Tuimaa menoa Stalingradissa: moderni klassikkosotaelokuva Vihollinen porteilla 20 vuotta Kommentit pois päältä artikkelissa Tuimaa menoa Stalingradissa: moderni klassikkosotaelokuva Vihollinen porteilla 20 vuotta

Suurena elokuvien ystävänä muistelen 2000-luvun alun nuoruusvuosiani sekä kaiholla että lämmöllä: silloin “mummonmarkoilla” sanottiin hyvästit ja pelaajia hemmoteltiin erilaisilla klassikkopeleillä, kuten ja . Vuonna 2001 ensi-iltansa sai myös leegio hienoja elokuvia, joista oivallisin esimerkki on tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Vihollinen porteilla. Jean-Jacques Annaudin ohjaama ja tuottamana, William Craigin samannimiseen kirjaan perustuva sotaelokuva seuraa tosielämän puna-armeijan tarkka-ampuja ja Neuvostoliiton sankari Vasily Tsaitsevin (Jude Law) vaiheita toisen maailmansodan Stalingradin taisteluiden myllerryksissä talvella 1942-1943. Keskiössä on legendaarisen Tsaitsevin muodostuminen Suomen Talvisodan ”Valkoisen kuoleman” Simo Häyhän neuvostoliittolaiseksi vastineeksi sekä kaksintaistelu Saksan Wehrmachtin tarkka-ampujakoulun johtajan Majuri Erwin Königin (Ed Harris) kanssa. Lisäksi tosielämän Tsaitsev ampui yksinään Stalingradissa 225 saksalaista sotilasta, joista 11 oli tark'ampujia. 

Elokuva kuvaa realistisesti Stalingradin raadollista piiritystä, jossa kovilla ovat niin saksalaisten kuin puna-armeija. Ensimmäinen taistelukohtaus, jossa Vasily ampuu kaatuneelta taistelutoverilta otetulla sotilaskiväärillä vihollisen upseerin ja muutaman sotilaan, on elokuvan näyttävimpiä ja verisimpiä. Kohtauksessa sotilaat joutuvat kahden tulen väliin: edessä on Wechmacht ja takana neuvostokomissaarien johtamat joukot, jotka pippuroivat konekiväärein omien perääntyvien sotilaiden rivejä. Ääniraita ilmentää taistelun sekasortoa, pyssyjen paukkuessa ja komissaarien propagandisten palopuheiden kaikuessa taustalla. Kaaosta säestää John Hornerin jylhät orkesterisoinnit, jotka korostavat kohtauksen mahtipontisuutta. Venäläisestä romantiikan ajan musiikista johdettu alkuperäismusiikki on ehkä hieman geneeristä, mahtipontista sotaelokuvamusiikkia, mutta lajinsa hienoimmasta päästä. 

Hidastustehosteiden ja veriroiskeiden täyttämä kohtaus vetää miltei vertoja elokuvan Pelastakaa sotamies Ryan (Saving Private Ryan, ohjannut Steven Spielberg, 1999) Normandian maihinnousulle. Vihollinen Porteilla onkin räjähtävän alkunsa jälkeen piiloleikkiä, jossa seurataan Tsaitsevin tapporetkiä sekä hänen ja Königin välistä kissa ja hiiri -leikkiä. Elokuva pitää hyvin otteessaan lukuisien kutkuttavien tilanteiden ansiosta, joista eri osapuolet yrittävät parhaansa mukaan selvitä. Esimerkiksi kohtaus, jossa majuri saa Tsaitsevin mottiin raunioituneessa tehtaassa. Taas elokuvan raflaavaa loppukohtaamista komistaa sotilaiden tuulessa lepattavat manttelit, jotka tekevät kunniaa Sergio Leonen italowesterneille.   

Kiinnostavaa lisäväriä elokuvaan tuo taistelujen kovettaman Vasilyn ja kynää pyörittävän komissaari Danilovin (Joseph Fiennes) välinen ystävyys, kun Vasily yrittää elää propagandakoneiston luomien odotusten mukaisesti. Soppaa hämmentää Vasilin ja naissotilas Tania Chernovan (Rachel Weisz) välinen rakkaustarina, mikä tuo omaleimaisen elokuvaan hollywoodimaista, siirappista vaikutelmaa. Tosin romanttinen sivujuoni pehmentää elokuvan muutoin raadollista tunnelmaa. Lisäksi aikansa kuumimmista nimistä koostuva brittiläis-amerikkalainen näyttelijäkaarti panee parastaan.  Jude Law hoitaa myös hommansa mallikkaasti, eikä pyri autenttisuudenkaan nimissä falskisti muuttamaan tunnistettavaa brittiaksenttiaan. Kuitenkin veteraaninäyttelijä Ed Harris vie potin charmikkaana, menneisyyden haamujen riivaamana saksalaisupseerina, josta maalataan loppua kohden liioitellun raaka kuva. Vihollinen porteilla osoittaa, että Harris taipuu niin sankarin kuin pahiksen rooliin. Lisäksi sivuosissa loistaa erityisesti Bob Hoskins yrmeänä kaupungin puolustusta johtavana Nikita Khrushchevinä, joka tihkuu hyytävää karismaa.

Puna-armeijan sankari Vasily Tsaitsev (Jude Law) elokuvan loppuhuipennuksessa.

Elokuvassa Vihollinen porteilla yhdistyy hyvällä maulla raadollinen realismi ja hollywoodmainen Korkeajännitys-sarjakuvan tyylinen toiminta. Nämä yhdessä hahmojen monisyisyyden, kiinnostavan tosipohjaisen tarinan, hienojen näyttelijäsuoritusten ja John Hornerin jylhän musiikin ohella tekee leffasta yhden 2000-luvun parhaimmista sotaelokuvista. Elokuva on toistaiseksi katsottavissa suoratoistopalvelu Netflixistä.   

Kuumottavia leffoja Halloweeniksi? Katso Errorin suositukset Kommentit pois päältä artikkelissa Kuumottavia leffoja Halloweeniksi? Katso Errorin suositukset

Viikonlopun -bileet ympäri kotimaatamme on pian taas täällä. Mikä olisikaan halloweenin hengessä parempaa kuin uppotua kauhuelokuvien pariin ja antaa niiden viedä sinut mennessään. Errori.net on koonnut teille listan elokuvista, jotka saavat sinut kurkkimaan niskasi taakse ja illalla katsomaan sänkysi alle.

Listauksen voit tarkistaa trailereiden kera tästä alta:

The Exorcist (1973)

Manaaja (1973) on kauhuklassikko William Friedkinin ohjauksessa, perustuen Blattyn samannimiseen romaaniin. Elokuvassa tarkastellaan paitsi riivausta, myös perhedynamiikan murtumista teini-ikäisen Reganin muuttuessa. Vuonna 2000 julkaistiin pidennetty versio sisältäen mm. kuuluisan hämähäkkikävelyn. Katolisen kirkon päämanaaja pitää elokuvaa todenmukaisena, mutta huomauttaa liioitelluista erikoistehosteista.

Halloween – Naamioiden yö (1978)

John Carpenterin (1978) esitteli kauhufaneille ikonisen sarjamurhaajan, Michael Myersin. Elokuva on tunnettu modernin slasher-genren pioneerina ja asetti perustan koko Halloween-elokuvasarjalle. Kuuluisa teemasävelmä on ohjaajan itsensä käsialaa. Vuonna 2007 Rob Zombie uudelleenfilmatisoi klassikon, pyrkien palauttamaan elokuvasarjan alkuperäiseen pelottavaan loistoonsa.

The Shining (1980)

Stanley Kubrickin (1980) on kauhuelokuva perustuen Stephen Kingin 1977 romaaniin. Elokuva kertoo kirjailija Jack Torrancesta (Jack Nicholson), joka ottaa pestin Overlook-hotellissa, ja hänen poikansa Dannysta (Danny Lloyd), jolla on erityisiä psyykkisiä kykyjä. He jäävät hotelliin eristyksiin lumimyrskyn takia, ja paikan yliluonnolliset voimat alkavat vaikuttaa Jackiin. Pian Danny ja hänen äitinsä Wendy (Shelley Duvall) ovat vaarassa Jackin mielen järkkyessä.

The Thing (1982)

John Carpenterin ohjaama The Thing (1982) on yksi kauhuelokuvien klassikoista, joka on säilyttänyt pelottavuutensa vuosikymmenten saatossa. Elokuva vie katsojan Etelämantereen tutkimusasemalle, jossa miehistö joutuu taistelemaan tuntematonta, muodonmuutoksia taitavaa olentoa vastaan.

The Grudge (2004)

Kauna, tunnetaan myös nimellä The Grudge – kirous”, on Takashi Shimizun ohjaama kauhuelokuva vuodelta 2004, joka perustuu hänen aikaisempaan japanilaiseen teokseensa Ju-On: The Grudge” (2003). Elokuvalle on tuotettu kaksi jatko-osaa vuosina 2006 ja 2009. Se on saanut parodiahahmoittelun ”Scary Movie 4” -elokuvassa.

Mirrors (2008)

(2008) on yliluonnollinen kauhuelokuva Alexandre Ajan ohjauksessa, pääosissa Kiefer Sutherland, Paula Patton ja Amy Smart. Alun perin nimeltään ”Into the Mirror”, elokuva sai nimensä myöhemmin muutettua. Kuvaukset alkoivat toukokuussa 2007 ja elokuva saapui Yhdysvaltojen teattereihin elokuussa 2008.

The Conjuring (2013)

The Conjuring (2013) on James Wanin ohjaama kauhuelokuva ja ensimmäinen osa ”Conjuring-universumista”. Elokuvassa Patrick Wilson ja Vera Farmiga näyttelevät Ed ja Lorraine Warrenia, jotka tutkivat paranormaaleja tapahtumia Perronin perheen maalaistalossa vuonna 1971. Elokuva sai ensi-iltansa 2013, keräsi yli 318 miljoonaa dollaria ja on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä kauhuelokuvista.

The Witch (2015)

Robert Eggersin ohjaama (2015) on tummasävyinen folk-horror-elokuva, joka vie katsojan 1600-luvun Uuteen Englantiin. Elokuva kertoo nuoresta perheestä, joka karkotetaan uskonnollisesta yhteisöstään ja joutuu selviytymään yksinäisessä metsässä. Kun perheen nuorin tytär katoaa, alkaa tapahtua outoja ja pelottavia asioita.

IT (2017)

(2017) on Andy Muschiettin ohjaama kauhuelokuva, joka perustuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin. Bill Skarsgård näyttelee pelottavaa Pennywise-klovnia. Elokuva sai ensi-iltansa syyskuussa 2017 ja rikkoi useita box office -ennätyksiä, keräten yli 700 miljoonaa dollaria. Tämä teki siitä kaikkien aikojen tuottoisimman R-luokitellun kauhuelokuvan, ohittaen ”Manaajan”, joka piti ennätystä 44 vuotta. Elokuvaa ylistettiin laajalti ja sitä pidetään yhtenä parhaista Stephen Kingin teoksiin perustuvista filmatisoinneista. Jatko-osana ”IT: Toinen luku” julkaistiin vuonna 2019.

Us (2019)

(2019) on Jordan Peelen kirjoittama ja ohjaama psykologinen kauhuelokuva, jossa nähdään tähtinä Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss ja Tim Heidecker. Tarina keskittyy Adelaide Wilsoniin (Nyong'o) ja hänen perheeseensä, jotka joutuvat vaarallisten kaksoisolentojen kohteeksi.

The Invisible Man (2020)

Näkymätön mies (2020) on Leigh Whannelin kirjoittama ja ohjaama tieteiskauhuelokuva, joka ammentaa inspiraationsa HG Wellsin klassikosta sekä vuoden 1933 samannimisestä elokuvasta. Elokuvassa Elisabeth Moss esittää naista, joka on vakuuttunut siitä, että hänen muka kuollut ex-poikaystävänsä (Oliver Jackson-Cohen) stalkkaa ja terrorisoi häntä käyttäen hyväkseen kykyään olla näkymätön. Muissa rooleissa nähdään Aldis Hodge, Storm Reid, Harriet Dyer ja Michael Dorman.

Smile (2022)

(2022) on Parker Finnin kirjoittama ja ohjaama psykologinen kauhuelokuva, joka on hänen ensimmäinen pitkä ohjauksensa. Elokuva pohjautuu hänen aiempaan lyhytelokuvaansa ”Laura Hasn't Slept” (2020). Tarinassa terapeutti Rose Cotter (Sosie Bacon) todistaa potilaansa erikoista itsemurhaa ja sen jälkeen kokee kasvavasti kauhistuttavia tapahtumia, jotka saavat hänet uskomaan yliluonnolliseen. Muissa päärooleissa ovat Jessie T. Usher, Kyle Gallner, Kal Penn, Rob Morgan ja Caitlin Stasey, joka toistaa roolinsa lyhytelokuvasta.

M3GAN (2022)

M3GAN on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut tieteis-kauhuelokuva, joka yhdistää modernin teknologian ja perinteisen kauhuelokuvan elementit. Elokuva kertoo Gemmasta, leluyritykselle robotteja suunnittelevasta naisesta, joka luo M3GANin – aidonoloisen nuken, joka on ohjelmoitu lapsen parhaaksi ystäväksi.

Kun Gemma ottaa M3GANin huostaansa veljentyttärensä kuoleman jälkeen, nukesta tulee tytön paras ystävä. M3GAN oppii ja kehittyy nopeasti, mutta samalla sen tekoäly alkaa käyttäytyä yhä ennakoimattomimmalla tavalla. Pian nukesta tulee uhka sekä tytölle että kaikille, jotka tulevat liian lähelle.

The First Omen (2024)

on vuonna 2024 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, joka toimii prequelina klassikkokauhuelokuvasarjalle The Omen. Elokuva vie katsojan syvemmälle paholaisen syntymyksen synkkiin salaisuuksiin ja esittelee tapahtumia, jotka johtivat ikonisen antikristuksen syntymään.

Alien: Romulus (2024) (Saapunut ostettavaksi digitaalisiin palveluihin)

on vuonna 2024 ensi-iltansa saanut tieteiskauhuelokuva, joka vie katsojan takaisin Alien-universumin alkuperäisiin juuriin. Elokuva sijoittuu alkuperäisen Alien-elokuvan ja Aliensin väliin ja kertoo ryhmästä nuoria avaruusmatkailijoita, jotka löytävät itsensä hylätyltä avaruusasemalta.

Kriitikot ovat puhuneet – tässä ovat vuoden 2024 tähänastisesti parhaat tv-sarjat Kommentit pois päältä artikkelissa Kriitikot ovat puhuneet – tässä ovat vuoden 2024 tähänastisesti parhaat tv-sarjat

Sarjavuosi 2024 on tullut puoleen väliin. Hollywood Reporterin kriitikot ovat valinneet ensimmäisen puoliskon TOP10 -parhaimmat sarjat. Onko alla olevista jokin myös sinun suosikkisi? Katso listaus alta.

Baby Reindeer

Mikä tekee Netflixin uudesta sarjasta koukuttavan, tekee siitä myös häiritsevää, ahdistavaa ja ajoittain hauskaa: sen raaka rehellisyyys. Koomikko Richard Gadin omaelämäkerrallinen kertomus vainosta ja väärinkäytöksestä ei säästä ketään, vähitenkään hänen omaa sijaistaan. Sarja löytää kuitenkin empatiaa sekä epätäydellisille uhreille että vaikeuksissa oleville tekijöille, joista jälkimmäistä näyttelee uskottavasti Jessica Gunning.exclamation – Angie Han

Extraordinary

TV-maisema on pullolla supersankareita, mutta tämä sarja nousee esiin joukosta – eikä vain siksi, että sen päähenkilö Jen (Máiréad Tyers) on harvinainen aikuinen hahmo ilman erityiskykyjä. Tosiasiassa kyseessä on varttumiskomedia supersankariaiheeseen käärittynä. Sarjan toisella kaudella sukelletaan entistä syvemmälle hahmojen psyykeeseen, ja käsitellään universaaleja teemoja kuten seksuaalisuutta ja menetystä. – A.H.

Fantasmas

Koomikko Julio Torresin käsikirjoittama ”” on kuin suoraan hänen aiemman sarjansa Los Espookysin surrealistisesta mielestä. Sarja seuraa kirjailijaa, joka yrittää välttää häätöä. Matkaan on kuitenkin punottu absurdeja sivupolkuja, kuten hamsteriklubeja ja merenneiokutsukeskuksia. Nämä surrealistiset elementit muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joka tekee lausunnon meidän kauniista, kauhistuttavasta ja omituisesta todellisuudestamme. – A.H.

God Save Texas

on julkaissut kolmiosaisen dokumenttisarjan Texasista, joka tarjoaa monipuolisen kuvan ”Yksinäisen tähden osavaltiosta”. Sarjan keskiössä on Richard Linklaterin vaikuttava ”Hometown Prison”, joka on pitkän elokuvan mittainen tutkielma kuolemanrangaistuksesta ja Linklaterin oman ohjaajanäänen synnystä. Myös Iliana Sosan El Pasoon ja rajaseutuun keskittyvä osuus sekä Alex Stapletonin katsaus siihen, miten tummaihoiset texasilaiset ovat joutuneet maksamaan kovan hinnan osavaltion öljyvaroista, ovat erinomaista journalismia.

Hacks 

HBO Maxin komediasarja olisi voinut sortua kliseeseen ja nollata Deborah'n (Jean Smart) ja Avan (Hannah Einbinder) myrskyisän suhteen joka kaudella. Onneksi, aivan kuten Deborah ja Ava itse, sarja onnistui nousemaan uusiin sfääreihin kolmannella kaudellaan. Hacks näyttää, kuinka molemmat hahmot ovat urallaan huipulla, mutta samalla valottaa kuinka paljon he ovat muuttuneet – ja kuinka paljon eivät koskaan muutu.

Mr. & Mrs. Smith

Vaikka Amazonin -sarjaa on kehuttu paljon rikkaammaksi kuin Doug Limanin vuoden 2005 elokuvaa, eivät räjähtävät toimintakohtaukset olleet sen vahvuus. Sen sijaan sarja keskittyy Donald Gloverin ja Maya Erskinein esittämän pariskunnan suhteen nousuihin ja laskuihin humoristisen ja raadollisen vaihtelulla, wakaan toiminnan ollessa enemmänkin taustalla. Vaikka suuren budjetin toimintajaksot jäivätkin kaipaamaan, sarja tarjosi nokkelan käsikirjoituksen, upeita vierastähtiä ja aitoa syvyyttä parisuhteen haurauteen.

Ripley

Toisin kuin Anthony Minghellan eloisan väriloistavan elokuvan lahjakas Mr. , on Steven Zaillianin sovituksesta Patricia Highsmithin romaanista tullut kylmä analyysi toteutumattomasta potentiaalista ja ikuisen nuoruuden etuoikeudesta. Andrew Scottin arvoituksellinen päähenkilö ei ole niin ”lahjakas”, mutta hän on monimutkainen, ja sivuroolit on täytetty erinomaisesti. Sarjan ehdoton vetonaula on kuitenkin Robert Elswitin häikäisevä mustavalkoinen kuvaus.

Shogun

Harva sarja on tänä vuonna ollut yhtä mukaansatempaava kuin tämä lavisti tehty eepos. Sarjalla on Game of Thronesin kaltainen taito tasapainottaa historiallisen draaman laajuus ja henkilökohtaisten tragedioiden koskettavuus. Ensiluokkainen näyttelijäkaarti, Hiroyuki Sanadan aatellista ja ovelaa Toranagaa ja Anna Sawain uskollista kääntäjää esittäen, löytää inhimilliset syyt 1600-luvun Japanin verisen historian takaa.

We are Lady Parts

Toinen kausi vahvistaa Nida Manzoorin komedian aseman yhtenä television hauskimmista ja monipuolisimmista. Kaipaatko rakkauskulmioita? Uusia tarttuvia biisejä, mukaan lukien Nobel-palkittu Malala Yousafzaikin vilahtaa country-henkisessä musiikkivideossa? Entäpä kuvaa siitä, millaista on olla muslimimaailman nainen 2024 Lontoossa? Tämä sarja tarjoaa kaikkea tätä. Kolme vuotta oli pitkä aika odottaa vain kuutta uutta jaksoa!

Welcome to Wrexham

Rob McElhenney ja Ryan Reynolds ostivat Walesilaisen jalkapalloseuran, ja sarja ”” kertoo siitä. Miten onnistuu yhdistämään riemunkiljahdukset rahojen riittämisestä oman seuran ostamiseen ja herkän kuvauksen miesten haavoittuvuudesta? Siitä ei ole tietoa. Silti kolmas kausi laajentaa sarjan skaalaa hulvattomista tähtien kepposia koskettaviin hahmoanalyyseihin ja hauskoihin meta-huomioihin.