Kotimainen Psyon Games julkaisee yhdessä WHO:n kanssa koronavalistuspelin Kommentit pois päältä artikkelissa Kotimainen Psyon Games julkaisee yhdessä WHO:n kanssa koronavalistuspelin

Antidote COVID-19

Terveys- ja tiedepeleihin erikoistunut suomalainen startup-yritys on julkaisemassa globaalia pelillistä COVID-19-tietoisuuskampanjaa yhteistyössä :n ja terveysviranomaisten kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Suomen ulkoministeriö ovat antaneet tukensa kampanjalle ja tavoitteelle viedä se maailmalle.

Psyon Gamesin toimitusjohtaja Olli Rundgren kertoo, että -peli on saanut inspiraationsa 90-luvulta tutusta animaatiosarjasta Olipa kerran elämä, jossa seikkailtiin ihmisen elimistön sisällä ja seurattiin kuinka elimistön immuunijärjestelmä taisteli bakteereja ja viruksia vastaan. Antidotea on kehitetty erityisesti rokoteviestinnän tarpeisiin vuodesta 2017 alkaen ja se on voittanut Suomen peliteollisuuden Vuoden  Hyötypeli-palkinnon.

WHO: Antidote on ainutlaatuinen tapa viestiä

Nyt pelistä ollaan julkaisemassa COVID-19-versio, jolle maailman terveysjärjestö on antanut tukensa. WHO:n mukaan Antidote on ainutlaatuinen tapa viestiä COVID-19-tautiin liittyvien ennaltaehkäisevien  toimien tärkeydestä ja kiireellisyydestä taudin leviämisen estämiseksi. Pelin avulla voidaan tehokkaasti viestiä kaikille ihmisryhmille heidän koulutustasostaan riippumatta.

Peli ja kampanja on suunniteltu WHO:lta saatujen ohjeistusten pohjalta sekä läheisessä yhteistyössä  kansanterveyden asiantuntijoiden kanssa. Sen tarkoituksena on auttaa ihmisiä ymmärtämään tietoa SARS CoV-2-viruksesta, rokotteista sekä ennaltaehkäisevistä toimista. Se on myös linjassa WHO:n strategisten  tavoitteiden kanssa, joiden mukaan ihmisiä tavoitellaan käyttämiensä kanavien kautta.

Kyseessä on Psyon Gamesin toinen pelijulkaisu lyhyen ajan sisällä, sillä maaliskuussa 2021 julkaistiin tarinankerronnallinen ” – Täyttä elämää” -mobiilipeli, joka vie pelaajan ADHD:n kanssa elävän henkilön kokemusmaailmaan. Peli on kehitetty osana ”Miltä ADHD tuntuu” -terveystiedotuskampanjaa, jonka on toteuttanut Takeda yhteistyössä asiantuntijapsykiatrin, ADHD-liiton ja kokemustoimijoiden sekä Psyon Gamesin kanssa. Terveystiedotuskampanjan alustavat tulokset näyttävät lupaavilta.

Suomalainen Full ADHD -mobiilipeli voitti arvostetun palkinnon Kommentit pois päältä artikkelissa Suomalainen Full ADHD -mobiilipeli voitti arvostetun palkinnon

FULL ADHD

Suomalainen ADHD-tietoisuuteen kehitetty mobiilipeli voitti The Most Valuable Patient Education Award -palkinnon Reuters Pharma Awards Europe 2022 tapahtumassa eilen. Noin 800 ehdokkaan joukosta parhaimmaksi karsiutunut peli on suomalaisen peliyhtiön ja Takedan yhdessä kehittämä. Kehitystyössä mukana olivat myös asiantuntijapsykiatri sekä ADHD-liitto. Tämä on jo neljäs palkinto joita eri teollisuuden alat ovat myöntäneet pelille.

FULL ADHD on interaktiivinen mobiilipeli, joka perustuu tieteelliseen tutkimustietoon sekä ADHD-henkilöiden kuvailemiin tosielämän kokemuksiin. Peli kehitettiin lisäämään tietoisuutta aikuisten ADHD:sta, sen oireista sekä sen vaikutuksista jokapäiväiseen elämään.

Pelaaja hyppää nuoren Eetu Vaarakallion tapahtumarikkaaseen ADHD-arkeen. Tehdessään Eetun elämää ohjaavia valintoja, jaksamisen rajat pelaajalle asettaa toiminnanohjauksen resurssi, joka kuvaa Eetun kykyä organisoida, keskittyä, ponnistella, muistaa sekä säädellä tunteita ja toimintaansa. Eetun kaltaisella ADHD-ihmisellä resurssit saattavat loppua kesken yllättäen, jolloin tarina voi jatkua ennalta arvaamattomaan suuntaan.

Peli kuvaa ADHD-kokemusta samaistuttavan tarinan keinoin. Lisäksi pelin valintatilanteissa on läsnä Brownin teoreettiseen toiminnanohjauksen malliin perustuva pelimekaniikka. Peli on tyyliltään visuaalinen novelli. Peliä on helppo ymmärtää eikä pelaaminen edellytä pelaajalta erityisiä pelitaitoja. Lisäksi peliin kuuluu laaja tietokirjasto, josta löytyy artikkeleita pelin käsittelemistä teemoista.

FULL ADHD julkaistiin maaliskuussa 2021 Apple App Store ja Google Play Store -sovelluskaupoissa osana laajempaa tietoisuuskampanjaa “Miltä ADHD tuntuu?”. Kampanjan aikana peli sai kokonaisarvosanan 4,1 / 5,0 App Store ja Play Store -kaupoissa ja se on saanut paljon positiivista palautetta pelaajiltaan.

Tähän päivään mennessä FULL ADHD on palkittu jo neljästi. Se on voittanut Suomen Lääketeollisuuden myöntämän Vuoden lääkeinformaatioteko -palkinnon ja Suomen Peliteollisuuden myöntämän Vuoden hyötypeli -palkinnon. Lisäksi pelin julkaisukampanja “Miltä ADHD tuntuu?” voitti kansainvälisen 2022 EMEA SABRE Award -palkinnon Consumer Health -kategoriassa. Nyt marraskuun 17. päivä se voitti The Most Valuable Patient Education Award -palkinnon Reuters Pharma Awards Europe 2022 -tapahtumassa.

Psyon Games ja julkaisevat pian kirjallisen raportin menestyksekkäästä ADHD-tietoisuustyöstään Suomessa. Psyon Games nostaa tällä hetkellä rahoitusta operaatioiden globaaliin laajentamiseen.

”Olemme tosi ylpeitä tästä pelistä ja palkinnosta. Suomessa kehitetty idea on osoittanut potentiaalinsa kansainväliseen skaalaukseen sekä sen, että Takeda voi toimia suomalaiselle startupille kasvukumppanina ja ponnahduslautana kansainvälisille markkinoille.”

liiketoimintayksikön johtaja Laura Aulanko Takedalta.

”On ollut upea kokemus pienelle startupille päästä globaalin innovatiivisen lääkeyrityksen kanssa luomaan tiedettä ja taidetta yhdistävä peli, joka viestii ADHD:sta poikkeuksellisen tehokkaalla tavalla. Takedan kanssa tehty yhteiskehitys on yksi mieleenpainuvimmista tuotannoistamme.”

kertoo Psyon Games in toimitusjohtaja Olli Rundgren.

Uusi mobiilipeli kuvaa ADHD-kokemusta tieteen ja tarinan keinoin Kommentit pois päältä artikkelissa Uusi mobiilipeli kuvaa ADHD-kokemusta tieteen ja tarinan keinoin

FULL ADHD

ADHD-oirekuvaan liittyy edelleen monia myyttejä ja väärinkäsityksiä. Miltä ADHD tuntuu? -terveystiedotuskampanja on luotu rikkomaan näitä myyttejä sekä oikomaan väärinkäsityksiä aikuisen ADHD:sta. Osana kampanjaa julkaistaan Psyon Gamesin kehittämä tarinankerronnallinen mobiilipeli, mikä vie pelaajan ADHD:n kanssa elävän henkilön kokemusmaailmaan. Peli on luotu yhteistyössä Takedan, ADHD-liiton, kokemustoimijoiden sekä asiantuntijapsykiatrin kanssa.

Useasti palkittu suomalainen peli-startup on kehittänyt uuden mobiilipelin, – Täyttä elämää, osaksi Takedan aikuisen ADHD:ta käsittelevää terveystiedotuskampanjaa. Tämä pelaajavalintoihin perustuva visuaalinen novelli avaa ADHD-arkea tarinan keinoin. Tavoitteena on auttaa pelaajaa ymmärtämään millaiselta arki ADHD:n kanssa voi tuntua ja miten ADHD voi arjessa näyttäytyä.

Peli sijoittuu nuoren aikuisen, Eetun, tapahtumarikkaaseen elämään. Pelissä Eetu kohtaa arkipäiväisiä haasteita, joista selviytyäkseen hän käyttää toiminnanohjauksen resursseja. Pelissä toiminnanohjauksen resurssit saattavat loppua kesken ja tarina jatkua ennalta-arvaamattomaan suuntaan. Pelaaja ohjaa valinnoillaan, miten Eetun seuraavaksi käy.

Pelin resurssipankki on mallinnettu lääketieteellisen tutkimustiedon pohjalta yhteistyössä asiantuntijapsykiatri Asko Niemelän kanssa. Se rakentuu toiminnanohjauksen kuudesta osasta: aktivaatio, keskittyminen, ponnistelu, tunteet, muisti ja toiminta.

Pelillistämisestä apua tietoisuuden levittämisessä

FULL ADHD – Täyttä elämää -peli yhdistää tarinan, tieteen ja kokemuksellisen oppimisen. Pelin ja koko kampanjan kehittäminen on koonnut yhteen Psyon Gamesin, Takedan, ADHD-liiton ja kokemustoimijat sekä psykiatrian erikoislääkärin Asko Niemelän.

– Parhaimmillaan tämän kaltainen tietoisuuspeli voi herätellä tunnistamaan kyseisen oireyhtymän piirteitä itsessä tai läheisessä. Tiedon lisääntyminen pelin kautta voi auttaa ymmärtämään oirekuvasta johtuvia haasteita elämässä. Pelin tavoitteena ei ole vain tiedon jakaminen, vaan tarjota pelaamisen kautta mahdollisuus syvempään, kokemukselliseen oppimiseen, kuvailee Asko Niemelä.

– Olemme ajatelleet alusta asti, että Psyon Games on niin kutsuttu impaktibisnes eli toimintamme suunnittelussa ratkaisevaa on tekojemme ja tuotteidemme yhteiskunnalliset hyödyt. FULL ADHD – Täyttä elämää -peli on tuotanto, jolla tavoittelemme positiivisia vaikutuksia sekä ADHD-yhteisölle, että koko ajan inklusiivisemmaksi kehittyvälle yhteiskunnalle, kertoo Psyon Gamesin operatiivinen johtaja Valtteri Lahti.

FULL ADHD

Peli julkaistaan osana laajempaa tietoisuuskampanjaa

Miltä ADHD tuntuu? -terveystiedotuskampanja avartaa aikuisen ADHD-oirekuvaan liittyviä myyttejä ja tuo lisää tietoa ADHD:n monimuotoisuudesta. Kampanjassa pureudutaan etenkin siihen, miltä ADHD tuntuu arjessa. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä aikuisen ADHD:sta, rohkaista keskustelemaan aiheesta sekä hakemaan apua tarvittaessa.

– Takedalla toimintamme perustuu terveyden ja potilaiden elämänlaadun parantamiseen niin uusilla lääkeinnovaatioilla kuin hoitoa tukevilla ratkaisuilla. Potilaiden ja hoidon tukemisessa olennaisena osana on tietoisuuden ja ymmärryksen lisääminen kyseessä olevasta sairaudesta tai sen oireista. Tästä syystä tahdomme olla aktiivinen kumppani myös tietoisuustyössä, kertoo liiketoimintayksikön johtaja Laura Aulanko.

– On erittäin tärkeää, että tietoisuus oirekuvasta saavuttaa kaikki, jotka sitä tarvitsevat niin työssään kuin muissakin yhteyksissä. Tiedolla vaikuttaminen onkin ADHD-liitto ry:n toiminnan punainen lanka. Diagnoosin saaminen ei saa olla sattumaa tai siitä kiinni, että kohtaa asialle vihkiytyneen henkilön. Tavoitteena on lisätä oikeaa tietoa ADHD:sta ja sen avulla vaikuttaa oireisten ja heidän läheistensä hyvinvointiin ja mahdollisuuteen toimia tasavertaisina yhteiskunnassa, kertoo ADHD-liiton toiminnanjohtaja Nina Hovén-Korpela.

FULL ADHD

Kolme faktaa ADHD:sta

  1. ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö, jota esiintyy lapsista aikuisiin. Perimällä ja ympäristötekijöillä ajatellaan olevan merkittävä yhteisvaikutus ADHD:n oirekuvan kehittymisessä. ADHD:n ydinoireita ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Nämä oireet ovat pitkäkestoisia ja toimintakykyä haittaavia.
  2. ADHD ei ole käytöshäiriö, huonon kasvatuksen tulos, välinpitämättömyyttä tai laiskuutta. Parhaimmillaan ADHD voi olla voimavara; ADHD-oireiset ovat monesti luovia ja innovatiivisia. He pystyvät usein keskittymään mielenkiinnon kohteisiinsa hyvin intensiivisesti.
  3. On hyvä muistaa, että meillä kaikilla voi esiintyä ADHD-tyyppisiä oireita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meillä on ADHD. ADHD:n diagnostiset kriteerit täyttyvät vasta, kun ydinoireet ovat pitkäkestoisia, jo lapsuudessa havaittavia ja haittaavat jokapäiväistä toimintakykyä. Aikuiselle tehtävä ADHD-diagnoosi edellyttää kattavaa psykiatrista tutkimusta.

FULL ADHD – Täyttä elämää -mobiilipeli on kehitetty yhteistyössä Takedan, ADHD-liiton ja kokemustoimijoiden sekä psykiatri Asko Niemelän kanssa. Peli on ladattavissa ilmaiseksi ja -laitteille AppStore– ja Google Play -kaupoista. Peliin voi tutustua tarkemmin täältä.