In the City: Kulttielokuva The Warriors 40 vuotta Kommentit pois päältä artikkelissa In the City: Kulttielokuva The Warriors 40 vuotta

The Warriors

Amerikkalainen ohjaaja tunnetaan kovaotteisista toimintaelokuvista, jotka ovat lajinsa parhaimmistoa. Pakoautokuskista kertova elokuva Keikkakuski (The Driver, 1978) sisältää yhdet 1970-luvun vaikuttavimmista kaahailukohtauksista, kun taas moderni western nimeltä Oikeuden Puolesta (Extreme Prejudice, 1987) on hatunnosto ohjaaja Sam Peckinpahin veriselle mestariteokselle Hurja joukko -elokuvalle (The Wild Bunch, 1968). Hillin kolmas ohjaustyö Soturit (, 1979) täytti tänä vuonna 40 vuotta. Itse tutustuin elokuvaan vuoden 2005 Rockstar Gamesin PS2-pelin kautta, jonka myötä tämä miltei unohdettu elokuva koki uuden tulemisen. Elokuvasta julkaistiin ohjaajan versio samoihin aikoihin myös ensi kertaa DVD:llä suomenkielisillä teksteillä.

Elokuva Soturit kertoo New Yorkin Coney Islandin kaupunginosassa majailevasta katujengistä. The Warriors matkustaa metrolla jengiläisten kokoukseen, joka pidetään Bronxissa sijaitsevassa Van Cortlandt Parkissa. Kun The Riffs –jengin karsimaattinen pomo Cyrus ammutaan kesken puheen, sotureita syytetään väärin perustein. Elokuva seuraa soturien armotonta kujanjuoksua heidän yrittäessä päästä takaisin kotikulmilleen, kun kilpailevat jengit yrittivät tavoittaa heitä. Pakomatkallaan soturit törmäävät erilaisiin kadun kasvatteihin, kuten pesismailoja heiluttavaan, baseball-asusteisiin pukeutuneeseen jengiin nimeltä Baseball Furies, mystiseen nuoreen naiseen nimeltä Mercy sekä teinitytöistä koostuvaan The Lizzies-jengiin. Pitkien toimintakohtausten sijaan elokuvan viehätys piilee piinaavassa tunnelmassa, jota ryydittävät lyhyehköt, mutta kiihkeät toimintakohtaukset.

Kulttielokuva The Warriorsin ikoninen juliste.

Yksi Soturit-elokuvan keskeisimpiä elementtejä on musiikki, joka soveltaa erilaisia moderneja urbaaneja tyylejä, soulista poppiin ja bluesista rock-musiikkiin. Elokuvan Barry De Vorzonin syntetisaattorivetoisesta, rock-vaikutteisesta teemalaulusta huomaa 80-luvun olevan ovella, jonka ansiosta elokuva tihkuu moderneja vaikutteita. Ikoninen teema kuullaan ensimmäisen kerran alkutekstijaksossa, jossa seurataan sotureita ja eri jengien jäseniä matkatessa tapaamiseen. Elokuvan juonta jaksottaa afrikkalaisamerikkalainen radiojuontaja, jonka puhumat tiedotukset ja soittamat kappaleet sopivat pakomatkan eri vaiheisiin. Esimerkiksi alussa juontaja omistaa sotureille Arnold McCullerin version Motownin soul –kappaleesta Nowhere to Run, mikä viittaa ironisesti sotureiden epätoivoiselta vaikuttavaan tilanteeseen.

Coney Islandin hiekkarannalle sijoittuvassa loppukohtauksessa, kun soturit kävelet horisonttiin, kuullaan kitaristi Joe Walshin yksinkertaiselle ja tarttuvalla voimasointu-riffille perustuva In the City -kappale. Suurkaupungin yksilön äänen tukahduttavasta elämästä kertovan kappaleen kruunaa Walshin räjähtävä slide-kitarasoolo.  Elokuvassa olevat kappaleet ovat sisällytetty Rockstar Gamesin peliin, mikä kertoo ajasta ennen jengitapaamista ja sen jälkipyykistä.

Soturit on epäilemättä yksi 70-luvun tyylikkäimpiä toimintaelokuvia, mikä sisältää sopivasti toimintaa, jännitystä ja huumoria. Elokuvaa kiitettiin aikoinaan erityisesti sen ajankohtaisuudesta, koska 70-luvulla nuorisojengit oli suurkaupungeissa todellinen ongelma. Soturit on yksi parhaimpia ohjaaja Hillin varhaisia elokuvia, mikä kaikessa hiomattomuudessaan kielii toimintaelokuvien maestron tulevista taidonnäytteistä, kuten Lainsuojattomat (The Long Riders,1980),  48 tuntia (48 Hrs., 1982) Raivoisa ajojahti (Southern Comfort, 1981) ja The Last Man Standing (1996).

Tunteen kuohuja – Pelimusiikin ikivihreät, osa 10 Kommentit pois päältä artikkelissa Tunteen kuohuja – Pelimusiikin ikivihreät, osa 10

Pelimusiikin ikivihreät on Errorin artikkelisarja, jossa toimittajamme poimii kasaan kourallisen jollain tapaa hänen omaa elämäänsä mullistaneita pelisävellyksiä. Kappaleet ovat voineet riemastuttaa, vihastuttaa tai aiheuttaa monia muita vahvoja reaktioita, mutta ennen kaikkea, ne ovat jääneet elämään ikuisina korvamatoina omaan sisimpäänsä. Ne soivat kuin päättymättömältä kasetilta, joka ei koskaan mene solmuun.

Voit nyt myös äänestää artikkelisarjan lopussa omaa kappalesuosikkiasi.

Tämän kertaisen artikkelisarjan valinnat pienten nippelitietojen kera voit katsastaa tästä alta:

The Price of Freedom – Final Fantasy VII Crisis Core

”The Price of Freedom” (自由の代償, Jiyū no Daishō) on Takeharu Ishimoton säveltämä ja sovittama kappale peliin Crisis Core --. ”The Price of Freedom” soi, kun Zack Fair voittaa G Eraserin Sektori 8:ssa. Kappale kuullaan myös FMV-videossa ennen kolmen välistä kaksintaistelua Angeal Hewleyn, Genesis Rhapsodoksen ja Sephirothin välillä. Lopulta se soi kohtauksessa, jossa Angeal paljastaa siipensä Zackille, ja se toimii taisteluteemana Zackin viimeisessä taistelussa.

Kingdom Hearts – Dearly Beloved (Original Version)

”Dearly Beloved” on avainteema kaikissa -pelisarjan osissa, ja sen on säveltänyt Yoko Shimomura. Sitä pidetään Kingdom Hearts -sarjan tunnuskappaleena. Alkuperäinen versio sävellettiin yksinomaan pianolla. Hauska fatka: -sarjan jaksossa 17 ”Dearly Beloved” soi taustalla Zorc and Pals -mainoksessa.

Red Dead Redemption 2 – May I, Unshaken

Rockstar Gamesin mestariteos ei ole vain eeppinen lännenpeli, se on tunteikas, elokuvallinen kokemus, jossa tarina, hahmot ja tunnelma kietoutuvat saumattomasti yhteen. Yksi keskeinen osa tämän kokemuksen syvyyttä on pelin musiikki, ja erityisesti D'Angelon esittämä kappale ”Unshaken” on noussut fanien keskuudessa ikoniseen asemaan.

Unshaken” soi pelissä ratkaisevalla hetkellä, kun päähenkilö Arthur Morgan kulkee läpi vaikeuksien, kohti elämänsä suuria kysymyksiä. Kappale ei ainoastaan kuvita hetkeä, vaan tuo pelaajalle uudenlaista ymmärrystä Arthurin sisäisestä maailmasta.

Kappale syntyi artistin omasta halusta osallistua peliin – D'Angelo oli suuri Red Dead Redemptionin fani, ja kun hän sai tilaisuuden, hän tarttui siihen innolla. Yhdessä tuottaja Daniel Lanoisin ja Rocco DeLucan kanssa hän loi teoksen, jossa yhdistyvät lännen melankolia ja henkilökohtainen hengellisyys. Sanoitukset perustuvat muun muassa Paramahansa Yoganandan elämänviisauteen.

2 ei ole vain peli – se on matka. Ja ”Unshaken” on sen ääniraita, joka jää soimaan sydämeen vielä kauan lopputekstien jälkeen.

Mikä artikkelin kappalevalinnoista oli suosikkisi tällä kertaa?

Ja pelimusaraadin tällä kertaa voittaa?

Artikkeli: Mallu Millie

Red Dead Redemption 2 oli PC-julkaisussa rupinen kaakki Kommentit pois päältä artikkelissa Red Dead Redemption 2 oli PC-julkaisussa rupinen kaakki

Hetihän perään se patchi tuli, mikä on kuuleman mukaan joitain ongelmia hieman korjaillut, mutta itse pelin julkaisu oli aika onneton. Peliähän on paljon odotettu, eikä siitä ole kauaa kun lukemanne .net sen marraskuun julkaisusta uutisoi. Allekirjoittanuthan on pääosin konsolipelaaja, joten voi vain tirskahdella miten tässä on näin päässyt käymään. Ottakaapahan hyvä asento.

Isoin ongelma, tai ainakin kattavin lienee, että suuri määrä pelaajia ei pystynyt peliä käynnistämään ollenkaan. Toki sieltä pääsi sitten Rockstar Gamesin tukisivulle, mistä moni raportoi, ettei ongelma ratkennut.

Kuitenkin, nyt on jo ensimmäinen patch ulkona, minkä pitäisi päästää pelaajat peliä pelaamaan.

Oliko sinulla ongelmia pelin käynnistyksen kanssa? Auttoiko patch vai jotkut muut internetin poppakonstit?