Apple Watchin vuoden 2025 mallisto tuo 6 jännittävää uudistusta Kommentit pois päältä artikkelissa Apple Watchin vuoden 2025 mallisto tuo 6 jännittävää uudistusta

Bloombergin toimittaja Mark Gurman paljastaa Power On -uutiskirjeessään Applen suunnitelmat vuoden 2025 älykellomalliston merkittävistä uudistuksista. Vuoden 2024 vaatimattoman päivityksen jälkeen luvassa on useita kiinnostavia ominaisuuksia.

:n uusi muotoilu: Malliin odotetaan suurempia näyttövaihtoehtoja, mahdollisesti 41mm ja 45mm kokoina. Laite saattaa myös ohentua edeltäjäänsä verrattuna.

Satelliittiyhteys: Ultra 3 saa satelliittitekstiviestiominaisuuden :n satelliittiverkon kautta, mahdollistaen viestinnän ilman matkapuhelin- tai WiFi-yhteyttä.

5G RedCap: Uusi verkkostandardi nopeuttaa kelloa ja säästää akkua. Ominaisuus tulee ainakin Series 11 ja Ultra 3 -malleihin.

Verenpaineen seuranta: Series 11 ja Ultra 3 saavat korkean verenpaineen tunnistuksen. Ominaisuus toimii samankaltaisesti kuin uniapnean tunnistus, antaen käyttäjälle ilmoituksen mahdollisesta kohonneesta verenpaineesta.

Uudistettu Health-sovellus: uudistaa terveyssovellustaan, vaikka tarkat muutokset eivät ole vielä tiedossa.

Tekoälypohjainen valmennus: Uusi palvelu yhdistää Apple Fitness+:n, Training Load -ominaisuuden ja Applen tekoälyominaisuudet kuntoilun tueksi.

Apple julkisti edullisemman iPhone 16e -mallin Kommentit pois päältä artikkelissa Apple julkisti edullisemman iPhone 16e -mallin

on esitellyt uuden edullisemman puhelinmallinsa :n, joka korvaa yhtiön valikoimassa vuoden 2022 SE:n. Uutuusmalli tulee myyntiin (alkaen) 749 euron hintaan, mikä kaventaa hintaeroa viime syksynä julkaistuun iPhone 16:een verrattuna.

iPhone 16e on merkittävä myös siksi, että se on ensimmäinen Applen omalla C1-modeemilla varustettu puhelin. Yhtiö on aiemmin menestynyt hyvin omilla M1- ja A-sarjan prosessoreillaan, mutta modeemin toimivuus on kriittinen tekijä puhelimen käytettävyyden kannalta.

Ulkonäöltään iPhone 16e muistuttaa edestä iPhone 14:ää. Siinä on 6,1-tuumainen OLED-näyttö 2532×1170 pikselin resoluutiolla ja 1200 nitin kirkkaudella. Puhelimessa on Action-painike ja USB-C-portti, mutta siitä puuttuu Camera Control -ominaisuus.

Takana on yksi 48 megapikselin kamera, joka jakaa ominaisuuksia iPhone 16:n pääkameran kanssa. Kalliimmalle mallille on kuitenkin varattu sensor-shift-vakautus, uusimmat Photographic styles -ominaisuudet ja mahdollisuus muokata tarkennusta muotokuvissa. Etukamera tukee Face ID -kasvojentunnistusta.

Puhelimen suoritin on A18, mutta siinä on vain 4-ytiminen grafiikkasuoritin iPhone 16:n 5-ytimisen sijaan. Neural Engine -tekoälysuoritin mahdollistaa kuitenkin Applen tekoälyominaisuuksien käytön.

Ennakkotilaukset alkavat perjantaina 21. helmikuuta, ja puhelin tulee myyntiin viikkoa myöhemmin 28. helmikuuta. Vaikka iPhone 16e on Applen edullisin uusi puhelin, sen hintaero kalliimpiin malleihin on pienempi kuin aiemmilla SE-malleilla. Esimerkiksi vuoden 2022 iPhone SE maksoi julkaisuhetkellä 429 dollaria.

Analyytikot arvioivat, että Applen voi olla vaikea houkutella uusia asiakkaita 600 dollarin hintaluokassa, jossa Android-valmistajat tarjoavat kilpailukykyisiä vaihtoehtoja, kuten OnePlus 13R:n.

Tutkimus: Kolmasosa suomalaisista epätietoisia puhelimensa tekoälyominaisuuksista Kommentit pois päältä artikkelissa Tutkimus: Kolmasosa suomalaisista epätietoisia puhelimensa tekoälyominaisuuksista

Samsungin teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista ei tiedä, onko heidän puhelimessaan tekoälyominaisuuksia. Samaan aikaan kun 41 prosenttia suomalaisista omistaa tekoälyllä varustetun puhelimen, heistä 35 prosenttia ei ole vielä hyödyntänyt näitä ominaisuuksia.

Tekoälyn käyttö keskittyy arkisiin toimintoihin

Tutkimus paljastaa, että ä hyödynnetään puhelimissa eniten hakutoimintoihin (58%), kuvanmuokkaukseen (56%) sekä valo- ja videokuvaukseen (51%).

”Tekoälyn suosio tiedonhaussa on kasvanut viime vuosina valtavasti, sillä se tarjoaa tietoa nopeasti ja helposti omaksuttavassa muodossa. Mobiililaitteisiin integroidut -hakutoiminnot myös avaavat uusia mahdollisuuksia, kuten hakujen tekeminen ruudulla näkyvän kuvan tai videon perusteella”, kertoo Samsungin maajohtaja Mika Engblom.

Kiinnostus tekoälyominaisuuksiin kasvussa

Tutkimuksen mukaan yli puolet (53%) suomalaisista haluaisi tekoälyominaisuuksia puhelimeensa tulevaisuudessa. Tekoälyltä toivotaan erityisesti apua:

  • Reaaliaikaisiin käännöksiin (31%)
  • Kuvaamiseen ja kuvankäsittelyyn (30%)
  • Tiedonhakuun ja nopeaan sisäistämiseen (29%)

”Uudessa Galaxy S25 -sarjassamme vuorovaikutus puhelimen kanssa on aiempaa sujuvampaa ja luonnollisempaa, mikä madaltaa kynnystä hyödyntää tekoälyä. Ihmiset ovat jo pitkään toivoneet, että puhelimelle voisi kertoa, mitä haluaa sen tekevän – ja nyt se on mahdollista”, Engblom toteaa.

Asiantuntijan vinkit tekoälypuhelimen käyttöön

Maajohtaja Engblom rohkaisee käyttäjiä tutustumaan tekoälyominaisuuksiin aktiivisesti:

  1. Kokeile eri ominaisuuksia rohkeasti arkisissa tilanteissa
  2. Aseta pikavalintoja useimmin käytetyille tekoälytoiminnoille
  3. Jaa kokemuksia muiden käyttäjien kanssa
  4. Varmista tietoturva ja tutustu tietojen käsittelytapoihin
  5. Mukauta asetukset omien tarpeiden mukaan

”Tekoälyn käytön osaaminen ja hyödyntäminen on juuri nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Päivittäinen luonnollinen käyttö lisää ymmärrystä ja tuo oivalluksia tekoälyn laajempaakin hyödyntämistä varten”, Engblom muistuttaa.

Kyselytutkimuksen toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 12.–17. joulukuuta 2024. Tutkimukseen vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista, ja otos on väestöä demografisesti edustava.