellukselle satelee edelleenkin kiitosta
Roborockin sovellus tekee vaikutuksen selkeydellään ja toiminnallisuudellaan. Käyttöönotto sujuu nopeasti ja kartoitus toimii loistavasti. Huoneet tunnistuvat automaattisesti (toki niitä pitää myös itse pilkkoa, ja jotkut kaltaiseni laiskat ei välttämättä aina niin tee), ja karttoja voi muokata vapaasti: nimetä huoneita, luoda alueita ja rajata kiellettyjä vyöhykkeitä.



Sovelluksen kautta voi myös:
- Ajastaa siivouksia eri päiville ja kellonajoille
- Määrittää erilaisia siivoustyylejä eri tiloihin
- Säätää mopin kosteusastetta kolmelle tasolle
- Seurata osien kuntoa ja huoltotarvetta
- Seurata mitä vikoja tai erroreita imuri ilmoittaa – ja niihin toki sitten linkkien kautta löytyvät huolto-ohjeetkin
- Käyttää puheohjausta (Google Assistant, Alexa)
Sovelluksen käyttöliittymä on arjessa kuin hallintapaneeli omaan siivouskomentokeskukseen – intuitiivinen ja personoitava. On jopa hieman tyydyttävää räätälöidä siivouslogiikka niin, että eteinen siivotaan kahdesti, mutta makuuhuone vain silloin kun siellä ei nukuta. Kaikkineensa sovelluksen käyttöliittymä ansaitsee erityistä kiitosta, edelleenkin.
Video-ominaisuuksia, jotka eivät kuitenkaan ehkä ole imurin myyntivaltti
SAROS 10:n etupuolella sijaitsee kamera. Kameraa käytetään ensisijaisesti huoneiden visuaaliseen hahmottamiseen ja esteiden väistämiseen entistä älykkäämmin. Se auttaa robottia tunnistamaan esimerkiksi lelut, johdot ja sukat, jotta imuri ei jää niihin jumiin tai sotke niitä mopatessaan.
Lisäksi kamera mahdollistaa ns.etävalvonnan: voit sovelluksen kautta katsoa imurin näkymää reaaliaikaisesti tai tarkistaa, onko koti pysynyt järjestyksessä vaikka olisit poissa. Tämä tuo yllättävän lisäulottuvuuden laitteeseen, etenkin, jos haluat pitää silmällä lemmikkejä tai tarkistaa, jättikö joku kengät taas keskelle eteistä. Tämä ei edelleenkään niin suoraviivainen operaatio ole, kuin kuvitella voisi – joten ominaisuus ehkä jää kuitenkin imurissa edelleenkin varjoon.

tasapainoinen siivousrobotti, joka uhkuu laatua – onko se kuitenkaan paras vaihtoehto isoon rahaan?
Vaikka alussa heitinkin huumoria, Roborock Saros 10 ei ole uhka Terminatorin tyyliin. Se on todellisuudessa kotiisi laskeutuva ystävällinen droidi, pikemminkin siivousalalla toimiva R2D2 – lempeä pelastaja. Se ei tuhoa maailmaasi, vaan imuroi sitä meidän nörttien puolesta.
SAROS 10 ei ole selvästikään Roborockin aggressiivisin moppaaja, mutta se on käytettävyydeltään erinomainen kokonaisuus. Se mahtuu paikkoihin, joihin moni muu ei, toimii hiljaisesti ja näyttää hyvältä. Sovellus on selkeä ja monipuolinen, ja imuteho huipputasoa. Tällä hetkellä imuria myydään noin 1499€ hintaan, joka on kyllä kova raha robotti-imurista. Mutta kuten todettu on, laatu maksaa. Jos haluat karsia enempi imutehosta, ja panostaa moppaukseen, on yhtiöllä tarjota siihen tarpeeseen myös muita varteenotettavia vaihtoehtoja. Kaikkea ei toistaiseksi aina voi saada samaan rahaan, mutta ehkäpä tämäkin tilanne on joskus vielä vastaan tuleva.
Joka tapauksessa, Roborockin tulevaisuus on näillä innovaatioilla niin kirkas, että ihan häikäisee.