
Pelit, Teknologia, Videot
Toimitus kokeili Steam Deckiä vuorokauden – suorituskyky yllätti

Nintendo Switch 2 on pian täällä, mutta toisin kuin vuonna 2017, se ei enää ole yksin pelikentällä. Uusi n. 570 euron hintainen konsoli joutuu nyt kilpailemaan täysin uudenlaista vastustajaa vastaan: käsikonsolin kokoisia pelitietokoneita.
Laitteet kuten Steam Deck, Asus ROG Ally ja Lenovo Legion Go ovat tehneet pelaamisesta mukavaa, tehokasta, ja ennen kaikkea joustavaa. Ne mahdollistavat pelaamisen suoraan tutuilta alustoilta kuten Steam, Game Pass tai Epic Games ilman lisäkustannuksia. Monet pelaajat ovat jo siirtyneet näihin monipuolisempiin laitteisiin ja kokevat, ettei Switch enää palvele heidän tarpeitaan, paitsi ehkä Nintendon yksinoikeuspelien vuoksi.
Switch 2:n suurin kompastuskivi onkin sen hinta suhteessa tarjontaan. Vaikka Nintendo tunnetaan ikonisista pelisarjoistaan kuten Mario, Zelda ja Donkey Kong, niiden korkea hinta (jopa 79,99 euroa peli) saa monet miettimään kahdesti. Erityisesti, jos samaan aikaan taskussa on jo laite, jolla voi pelata kaikki muut pelit huomattavasti edullisemmin, tai jopa ilmaiseksi.
Nintendo onnistui alkuperäisellä Switchillä luomaan uudenlaisen pelikokemuksen. Nyt sen haaste on osoittaa, miksi Switch 2 on yhä tarpeellinen laite maailmassa, jossa käsikonsolit eivät enää ole sen yksinoikeus.
Kaamos on uusi suomalainen roguelike, joka yhdistelee pulmanratkontaa ja taistelua. Pelissä yritetään selviytyä maailmassa ilman aurinkoa. Pepperbox Studiosin kehittämä ja indie.io:n julkaisema peli on nyt saatavilla Steamissa – ja se on myös yhteensopiva Steam Deck -laitteen kanssa.
Peli yhdistää strategisen maailmankartan ja vuoropohjaiset pulmataistelut. Kartalla liikutaan solmupisteestä toiseen etsien varusteita ja valmistautuen taisteluihin. Jokainen kohtaaminen voi tuoda hyödyllisiä esineitä tai viedä viimeisetkin elinvoimat.
Taisteluissa pelaaja siirtelee rivin tai sarakkeen laattoja muodostaakseen hyökkäyksiä, puolustuksia tai väistöjä. Viholliset toimivat samalla logiikalla, joten reagointi on tärkeää. Seitsemän eri hahmoluokkaa tarjoavat omat pelityylinsä, ja lähes 200 varustetta muokkaavat pelin kulkua.
Estetiikka on retrohenkinen, tyyliltään C64- ja Apple II -aikakauden inspiroima. Peli nojaa pelimekaniikkaan, selkeään visuaaliseen ilmeeseen ja maltilliseen soundtrackiin.
Kaamos on helppo aloittaa, mutta haastava hallita – jokainen pelikerta tarjoaa uudet haasteet satunnaisesti luodussa maailmassa.