F1 22
Electronic Artsin reilu vuosi sitten nappaama ajopeleihin erikoistunut Codemasters tuuttaa ulos uusimman Formula 1 -pelinsä, johon pelkän kausipäivityksen sijaan on tuotu läjäpäin uudistuksia niin oikeaa maailmaa seuraavien sääntöuudistusten myötä kuin uusien pelimuotojen muodossa.
Uusi kausi on tuonut mukanaan tukun uusia sääntömuutoksia autoihin, kuten renkaiden vanteiden koon kasvamisen 18 tuumaisiksi entisten 13 tuumaisten sijaan. Kapeamman rengasprofiilin ansiosta renkaan optimaalinen toiminta-alue on laajentunut. 80-luvulta asti kiellettynä ollut maavaikutuksen hyödyntäminen on palannut myös sääntöjen piiriin. Autojen pohjalevyssä on pitkittäissuunnassa kaksi tunnelia, jotka muodostavat imun asfaltin pinnan ja pohjalevyn välille, minkä tarkoituksena on helpottaa ns. likaisessa ilmassa toisen perässä ajamista. Näkyvimpiä uudistuksia autoissa ovat uudet etu- ja takasiivet, jotka yhdessä uuden pohjalevyn kanssa parantavat auton aerodynaamisia ominaisuuksia.
Uudet autot ovat entistä painavampia, mikä yhdessä uudistusten kanssa vaikuttaa auton ohjautuvuuteen huomattavasti. Massan vaikutuksen huomaa heti radalle lähtiessä, sillä mutkiin ajettaessa keskipakoisvoima haluaa puskea autoa suoraan entistä vahvemmin. Kovemman jousituksen myötä ajokorkeus on madaltunut, jolloin kanttaritkin joutuu ajamaan tarkemmin pohjakosketusta välttääkseen, mutta toisaalta auton kääntäminen on tarkempaa ja responsiivisempaa. Uusien autojen ratissa kaasun kanssa saa olla erityistarkkana varsinkin ilman ajoapuja, sillä perä tuntuu lähtevän tiukkojen mutkien jälkeen herkästi alta. Kaiken kaikkiaan ajettavuus on napakasti kohdillaan, mutta vaatii uusiin autoihin totuttelua.
Uusista ominaisuuksista odotetuin lienee VR-tuki, joka tosin julkaisussa on saatavilla vain tietokoneella pelaaville. Virtuaalitodellisuus sopii juuri simulaatioihin kuin kypärä päähän eikä F1 22:n VR-toteutus petä. Ruudunpäivitys on testilaitteistolla sujuvaa, vauhti huimaa päätä ja sielläolemisen tunne on mainio. Mutkat on huomattavasti helpompi ajaa, kun päätään voi kääntää ja etäisyydet toisiin autoihin näkee hyvin. Luontevan peileihin vilkuilun myötä muut autot on myös helpompi huomioida kesken kiivaan kisan. Ajaminen on ainoa asia, mistä lasit päässä pääsee nauttimaan. Kaikki kisojen välillä tapahtuva näytetään VR-laseissa kuin isolle valkokankaalle heijastettuna, mikä on myös järkevä ratkaisu millä minimoidaan mahdollista pahoinvointia. Upeana yksityiskohtana päävalikoiden etäisyyttä silmistä voi säätää, jolloin valikoista saa heikompiresoluutioisillakin laseilla luettavat.
Toinen suuri uudistus on F1 Life -ominaisuus, jonka tarkoituksena on tuoda F1-kuljettajien elämää myös kotisohville. Kuskilleen voi ostaa vaatteita ja kelloja ym. tauhkaa, myös ihan merkkituotteita, sisustaa kämppää ja ostaa urheiluautoja, joita pääsee radoille kokeilemaan. Lähes kaikki tämä jää valitettavan ohueksi ja lopulta turhaksi, sillä kuskiaan ei näe näissä tamineissa oikeastaan koskaan. F1 Lifen mielenkiintoisin osa on oikeiden urheiluautojen rattiin pääseminen, joka sekin jää vaisuksi, koska kisailemaan pääsee vain aikaa vastaan tai ajamaan erinäisiä haastekisoja – muita kuskeja vastaan voimiaan ei pääse urheiluautoilla kokeilemaan.
Itselleni virkistävintä F1 22:ssa on presentaatioon tehdyt muutokset, varsinkin vuosia samana pysyneet kisojen alussa ja lopussa nähtävät animaatiot on vihdoin saatu muutettua uusiin. Kisoja ennen voi nyt myös valita lämmittelykierrokseen, varikkokäynteihin ja ulosajojen aiheuttamiin turva-autoihin vaikuttavat asetukset joko immersiivisen tai TV-lähetysmäisen väliltä. Immersiivisessä muodossa lämmittelykierrokset ajetaan kokonaan itse ja auto pitää vielä saada pysäytettyä omaan lähtöruutuun manuaalisesti. Varikkopysähdysten kanssa täytyy omalle paikalle kääntyminen ajoittaa oikein, jotta pysähdys sujuisi mahdollisimman nopeasti. Broadcast moodissa näiden sekä turva-autojen perässä ajamisen ajaksi kuvakulma siirtyy ohjaamosta TV-lähetyksistä tuttuihin kuvakulmiin ja mahdollisesti tylsät toimenpiteet vähän nopeutuvat koneen ohjastaessa kilpureita automaattisesti. Kommentaattoreiden määräkin on tuplaantunut ja Sky Sportsin David Croftin rinnalle on lisätty Channel 4:n Alex Jacques. Anthony Davidsonin ohella analyysejä antamaan on saatu Sky F1:n Natalie Pinkham. Onpa peliin tuotu myös ”Jeffin” tilalle McLarenin entinen mekaanikko Marc Priestley hoitamaan auton ja tallin välisiä radiokeskusteluja.
Yksinpelimuodoista mukana ovat yksittäisten kisaviikonloppujen ja vapaiden aika-ajojen lisäksi tutut uramuoto ja MyTeam, joista jäljempään on tervetulleena uudistuksena lisätty alussa valittavat vaikeustasot. Valita voi häntäpään, keskikatraan tai mestaruudesta taistelevan tallin, mikä vaikuttaa alussa saataviin resurssien määrään. Paluun tekee myös kaverin kanssa tallikavereina pelattava co-op uramuoto, jota voi ajaa niin netin yli kuin samalla sohvalla jaetulta ruudulta.
F1 22 tuo koko formulasirkuksen kotisohville miellyttävässä paketissa. Mukana ovat kaikki tallit, kuskit ja kuluvan kauden kisat mukaanlukien uusi Miamin GP, sekä tämän vuoden kisakalenterista puuttuvat Kiinan ja Portugalin GP:t. Ajettavina löytyvät F1 ja F2 -luokat sekä uutena lisätyt urheiluautot. Kyseessä on erittäin toimiva paketti, jonka parissa Formulafanit varmasti viihtyvät.