Tupakointi voi heikentää keskittymistä tärkeässä turnauksessa Kommentit pois päältä artikkelissa Tupakointi voi heikentää keskittymistä tärkeässä turnauksessa

Tupakointi saattaa näyttäytyä joillekin seksikkäänä, katu-uskottavana tai se saattaa esimerkiksi auttaa käsittelemään stressaavia asioita rutiinin kautta. Todellisuudessa tupakoinnin muodostuessa rutiiniksi on käyttäjällä riski monenlaisiin terveyssairauksiin ja -haittoihin.

Tupakoiva ihminen kärsii tupakoimattomia todennäköisemmin esimerkiksi hengitystie- ja keuhkosairauksista, jonka lisäksi tupakka kuivattaa ja ärsyttää äänihuulia. Pitkäaikaissairaudet pahenevat, jonka lisäksi tupakoinnin on myös todettu olevan syynä yli 90 % kaikista keuhkosyöpäkuolemista ja kolmasosaan kaikista muista syöpäkuolemista.

Selvien ja vakavien terveyshaittojen ohella tupakointi myös vie rahaa ja aikaa. Jos tupakoitsija pysähtyy laskemaan, kuinka monta kertaa päivässä hän on käynyt tupakkatauolla välttääkseen epämukavan olon, voi tulos olla yllättävä. Addiktion pitäessä kourassaan on tupakalla pakko käydä: sillä ei ole väliä, onko töissä, kotona, ystävien luona tai vaikka peliturnauksessa.

Vasta hiljattain on myös kunnolla alettu ymmärtämään tupakoinnin vaikutuksia kognitiivisiin kykyihin. Pitkäaikaisella tupakoinnilla on haittaa ihmisen muistiin ja keskittymiskykyyn – molemmat hyvin tarpeellisia ominaisuuksia niin e-sportsin kuin kotipelaamisenkin saralla.

Vaikka vieroitusoireita tupakoinnin lopettamisen jälkeen voikin ilmetä, kannattaa päättää lopettaa. Vaikutuksia alkaa näkyä jo yhden vuorokauden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta, kun keuhkot alkavat puhdistua limasta ja muusta kuonasta. Muutaman kuukauden päästä puolestaan keuhkojen toiminta alkaa taas normalisoitua ja keuhkosyövän riski pienentyä.

Millaisia erilaisia tapoja on lopettaa tupakointi? Lopettamisen voi tehdä joko kerralla, vähitellen tai sitten käyttämällä erilaisia nikotiinituotteita, kuten nikotiinipusseja ja vähentää niitä siihen asti kunnes ei tarvitse enää niitäkään. Nuuskan tuonti maahamme on omaa käyttöä varten sallittu mutta korona-aikana kun rajat ovat kiinni on maahan tuominen vaikeampaa ja nikotiinipusseja suomeen on tänä aikana voinut tilata eri verkkokauppojen kautta. Alle 4mg nikotiinia per annospussi sisältävää nikotiininuuskaa saa tuoda Suomeen laillisesti maksimissaan 3kk omaa käyttöä vastaavan määrän kerrallaan, eli noin 108 purkkia kokonaisuudessaan. Nikotiininuuska ei sisällä lainkaan tupakkaa, ja ne asetetaan ylähuulen alle.

Kommentoi

CBD-öljystä apua pelaamisen aiheuttamaan unettomuuteen? Kommentit pois päältä artikkelissa CBD-öljystä apua pelaamisen aiheuttamaan unettomuuteen?

CBD-öljy

Moni varmasti kärsii tai on ainakin joskus kärsinyt unettomuudesta, liian vähistä yöunista tai heikosta unenlaadusta somen selaamisen, elokuvan katsomisen tai kännykällä tai tietokoneella pelaamisen jälkeen – toisin sanoen ruudun tuijottamisen jälkeen. Tietokoneiden ja älylaitteiden näytöt heijastavat sinistä valoa, joka tunnetusti vaikuttaa unen laatuun ja unirytmiin, eikä valitettavasti mitenkään positiivisesti. Joskus kännykän selaamista tai läppärillä pelaamista ei vaan millään malta lopettaa ajoissa, ja aamulla peilistä tervehtivät väsyneet kasvot ja turvonneet silmät. Kun päivän vihdoin saa hitaasti käynnistymään, monesti ainoa ajatus mielessä on se, että miksi pitikään taas tuijottaa näyttöä niin kauan ennen nukkumaanmenoa ja milloin sitä oppisi tuosta huonosta tavasta pois.

Väsymyksen selättämiseen on tietysti olemassa monenlaisia konsteja: voi juoda monta kuppia kahvia tai energiajuomia, käydä jääkylmässä suihkussa, mennä kuntosalille tai lenkkipolulle hikoilemaan – tai miltä kuulostaisi esimerkiksi (CBD-öljy) ja sen kokeileminen? Sanotaan, että CBD- eli kannabisöljy voi helpottaa nukahtamista ja vähentää unihäiriöitä, joita sininen valo on tuottanut. Tämän lisäksi CBD:llä sanotaan olevan monia muitakin hyvinvointia edistäviä tekijöitä: se voi esimerkiksi vähentää stressiä, ahdistusta ja masennusta, lievittää kipuja ja pahoinvointia sekä auttaa erilaisiin iho-ongelmiin kuten akneen ja ihottumiin.

Kannabisöljyllä ei ole, vaikka nimestä niin saattaisi luulla, päihdyttäviä vaikutuksia. CBD tulee sanasta kannabidioli, joka on yksi kannabiskasvin ainesosista, ja sen vaikutukset ovat päihdyttävyyden sijasta enemmän epäsuoria. CBD-öljy on luonnollinen tuote, ja sitä on saatavilla eri muodoissa ja vahvuuksissa, joten jokainen voi löytää itselleen sopivan omien mieltymyksiensä mukaan. CBD-öljyä nautitaan yleensä tippoina, annostellen pipetistä joko kielelle tai sen alle tai laittamalla sitä ruuan tai juoman sekaan.

Monet vannovat CBD-öljyn nimeen ja hehkuttavat sen positiivisia vaikutuksia. Kaikki ei kuitenkaan toimi kaikilla, eivätkä kaikki tietenkään voi kokea samanlaisia vaikutuksia. Monet eri tekijät, kuten esimerkiksi CBD-öljyn pitoisuus, kuinka usein sitä nauttii, oma aineenvaihdunta ja paino vaikuttavat siihen, miten öljy itsellä toimii, milloin sen vaikutus alkaa ja kuinka kauan se kestää. CBD-öljyn nauttimisesta voi joillekin aiheutua myös sivuvaikutuksia, joten maltti on valttia tässäkin asiassa, ja nautittavat annokset kannattaa aluksi pitää pieninä. On myös tärkeä muistaa, että vaikka CBD-öljyn sanotaan auttavan mm. erilaisissa terveysongelmissa, sitä ei ole tarkoitettu minkään lääkkeen korvaajaksi. Voikin olla hyvä idea konsultoida lääkäriä ennen CBD-öljyn käytön aloittamista, varsinkin jos käytössä on jokin lääkitys.

CBD-öljy voi joka tapauksessa olla kokeilemisen arvoinen. Univaikeuksiin tai muihin ongelmiin voi toki myös koittaa ruudun sulkemista aikaisemmin, miksei vaikka yhdessä CBD-öljyn nauttimisen kanssa. Parempi unenlaatu ja pidemmät yöunet ovat varmasti jokaisen toivelistalla, joka ei vielä yön pikkutunneilla ole tohtinut painaa päätä tyynyyn. Kaikkihan sen tietävät, että virkeänä jaksaa väsynyttä paremmin – myös pelata.

Kommentoi

Tuimaa menoa Stalingradissa: moderni klassikkosotaelokuva Vihollinen porteilla 20 vuotta Kommentit pois päältä artikkelissa Tuimaa menoa Stalingradissa: moderni klassikkosotaelokuva Vihollinen porteilla 20 vuotta

Suurena elokuvien ystävänä muistelen 2000-luvun alun nuoruusvuosiani sekä kaiholla että lämmöllä: silloin “mummonmarkoilla” sanottiin hyvästit ja pelaajia hemmoteltiin erilaisilla klassikkopeleillä, kuten Max Payne ja Grand Theft Auto III. Vuonna 2001 ensi-iltansa sai myös leegio hienoja elokuvia, joista oivallisin esimerkki on tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Vihollinen porteilla. Jean-Jacques Annaudin ohjaama ja tuottamana, William Craigin samannimiseen kirjaan perustuva sotaelokuva seuraa tosielämän puna-armeijan tarkka-ampuja ja Neuvostoliiton sankari Vasily Tsaitsevin (Jude Law) vaiheita toisen maailmansodan Stalingradin taisteluiden myllerryksissä talvella 1942-1943. Keskiössä on legendaarisen Tsaitsevin muodostuminen Suomen Talvisodan ”Valkoisen kuoleman” Simo Häyhän neuvostoliittolaiseksi vastineeksi sekä kaksintaistelu Saksan Wehrmachtin tarkka-ampujakoulun johtajan Majuri Erwin Königin (Ed Harris) kanssa. Lisäksi tosielämän Tsaitsev ampui yksinään Stalingradissa 225 saksalaista sotilasta, joista 11 oli tark’ampujia. 

Elokuva kuvaa realistisesti Stalingradin raadollista piiritystä, jossa kovilla ovat niin saksalaisten kuin puna-armeija. Ensimmäinen taistelukohtaus, jossa Vasily ampuu kaatuneelta taistelutoverilta otetulla sotilaskiväärillä vihollisen upseerin ja muutaman sotilaan, on elokuvan näyttävimpiä ja verisimpiä. Kohtauksessa sotilaat joutuvat kahden tulen väliin: edessä on Wechmacht ja takana neuvostokomissaarien johtamat joukot, jotka pippuroivat konekiväärein omien perääntyvien sotilaiden rivejä. Ääniraita ilmentää taistelun sekasortoa, pyssyjen paukkuessa ja komissaarien propagandisten palopuheiden kaikuessa taustalla. Kaaosta säestää John Hornerin jylhät orkesterisoinnit, jotka korostavat kohtauksen mahtipontisuutta. Venäläisestä romantiikan ajan musiikista johdettu alkuperäismusiikki on ehkä hieman geneeristä, mahtipontista sotaelokuvamusiikkia, mutta lajinsa hienoimmasta päästä. 

Hidastustehosteiden ja veriroiskeiden täyttämä kohtaus vetää miltei vertoja elokuvan Pelastakaa sotamies Ryan (Saving Private Ryan, ohjannut Steven Spielberg, 1999) Normandian maihinnousulle. Vihollinen Porteilla onkin räjähtävän alkunsa jälkeen piiloleikkiä, jossa seurataan Tsaitsevin tapporetkiä sekä hänen ja Königin välistä kissa ja hiiri -leikkiä. Elokuva pitää hyvin otteessaan lukuisien kutkuttavien tilanteiden ansiosta, joista eri osapuolet yrittävät parhaansa mukaan selvitä. Esimerkiksi kohtaus, jossa majuri saa Tsaitsevin mottiin raunioituneessa tehtaassa. Taas elokuvan raflaavaa loppukohtaamista komistaa sotilaiden tuulessa lepattavat manttelit, jotka tekevät kunniaa Sergio Leonen italowesterneille.   

Kiinnostavaa lisäväriä elokuvaan tuo taistelujen kovettaman Vasilyn ja kynää pyörittävän komissaari Danilovin (Joseph Fiennes) välinen ystävyys, kun Vasily yrittää elää propagandakoneiston luomien odotusten mukaisesti. Soppaa hämmentää Vasilin ja naissotilas Tania Chernovan (Rachel Weisz) välinen rakkaustarina, mikä tuo omaleimaisen elokuvaan hollywoodimaista, siirappista vaikutelmaa. Tosin romanttinen sivujuoni pehmentää elokuvan muutoin raadollista tunnelmaa. Lisäksi aikansa kuumimmista nimistä koostuva brittiläis-amerikkalainen näyttelijäkaarti panee parastaan.  Jude Law hoitaa myös hommansa mallikkaasti, eikä pyri autenttisuudenkaan nimissä falskisti muuttamaan tunnistettavaa brittiaksenttiaan. Kuitenkin veteraaninäyttelijä Ed Harris vie potin charmikkaana, menneisyyden haamujen riivaamana saksalaisupseerina, josta maalataan loppua kohden liioitellun raaka kuva. Vihollinen porteilla osoittaa, että Harris taipuu niin sankarin kuin pahiksen rooliin. Lisäksi sivuosissa loistaa erityisesti Bob Hoskins yrmeänä kaupungin puolustusta johtavana Nikita Khrushchevinä, joka tihkuu hyytävää karismaa.

Puna-armeijan sankari Vasily Tsaitsev (Jude Law) elokuvan loppuhuipennuksessa.

Elokuvassa Vihollinen porteilla yhdistyy hyvällä maulla raadollinen realismi ja hollywoodmainen Korkeajännitys-sarjakuvan tyylinen toiminta. Nämä yhdessä hahmojen monisyisyyden, kiinnostavan tosipohjaisen tarinan, hienojen näyttelijäsuoritusten ja John Hornerin jylhän musiikin ohella tekee leffasta yhden 2000-luvun parhaimmista sotaelokuvista. Elokuva on toistaiseksi katsottavissa suoratoistopalvelu Netflixistä.   

Kommentoi