Virtuaalisen tähtitaivaan tuijottelua: Kuinka Animal Crossing vie keski-ikäiseltä mieheltä satoja tunteja elämästä Kommentit pois päältä artikkelissa Virtuaalisen tähtitaivaan tuijottelua: Kuinka Animal Crossing vie keski-ikäiseltä mieheltä satoja tunteja elämästä

Poikkeuksellisen pandemisen ajankohdan myötä Nintendon reilu kuukausi sitten julkaisema nousi myyntitilastojen kärkeen. Maailmanlaajuisessa eristyksissä elävät ihmiset saivat hieman väriä tasaisen harmaaseen, rajoitettuun arkeen uuden pelin myötä. Tämän tekstin tarkoitus ei ole olla mikään syväluotaava arvostelu pelistä, sen ovat jo niin monet muut tehneet. Tekstin tarkoitus on kertoa vajaan nelikymppisen pelinörtin näkemys siitä, mitä poikkeuksellista tämä peli on saanut hänessä aikaan.

Olen kuusivuotiaasta asti ollut ihastunut pelien maailmaan, ja ne ovat alusta lähtien pysyneet tasaisen varmasti elämässäni mukana. Olen pelannut aika lailla kaikkia peligenrejä ihan silkkaa uteliaisuuttani. Ja luonnollisestikin 2000-luvun alkupuolella kuullessani omituisesta eläinkylä-simulaattorista mielenkiintoni heräsi. Tähän vaikutti valtavasti myös sekin seikka, että pelin takana oli kekseliäs Nintendo. Pelifirma, jonka jatkuvan kyltymättömään uudistamiseen ja kokeilunhaluun olin oppinut luottamaan.

GameCuben Animal Crossingia en saanut ostettua Euroopasta ollenkaan. Siispä tilasin kyseisen pelin eBayn kautta Yhdysvalloista ja erään pelilehden mukana tulleen boottilevyn avulla pääsin kokeilemaan jotain uutta.

Täytyy myöntää, että tykästyin silloin peliin aika nopeasti. Siinä ei tuntunut olevan mitään varsinaista tavoitetta, eikä mitään pelinläpäisyn perinteisiä kriteereitä. Minä vain haahuilin ympäri kylää etsien fossiileita, ravistellen puita ja jutellen eläinasukkaille uusien huonekalujen toivossa. Mitään vaaraa eikä uhkaa ollut, vaan peli oli täysin rauhallinen ja turvallinen. Aivan kuin se olisi suunniteltu olemaan täydellinen pakokeino tavallisen arjen tylsyyksistä ja pikkumurheista.

Tässä välissä ollaan nähty lisää Animal Crossing-pelejä muillekin Nintendon alustoille, ja ainoastaan yksi jäi niistä minulta pelaamatta. Ja koska Nintendon -konsoli on minulle tällä hetkellä se tärkein kone kaikista, olin hyvin innoissani kuullessani sarjan uusimman osan tulosta. Odotin sitä ihan yhtä innokkaasti, kuin odotin uutta Doom Eternalia. Huomautan tässä, että olen hektisten ja haastavien räiskintäpelien suuri ystävä, Doom-sarjan ollessa yksi miellyttävimmistä.

Julkaisupäivä saapui ja ennakkoon lataamani Animal Crossing – New Horizons avautui pelattavaksi. Olin suunnitellut samana päivänä käyväni hakemassa fyysisen kopion Doomista, kunhan olisin ensiksi hetken testannut reipasta leirielämää saarella, jonka olin juuri nimennyt Eterniaksi. Saaren nimi tulee lapsuuteni ylivoimaisesti suurimmasta lelusarjasta: He-Man and the Masters of the Universe. Näin halusin pienimuotoisesti osoittaa rakkaalle lapsuusmuistolleni kunniaa.

Ei mennyt kovinkaan pitkään kun tajusin, että uusi Animal Crossing on tehty todella huolella. Vaikka alkuun tekemistä ei ollut kovinkaan paljoa, viihdyin pienellä virtuaalisella saarella parisen tuntia. Minulla oli samaan aikaan puhelinyhteys tyttäreeni, joka tahollaan aloitteli saariseikkailuaan. Vaihdoimme tietoa siitä, mitä meille tuli vastaan, mitä hedelmiä löysimme ja siitä kuinka saaremme on oikein muodostunut. Pähkäilimme yhdessä myös sitä, että kuinka silloin tavoittamattoman korkealle tasanteille pääsisi. Meillä oli varsin hauska isä ja tytär-hetki etänä.

Doom eternal jäi sinä päivänä jostain syystä ostamatta. Se unohtui myös seuraavanakin päivänä. Ja sitä seuraavana. Ja niin edelleen. Olin varovaisesti todettuna koukussa Animal Crossingiin. Ostin parin viikon päästä Doom Eternalin, ja pelasin sitä kahden ensimmäisen kentän verran. Siihen se on vielä toistaiseksi jäänyt.

Ja miksi suuresti fanittamani väkivaltaräiskintäpeli ei ole vielä saanut minua otteeseeni? Koska Animal Crossing: New Horizons.

Alkuun kuvittelin GameCubelle ilmestyneen ensimmäisen Animal Crossingin tapaan, että tulisin todennäköisesti pelaamaan uutta peliä vuorokausittain vain noin 20 – 30 minuuttia. Esitin tämän väittämän myös tyttärelleni. Kuinka väärässä olinkaan.

Pakotetun kotona kököttämisen ja kylmien kelien myötä olen pelannut peliä huomattavasti enemmän kuin normaalisti. Laskin juuri, että olen pelannut Animal Crossingia jo 160 tuntia, joka tarkoittaa minun pelanneen sitä päivittäin keskimäärin neljä tuntia. Se on varsin paljon mieheltä, jonka pelitunnit kokonaisuudessaan jäävät nykyään useimmiten yhden-kahden tunnin maastoon!

Animal Crossing New Horizons on ylivoimaisesti laajin ja monipuolisin peli koko sarjassa. Vielä 160 tunnin jälkeen on ilmeisen selvää, että tekemistä ja näkemistä riittää vielä pitkään. DIY-reseptit (Do It Yourself), saaren kyläkaupan tavaravalikoima, vaatekaupan laaja tarjonta ja itse saaren eläinasukkaiden kanssa lahjaksi saadut esineet eivät näytä vielä hetkeen käyvän vähiin, vaikka minulla on niitä kotini varastossa ja tilauskatalogissa yhteensä yli 800 kappaletta.

Esineiden ja vaatteiden keräily on saanut kivan lisän pelin nettiominaisuuksien myötä, sillä pääsen tekemään vaihtokauppaa muiden ihmisten kanssa. Lähipiirissäni seitsemällä ihmisellä on kyseinen peli, joten autamme toinen toisiamme saadaksemme haluamamme. Onko kyse sitten talon sisustuksesta tai vaatemuodista, aina tuntuu olevan jotain uutta tavoiteltavaa.

DIY-reseptit ovat yksi pelin hauskimmista ominaisuuksista. Saat silloin tällöin haltuusi uusia reseptejä esineistä, jotka voit itse rakentaa ja näet listan siihen tarvittavista materiaaleista. Tarvitaanko niihin sitten puuta, rikkaruohoa, simpukoita, kiviä, rautaa tai kultakimpaleita, olen aina etsimässä tarvittavia raaka-aineita kotisaareltani, että satunnaisesti luoduilta autiosaarilta, joihin pääsee halutessaan vierailemaan.

Tee-Se-Itse-reseptien harvinaisuuksiin kuuluvat horoskooppimerkkeihin sidotut esineet. Joka kuukaudella on oma vallitseva horoskooppimerkkinsä ja niihin saadaan tarvittavat resurssit bongaamalla iltaisin tähdenlentoja tai jopa kunnon meteoriparvia. Juju on siinä, että näitä pelimaailman ilmakehään putoavia ja kauniisti palavia tähdenlentoja ei olekaan tarjolla ihan milloin vain, vaan ne ilmestyvät satunnaisesti. Usein saaren asukkaat saattavat kertoa tulevasta meteoriparvesta, ja he kehoittavat kohottamaan illalla katseensa kauniille ja kirkkaalle yötaivaalle.

Tähdenlentojen mekanismi on yksinkertainen: aseta pelin kuvakulma niin, että näet mahdollisimman paljon tähtitaivasta, pidä kätesi täysin vapaana pelin kädessä kannettavista työkaluista ja tähdenlennon nähdessäsi paina A-nappia. Näin pelihahmo esittää toiveen ja seuraavana aamuna rannalle huuhtoutuu pieniä tähden osasia, jotka kerättyäsi voit käyttää näihin harvinaisiin resepteihin.

Koin pelin ensimmäisen tähdenlennon saatuani avuliaalta pöllöltä reseptin vekkuliin Oinas-keinuhevoseen. Ilta koitti. Huomasin vain seisovani pelissä paikallani, kun tuijotin taivasta tähdenlentojen toivossa, tyttöystäväni nukkuessa vieressäni. Sinä iltana tuijotin taivasta reilut kaksi tuntia ja bongasin vain seitsemän tähdenlentoa. Tuohon reiluun kahteen tuntiin jaettuna seitsemän tähdenlentoa on kovin vähän ja mietin, mikä muu peli voi saada aikuisen ihmisen pysymään paikoillaan ja tuijottamaan liikkumatonta ruutua? Minua huvitti kovin.

Oletin, että saan aina varoituksen näistä tähdenlennoista ja oletin, että voin suunnitella oman reaalimaailman menoni niin, että saan hetken rauhan bongaillessani pelin tähdenlentoja.


Mennään tuosta kokemuksesta pari viikkoa eteenpäin. Eräs todellisen maailman kavereistani oli omalla pelihahmollaan kyläilemässä kotisaarellani. Olimme samalla yhteydessä puhelimen kautta ja vain juttelimme sekä vaihtelimme tavaroitamme.

Pian kuulinkin tutun suhahduksen ja näin sattumalta puiden takaa vilahtavan pienen tähdenlennon. Huudahdin ääneen kaverilleni, että nyt katse ylös! Paniikki! Kukaan ei kertonut tästä! Peruuta kaikki illan menosi! Saamme tähtiä!

Näkemistä kyllä riitti, saarellani koitti ennennäkemätön meteoriparvi! Pari minuuttia ja olimme nähneet jo kymmenen tähdenlentoa. Olin innoissani tavalla, jota en enää aikuisiällä ole saanut turhan usein kokea.

Soitin tyttöystävälleni, tyttärelleni ja siskolleni ja kehoitin heitä saapumaan saarelleni. Nyt niitä kaikkien himoitsemia tähdenlentoja olisi saatavilla! Ja he kaikki saapuivat ihan yhtä innoissaan kuin minäkin.

Nintendolla ei ole mitään omaa pelin sisäistä puhepartyjärjestelmää, kuten esimerkiksi PlayStation 4:lla, joten hoidimme kommunikoinnin tekemällä usean hengen konferenssipuhelun puhelimillamme. Vietimme yhdessä aikaa kaksi-kolme tuntia, juttelimme, vitsailimme ja bongasimme tähdenlentoja.

Huomasin jälleen ajattelevani, että mikä ihmeen peli saa isot ihmiset tuijottamaan noin innoissaan virtuaaliselle taivaalle? Mitä tämä nyt oikein on? No, sillä ei sinänsä mitään väliä ole, koska koronaviruksen myötä tulleiden liikkumis-, ja kokoontomisrajoitusten alla saimme viettää aikaa toistemme kanssa kaikesta huolimatta ja meillä kaikilla oli hauskaa.

Eihän nettipelaaminen ja pelin ohella puheyhteydessä oleminen ole mitään uutta, mutta tällä kertaa poikkeuksena oli se, että kuinka erilainen kirjo meitä olikaan pelaamassa samaa peliä. Jokaisella meistä on omat mieltymyksensä pelien suhteen, enkä minä tuosta porukasta saisi kovin montaa ihmistä pelaamaan kanssani esimerkiksi zombieräiskintää. Mutta nyt jostain kumman syystä Nintendo on tehnyt teoksen, joka kaikella söpöydellään ja hyväntuulisuudellaan on saanut ihmiset eri mieltymyksistä huolimatta viihtymään.

Syynä ei voi olla nyt pelkästään rajoitettu ja harmaa arki. Ei tämmöisiä tuntimääriä käytetä yhteen peliin ihan vain silkkaa tylsyyttään. Jotain on tehty todella oikein. Ja Animal Crossing New Horizonsin taika on ilmeisen vahva siinä, että se saa pelaajansa hyvälle tuulelle.

Netin kautta tapahtuvien päivitysten ja saarelle edelleen aukeavien pienten ominaisuuksien myötä tekemistä tuntuu riittävän ja pelillä vaikuttaa olevan potentiaalia siihen, että ihmiset jatkavat saarisimulaattorinsa parissa vielä pitkään. Ja tässä on edelleen kyse pelistä, jota ei perinteiseseen tapaan voi pelata läpi.

Nintendo teki sen jälleen. He julkaisivat pelin, joka poikkeaa valtavirrasta ja he tekivät siitä kaikkine pienine ja toimivine yksityiskohtineen niin veikeän valloittavan pelin, että se saa hymyn ihmisten huulille näinä poikkeuksellisina aikoina.

Peli myös yhdistää ihmisiä kivasti, sillä aikuiset voivat tätä pelata nuorempiensa kanssa. Olen minäkin tehnyt siskonpojilleni pienen temppuradan, jonka päässä odottaa aarre. Tällä hetkellä minulla on rakenteilla uusi ja parempi versio tuosta jännittävästä reitistä aarteen luokse.

Animal Crossing New Horizons todistettavasti kelpaa 38-vuotiaalle miehelle, että pienelle pojalle yhtä lailla. Se on mielestäni hieno ja kunnioitettava saavutus!

Mikäli olet ikätoverini ja mietit mitä kivaa tehdä jälkikasvusi kanssa nyt kun he eivät voi käydä normaalisti koulussakaan, eivätkä harrastamaan mitään totuttuja harrastuksia, suosittelen lämpimästi kokeilemaan Animal Crossing New Horizonia. Saatatte yllättyä miten helposti pelistä tulee oma hauska päivittäinen puheenaiheensa.

Villi seikkailu uusilla kasvoilla – arvostelussa Xenoblade Chronicles X Definitive Edition Kommentit pois päältä artikkelissa Villi seikkailu uusilla kasvoilla – arvostelussa Xenoblade Chronicles X Definitive Edition

Xenoblade Chronicles X – Definitive Edition julkaistiin Switchille taannoin, ja sen toi markkinoille Nintendo, Suomen alueella julkaisijana . Pelin kehittäjänä toimii Monolith Soft, joka tunnetaan kunnianhimoisista roolipeleistään. Pelissä maapallo on tuhoutunut galaktisen sodan seurauksena, ja selviytyjät ovat pakkolaskussa oudon ja villin Mira-planeetan pinnalla. Pelaaja liittyy BLADE-järjestöön suojelemaan New Los Angelesia ja etsimään toivoa ihmiskunnan jatkumolle. Avoin maailma, monipuolinen taistelujärjestelmä ja syvä tutkimusmatkailu tekevät tästä scifi-RPG:stä unohtumattoman seikkailun.

En odottanut tältä peliltä juuri mitään. Olin ajatellut, että kyseessä olisi joku perusanimemättö toimintapeli, jossa kävellään pitkin neonväreillä kyllästettyjä polkuja, sekä värikkäitä maailmoja ja hakataan hirviöitä rytmikkään musiikin tahtiin. No, olin tavallaan oikeassa – mutta myös aika pahasti väärässä. Xenoblade Chronicles X – Definitive Edition onnistui vetämään minut mukaansa yllättävän vahvasti.

Jo ensituntuma pelistä oli positiivinen. Kontrollit toimivat hyvin, ohjattavuus on sulavaa ja maailma tuntuu heti isommalta kuin Switchin ruudulle edes mahtuu kerralla. Se fiilis, kun ensimmäistä kertaa seisot jyrkänteen laidalla ja näet horisonttiin jatkuvat aarniometsät sekä vuoristot ja jättimäiset hirviöt, on maaginen. Se on yksi niistä hetkistä, jolloin tietää, että pelin parissa tulee viettämään tunteja – ihan vaan tutkimassa ja fiilistelemässä.

Tutkimusmatkailua ja omaa tahtia

Pelin iso juttu on vapaus. Mira on jaettu segmentteihin, joita tutkitaan sekä tarinan edistämiseksi että palkintojen ja resurssien keräämiseksi. FrontierNav-järjestelmä antaa mahdollisuuden laittaa ”probeja” kartalle – keräämään Miraniumia tai tutkimustietoa. Tää järjestelmä on koukuttava, ja siihen jää helposti jumiin: ”vielä yksi alue, vielä yksi probe, vielä yksi tyranni tuhottavaksi.”

Ja ne tyrantit! Vihollisista kovimmat ovat todellisia bossimaisia örkkejä, jotka pistää kampoihin toden teolla. Taistelusysteemi on real-time-pohjainen, mutta silti taktiikkapainotteinen. Valitset classin, kehität taitoja ja yrität optimoida artit, eli taistelutekniikat. Tämä ei kuitenkaan ole mikään hikiratkaisu-RPG, vaan systeemi tuntuu tarpeeksi kevyeltä, että siihen pääsee sisään, mutta tarjoaa syvyyttä niille, jotka jaksavat hioa tiimiään huippukuntoon.

Pelin suurin kompastuskivi? Grindaus.

Tason nostaminen vie aikaa. Hahmon XP nousee hitaasti ja classien kehittäminen vaatii runsaasti taistelua. Alussa tämä ei haittaa – maailma on uusi ja jännittävä – mutta jossain kohtaa juokseminen samojen hirviöiden perässä alkaa tuntua mekaaniselta. Onneksi peli ei varsinaisesti pakota tähän kuin harvoin, mutta jos tavoitteena on maksimaalinen kehitys, pitää varautua grindisessioihin.

Audiomaailma – sekä siunaus että kirous

Musiikeista iso plussa – paitsi se hiton NLA:n taustabiisi. Se jää soimaan päähän tavalla, joka ei ole hyvä asia. Useamman minuutin looppi, joka alkaa toistaa itseään ärsyttävällä tavalla jo ensimmäisen pelitunnin aikana. Harmi, sillä muuten pelin ääniraita on erinomainen: tutkimusmatkailussa soi rauhoittava ambient, taisteluissa energinen rytmi, ja yleinen tunnelma tukee hyvin sitä, että olet eksynyt oudolle, mutta kiehtovalle planeetalle.

Hahmojen ja vihollisten ääniefektit taas… no, ne voisivat olla monipuolisempia. Samat äänet toistuvat vähän liikaa, ja kun tiimitoverit huutavat samat voitonhuudot taistelun päätteeksi kerta toisensa jälkeen, tekee mieli heittää Joy-Con ikkunasta. Mutta hei – kävelyäänet NLA:ssa! En edes tiennyt tarvitsevani niitä elämääni, ennen kuin ne kutittivat aivoja täydellisellä tavalla.

Graafisesti peli on kaunis

Huomaa kyllä, että alkuperäinen peli on vuodelta 2015 – mutta remasterointi on tehty taidolla. Maisemat ovat huikeita, yksityiskohdat teräviä ja värimaailma on selvästi päivitetty nykystandardien tasolle. Hahmot näyttävät paremmilta kuin ennen ja animaatiot – vaikkakin hieman toistuvia – ovat silti sulavia. Hirviöt erityisesti on mallinnettu upeasti, ja niiden yksityiskohdat näkyvät hienosti, kun niitä tutkii läheltä.

Kannattaako ostaa?

Tässä tulee rehellinen mielipide: 60€ on vähän turhan paljon 10 vuotta vanhasta pelistä, vaikka se olisi kuinka hyvin remasteroitu. Mutta… Nintendo on Nintendo, eikä hintalappu lähde heilumaan alaspäin helposti. Jos löydät pelin käytettynä tai saat sen alennuksesta – nappaa heti. Jos tykkäät avoimista maailmoista, tutkimisesta ja kevyestä RPG-elementistä, Xenoblade Chronicles X – Definitive Edition tarjoaa kymmeniksi tunneiksi laadukasta tekemistä.

Itse jään vielä tutkimaan Miraa – vaikka vähän hampaiden kiristelyllä, kun levelointi tuntuu välillä työltä eikä seikkailulta. Mutta se kertoo siitä, että peli on onnistunut sitomaan mukaansa, kun en muuten palaisi sen ääreen ilta toisensa jälkeen.

Arvostelu: Nova Kallio

8 / 10
Hyvää + Pelattavuus, ilman ongelmia + Grafiikat + Toimivuus + Dialogi ja erilaiset vastaukset riippuen omasta valinnasta + Uudet class polut Huonoa - Toistuva musiikki taistelussa ja NLA:ssa - Hahmojen tason nosto grindausta - Yksitoikkoiset ääniefektit Yhteenveto

Prince of Persia loikkaa taskuun – The Lost Crown nyt myös mobiilissa Kommentit pois päältä artikkelissa Prince of Persia loikkaa taskuun – The Lost Crown nyt myös mobiilissa

Prince of Persia: The Lost Crown

on tuonut suositun : The Lost Crown -toimintaseikkailun iPhone- ja -laitteille. Nyt voit hypätä muinaisen Persian syövereihin vaikka bussimatkalla – eikä pelituntuma kärsi tippaakaan.

Kyseessä on sivulta kuvattu metroidvania-henkinen seikkailu, jossa ketterä tasohyppely, napakat taistelut ja mystinen tarinankerronta lyövät kättä. Mukana on myös älykkäitä pulmakohtia ja eeppisiä vihollisia, kuten genressä kuuluukin. The Lost Crown tuo sarjan vanhan koulukunnan tunnelman tähän päivään ja sujahtaa sulavasti nykyaikaisiin puhelimiin.

Mobiiliversio pyörii hienosti 60 fps:n nopeudella ja ohjaus toimii joko peliohjaimella tai suoraan kosketusnäytöltä. Pelaamista on myös mukautettu mobiilikäyttöön: esimerkiksi automaattinen juomien ja torjuntojen käyttö sekä ajanhidastus helpottavat vaikeimpia kohtia.

Kaikki alkuperäisen version saavutettavuusominaisuudet ovat mukana, eikä syyttä – peli nappasi Innovation in Accessibility -palkinnon The Game Awards 2024 -gaalassa.

Voit kokeilla peliä maksutta App Storessa ja Google Play Storessa. Koko pelin voi lunastaa tarjoushintaan 5. toukokuuta asti.

Prince of Persia: The Lost Crown on nyt saatavilla iOS- ja Android-laitteiden lisäksi , , , Xbox One, -konsoleille sekä :lle. Peli löytyy myös Ubisoft+-tilauksella. Ikärajasuositus on PEGI 16.