Elokuvamusiikin kultaiset sulosävelet on Errorin artikkelisarja, jossa toimittajamme poimii aika ajoin kasaan kourallisen jollain tapaa hänen omaa elämäänsä sykähdyttäviä elokuvakappaleita. Nuita sävellyksiä on mukava kuunnella toisinaan erilaisissa elämäntilanteissa, jolloin jokin tietty sävellys istuu, kuin nyrkki silmään valloillaan olevan tunnetilan kanssa. Joskus kyseiset elokuvakappaleet antavat myös varsin voimaannuttavia hetkiä, tai sitten niitä kuunnellessaan voi nostata mielialan huippuunsa.
Kappaleet ovat voineet riemastuttaa, vihastuttaa tai aiheuttaa monia muita vahvoja reaktioita, mutta ennen kaikkea, ne ovat jääneet elämään ikuisina korvamatoina omaan sisimpäänsä. Ne soivat kuin päättymättömältä kasetilta, joka ei koskaan mene solmuun. Aivan kuten toisessa artikkelisarjassamme Pelimusiikin ikivihreissäkin.
Kolmannen artikkelisarjan biisinostot voit katsastaa tästä alta:
Beauty and the Beast (1991) – Prologue
Nessut esiin ennen kuin painat play! Beauty and The Beastin (Kaunotar ja hirviö) tunnusomainen pianomusiikki väräyttää joka kerta jotain sellaista osaa sielussa, että kyynelhän siinä vierähtää. Sekä Beauty and The Beast animaatio- että live-action elokuvan musiikit on säveltänyt Alan Menken, joka osallistui ensimmäiseen säveltäjien kilpailuun jo noin 8-vuotiaana. Melkoisen työuran säveltäjä onkin sen jälkeen tehnyt! Hän on säveltänyt musiikkia esimerkiksi elokuviin Aladdin ja The Little Mermaid sekä musikaaleihin televisioon ja näyttämöille.
Beauty and The Beast -elokuvaan hän loi musiikkia yhteistyössä lyriikoita kirjoittaneen Howard Ashmanin (1950–1991) kanssa. Ashman teki mittavan uran kirjoittajana, ohjaajana ja lyyrikkona ja kirjoitti lyriikat Beauty and The Beast -animaatioelokuvan lisäksi muun muassa The Little Mermaid -elokuvaan.
Beauty and The Beastin prologin sävellykseen kuuluu tarinan pohjustus ja se on ehdottomasti yksi Disney-elokuvien koskettavimmista aloituksista. Muutkaan elokuvan musiikit eivät jää kovin kauas ykköspaikasta. Ah, niin paljon tunteita!
”As the years passed, he fell into despair and lost all hope. For who could ever learn to love a beast.”
Harry Potter and The Philosopher's Stone – Hedwig's Theme
John Williams on elokuvien historiassa melkoinen tiennäyttäjä nuoremmille säveltäjille. Williams on säveltänyt elokuvamusiikkia muun muassa Star Warsiin, Jurassic Parkiin ja Indiana Jonesiin. Hän on palkituin ja tunnetuin säveltäjä Amerikan historiassa.
Hedwig's theme -sävellys kuultiin ensimmäistä kertaa elokuvassa Harry Potter and The Philosopher's Stone (2001) ja kyseisestä sävellyksestä on tehty tuon jälkeen useita kuuloluita hiveleviä variaatioita. Elokuvan ensinäytöksestä on jo yli 20 vuotta. Silti, yhä tulee ensimmäisenä mieleen Hedwig's themen alkuplimputus, kun keskustelu siirtyy Potter-leffojen musiikkiin, am I right? Kokonaisuutena Williams sävelsi kolmen ensimmäisen Harry Potter -elokuvan musiikit, joista muita tunnettuja sävellyksiä ovat muun muassa Chirstmas at Hogwarts ja Harry's Wondrous World. Potter-fanit tuntuvat tietävän, mikä on se oma herkku näistä upeista sävelistä!
Muita Harry Potter -elokuvien säveltäjiä ovat olleet:
Patrick Doyle (4)
Nicholas Hooper (5, 6)
Alexandre Desplat (Harry Potter ja Kuoleman varjelukset 1 ja 2)
The Hunger Games: Mocking Jay – Part 1 – The Hanging tree
The Hanging tree nostattaa karvat pystyyn heti ensimmäisestä säkeistöstä. Kuka on tuo mies, jonka sanotaan murhanneen kolme muuta? The Hanging tree -kappaletta on kuunneltu Spotifyssa yli 150 miljoonaa kertaa! Eikä syyttä, sillä kiihtyvällä intensiteetillään kappale huipentuu mielikuvaan kansakunnasta nousemassa kapinaan. Toki on myönnettävä, että ehkä tähän mielikuvaan täytyy olla nähnyt sarjan elokuvat.
Kappale kuullaan The Hunger Games: Mocking Jay – Part 1 -elokuvassa Jennifer Lawrencen (Katniss Everdeen) esittämänä, joka on kuvannut sävelkorvansa olevan kuin ”epävireä Amy Winehouse”. Lawrencelle kappaleen esittäminen ei ollut mikään helppo homma. Hänen sanotaan purskahtaneen kyyneliin epämukavuudesta ensimmäistä otosta kuvatessa. Olenko ainoa, jolle tulee mieleen alakoulun laulukoe?
Kappaleen sanoitukset on kirjoittanut The Hunger games -kirjasarjan kirjailija Suzanne Collins, säveltänyt James Newton Howard yhdessä Jeremiah Fraitesin ja Wesley Schultzin kanssa. Fraites ja Schultz ovat tunnettuja indie folk/folk rock yhtye The Lumineersista, jonka tutuin kappale ainakin itselleni on ”Ho hey”.
Kiinnostuitko The Hanging Tree -kappaleen taustoista? Lue, millaisia taustatarinoita Vulture ja Boston news ovat onnistuneet kaivamaan esiin.
Teksti: Tiia Mällinen