Cyberpunk-päivät: Hienosti kirjoitettu Shadowrun-roolipeli naittaa scifin ja fantasian Kommentit pois päältä artikkelissa Cyberpunk-päivät: Hienosti kirjoitettu Shadowrun-roolipeli naittaa scifin ja fantasian

viivästyi joulukuun 10. päivään, eli noin sadan vuoden päähän. Odotuksen aikana perehdyn joka maanantai vähintään yhteen kiinnostavaan, mutta vähän tunnettuun cyberpunk-aiheiseen peliin. Tällä kertaa käsittelyssä onkin kolme peliä kerralla.

Hong Kong, se kaikkien cyberpunk-kaupunkien esikuva.

Kuten Mayat ennustivat, vuonna 2012 siirryttiin uuteen aikaan. Magia palasi maailmaan muuttaen osan ihmisistä örkeiksi, peikoiksi ja haltioiksi. Jotkut oppivat taikomaan tai puhumaan hengille. Taruolentoja ilmestyi metsistä, lohikäärmeet kaartelivat taivaalla ja Tolkien kääntyi haudassaan. Maailma muuttui 70 vuodessa cyberpunk-dystopiaksi, jossa korporaatiot hallitsevat ja jengit rymyävät kaduilla. Näin eksoottinen soppa on Shadowrunin maailma. Syntien ja korruption keskellä parhaiten lyövät leiville alamaailman palkkasoturit, shadowrunnerit.

Ei sukua blade runnereille.

ja sen jatko-osat ja saavat vaikutteensa 90-luvun roolipeleistä. Ne muistuttavat hieman Baldur's Gate -pelejä, mutta yksinkertaistettuna, ja painottuvat enemmän vuoropohjaiseen taisteluun. Sarja on tehty pienellä budjetilla, mutta isolla sydämellä. Yhteistä peleissä on käsikirjoituksen laatu. Öinen kaupunki kertoo tarinoita salaliitoista, maagisista mysteereistä ja kurjista ihmiskohtaloista. Pelit on kirjoitettu niin tosissaan, että keijujen ja velhojen läsnäolo scifi-dystopiassa alkaa tuntua ihan uskottavalta.

Tapasin Berliinin kaduilla kohteliaan trollin, sotaveteraani Aleksi Laineen. Hän karkotti venäläiset Lapista, mutta menetti sodassa jalkansa.

Kuten Cyberpunk 2077, myös Shadowrun-trilogia pohjautuu vanhaan pöytäroolipeliin. Cyberpunkin ensimmäinen painos ilmestyi 1988, ja sen inspiroima Shadowrun vuotta myöhemmin. Jos fantasiaelementtejä ei lasketa, pelien miljöö ja tunnelma ovat lähes identtiset. Kumpi sitten on parempi? Se on kuin vertailisi Stallonea ja Schwarzeneggeria. Molemmat ovat parempia.

Hahmosta voi tehdä vaikka haltiahakkerin, kyborgi-örkin tai shamaanin.

Trilogian jokainen osa kertoo oman tarinansa, joten ne voi pelata vapaassa järjestyksessä. Shadowrun Returns on lineaarinen sarja tehtäviä öisessä Seattlessa. Se on pelinä hyvä, mutta kovin pieni ja simppeli. Berliinin anarkistikaupunkiin sijoittuva Dragonfall tarjoaa enemmän sivutehtäviä ja vapautta, ottaen varovaisen askeleen Baldur's Gaten suuntaan. Hong Kong on sarjan isoin ja tunnelmallisin peli, mutta sen proosan paljous voi olla monille liikaa. Parhaan tasapainon tarinan ja taistelun määrässä saavuttaa Dragonfall. Jos aikoo pelata vain yhtä Shadowrun-peliä, suosittelen perus pelaajille Dragonfallia, mutta lukemisen ja fiilistelyn ystäville Hong Kongia.

Pelien maailmat ovat melko rajattuja, mutta tehtävien kirjo rikas. Jokainen varjorundi on oma kiinnostava minitarinansa. Sivutehtävien sisältäkin löytyy sivutehtäviä, ja ratkaisutapoja riittää. Monet esteet voi ohittaa hakkeroimalla Matrixiin tai jopa puhumalla. Shadowrunin pihvi on kuitenkin -tyylinen taistelu, joka toimii mainiosti. Hahmoja ohjataan vuoro kerrallaan strategisiin asetelmiin ammuskelemaan tulisuojien takaa tai piirittämään vastustajia. Munkki voi hyökätä mukiloimaan vihollisia läheltä, samalla kun katusamurai ampuu haulikolla nurkan takaa, dekkeri hakkeroi vihollisten dronet näitä vastaan ja taikuri heittää tulipallon. Taistelu on jännittävää, vaikeaa ja hauskaa kuin mikä.

Matrix on vaarallinen varjomaailma.

Pelit eivät selitä sääntöjä tarpeeksi, joten varsinkin hahmoa luodessa kannattaa turvautua internetin apuun. Muuten voi huomata tuntien päästä tehneensä hahmostaan tumpelon. Vaatimaton budjetti näkyy myös lievänä rosoituutena ja satunnaisina bugeina. Ongelmia ei kannata kavahtaa, jos Shadowrunin maailma muuten kiinnostaa. Tulen aina muistamaan Seattlen synkkyyden, Berliinin rähjäisyyden ja Hong Kongin värikkäät valot. Ennen kaikkea muistan rinnallani taistelleet shadowrunnerit, eli ainoan oikean perheeni. Feuerschwinge vieköön, Shadowrun-trilogia saattaa olla paras cyberpunk-roolipelikokemus ainakin vielä neljän viikon ajan.

Cyberpunk 2077 Ultimate Edition ilmestyi – katso uudet trailerit Kommentit pois päältä artikkelissa Cyberpunk 2077 Ultimate Edition ilmestyi – katso uudet trailerit

Cyberpunk 2077

CD Projekt Red on julkaissut Ultimate Edition -peliversion tänään ja samalla uusista ominaisuuksista on saatu julkaisutraileri, jonka voit katsoa alta.

Kuten eilen uutisoimme, peliin on nyt saatu täysin toimiva metrolinja, uusia treffipaikkoja, radion kuuntelemisen muuallakin kun autoissa, uusia ajoneuvoja sekä paljon muita parannuksia.

Ultimate Edition tarjoaa pelaajille pääsyn Cyberpunk 2077 -laajennukseen Phantom Liberty sekä pääpeliin yhdessä paketissa.

Cyberpunk 2077 Ultimate Edition on nyt saatavilla :lle, ja S:lle sekä :lle.

Toimiva metro saapuu vihdoin Cyberpunk 2077 -peliin – muutakin uutta luvassa Kommentit pois päältä artikkelissa Toimiva metro saapuu vihdoin Cyberpunk 2077 -peliin – muutakin uutta luvassa

Cyberpunk 2077

on vihdoinkin saamassa toimivan metrojärjestelmän uuden 2.1 päivityksen myötä. Päivitys ilmestyy huomenna 5. joulukuuta samalla kun pelin Ultimate Edition julkaistaan.

Metro oli iso osa pelin E3-messuilla nähtyä traileria vuonna 2018, mutta varsin raakileena ilmestyneessä julkaisuversiossa sitä ei kuitenkaan nähty.

Nyt toimiva metro saapuu osaksi peliä uuden päivityksen myötä ja pelaajat pääsevät liikkumaan sen avulla ympäri Night Cityä. Päivitys tuo mukanaan myös uusia paikkoja, joissa pelaajat voivat viettää aikaansa romanttisen partnerinsa kanssa.

Mukana on myös uusi radio-ominaisuus Radioport, joka mahdollistaa radiokanavien kuuntelemisen myös käveltäessä ja metrossa ollessa.

Lisäksi päivitys tuo mukanaan uusia kulkuneuvoja, joiden joukossa on mm. viisi uutta moottoripyörää sekä avoversio Porsche 911 -autosta. Moottoripyörillä voi myös jatkossa keulia ja tehdä muita temppuja. Pelattavana on myös autokisoja, joista voi voittaa alennuksia Auto Fixer -verkkokaupalle.

Cyberpunk 2077 on saatavilla , PlayStation 4, ja S, sekä Xbox One -konsoleille sekä :lle.