Session: Skate Sim (Xbox Series X)
Session: Skate Sim on kanadalaisen Crea-ture Studiosin jokusen vuoden Early accessissa pyörinyt esikoinen jota nyt markkinoidaan valmiina tuotoksena. Lupauksena on auteenttinen ja realistinen skeittauskokemus. Tiimistä löytyy harrastajia ja sen huomaa nopeasti niin hyvässä kuin pahassa. Ensikosketus herättää karuun todellisuuteen haastamalla pelaajan sorminäppäryyden, tietämyksen lajin fysiikasta ja tilannetajusta. Laudan päällä pysyminen on erittäin hankalaa ja ragdoll-fysiikat tulevat nopeasti tutuksi.
Kontrollit ovat hieman erikoiset. Rotaatio niin maasssa kuin ilmassa tapahtuu liipasimilla ja vauhtia poljetaan kahdella napilla orientaatiosta riippuen. Laudan päällä painottelu tapahtuu analogitikkujen avulla vasemman edustaessa vasenta jalkaa, oikean oikeaa ja asennon kääntyessä vastakkaiseksi myös kontrollit peilaantuvat. Jos haluaa vaikka hypätä, on toisella tikulla asetettava painopiste ja toisella potkaistava lautaa, esimerkiksi suoraan eteen ollie, vasemmalle tai oikealle asennosta riippuen kick- tai heelflip. Erilaisia variaatioita suorittamalla avautuu kaikenlaisten temppujen kirjo. Lautaan ei voi valitettavasti tarttua, joten ilmatemput rajoittuvat erilaisiin flippeihin ja pyörimiseen. Maassa painopistettä puolivälissä pitämällä saa aikaiseksi manualin. Grindaaminen suoritetaan pyörähtämällä tai flippaamalla lauta ilmassa reunan tai pinnan päälle.
Kaikenlaisen laudan ynnä pelaajan pyörimisen, vauhdin ja gravitaation suhteita voi säätää valikkojen kautta mielensä mukaan. Vaihtoehtoja sekä yksityiskohtia onkin kiitettävästi ja slidereiden yhteydessä on mainittu miten mikäkin toimii. Flippailusta ja pyörimisistä palauttamisen kompuroimatta voi vaikkapa laittaa automaattiseksi tai infernaalisen vaikeita grindauksen vaatimuksia voi löysätä. Tarjolla on myös muutama preset joiden tarkoituksena on tarjota helpompaa tai realistisempaa kokemusta, mikäli säätö ei kiinnosta. Asetuksia on hyvä varhaisessa vaiheessa räätälöidä omien taitojen ja tuntuman mukaiseksi.
Tutoriaali ohjaa pelaajaa tiukasti ja sitä kannattaakin seurata huolella. Hieman ongelmia saattaa aiheuttaa oikean maailman termistöllä ja slangilla esitetty ohjeistus. Pelin aikana ei näytetä millaisia näppäinyhdistelmiä tulee käyttää, vaan ne täytyy tarkistaa valikon temppulistojen kautta tai opetella ulkoa. Muutenkin vaikuttaa siltä, että pelaajalta odotetaan tietoa ja taitoa entuudestaan. Tehtävät on listattu objektiiveina, joita tulee ruksituttaa hyväksytyksi. Välillä on vaikea saada selvää tuliko temput tehtyä täsmälleen oikeassa paikassa tai onko pelillä vaikeuksia rekisteröidä tekemisiä oikein. Muutenkin tuntuu olevan kaikenlaista pientä jankkia ja bugisuutta ilmassa. Kontrollit kuitenkin toimivat hyvin ja niihin totuteltua onkin pelin parasta antia.
Tutorialin läpäistyä avautuu mahdollisuus hengailla ja skeittailla miten huvittaa tai lähteä suorittamaan tehtäviä. kampanjan tarinassa leveloidaan pelaajaa noviisista ammattilaiseksi. Kaverit nakittavat paikasta toiseen tekemään temppuja enemmän tai vähemmän löyhillä vaatimuksilla ja pelin toimintoja esitetään samalla hiljalleen. Tehtävien suorittamisesta saa rahaa ja expaa. Rahalla ostetaan customisaatiota ja expalla avautuu lisää tehtäviä joista osa on vapaaehtoisia. Sieltä sun täältä löytyy myös ”historiallisia haasteita” mitä voi etsiä ja suorittaa milloin tahansa. Pelaaja voi myös asetella maastoon omia viritelmiä. Tekeminen tallentuu jatkuvasti ja pelaaja voi milloin tahansa editoida, tarkastella ja nauhoitella tekemisiään. Peli vaikuttaa laskevan extra tekemisen melko lailla pelaajan mielikuvituksen ja kärsivällisyyden varaan.
Pelihahmon voi tehdä itse tai valita valmiista. Pärstäkertoimia omalle sankarille on tarjolla vain kourallinen. Muuta customointia aina laudan osasista vaatteisiin on runsaasti. Tarjolla on alan brändejä sekä keksittyä kampetta. Tuntui hieman siltä, että laudan palaset jonkin verran vaikuttavat myös pelituntumaan. Renkaisiin, korkeuteen ja muuhun liittyvät säädöt löytyy kuitenkin myös valikoista joten ei tunnu olevan merkitystä paljon miten päin asian haluaa hoitaa.
Graafisesti peli on tasaista laatua mitä Unreal-engineltä voi odottaa. Tekstuurit ja arkkitehtuuri käy järkeen. Valaistus ja väritys vaihtelee vuorokauden etenemisen mukaan. Kivana säväyksenä grindatessa laudan pohja kuluu hiljalleen. Mapit perustuvat olemassa oleviin alueisiin New Yorkissa, Philadelphiassa ja Chicagossa. Kadut idlaavia NPC-ukkoja lukuunottamatta ammottavat tyhjyyttään. Autot seisovat parkissa eikä ympäristössä ole oikein minkäänlaista interaktiivisuutta. Esineet pahvilaatikoita myöten pysyttelee kiinteästi paikallaan vaikka niihin törmäisi täysiä. Experimentaaliasetuksista saa aktivoitua jalankulkijoita, mutta nämä ovat lähinnä sinne sun tänne liikkuvia esteitä jotka eivät osaa varoa pelaajaa, ennen kuin on liian myöhäistä.
Soundtrackilta löytyy räppiä, hiphopia ja reggaeta. Ääniasetuksista löytyy streamer-mode jota käytettäessä soi pelkästään tekijöiden omistamia sävellyksiä. Musiikit sopivat tunnelmaan, vaikkakin joku saattaa jäädä kaipaamaan enemmän punk- ja rock-tarjontaa. Kaikenlaiset kolinat ja kaatuilut kuulostavat uskottavilta. Pelaajalle esitettävät dialogit on pelkkää tekstiä.
Pelin vahvuutena ja koukkuna on haastava gameplay. Dopamiini- ja adrenaliinifanittajat ovat taatusti mielissään, kun viimein oppii pysymään laudan päällä ja saa temput onnistumaan. Tiukan hardcore-asetelman takia taas peliä on vaikea suositella sellaiselle, joka tahtoo enemmän arcade-henkistä menoa. Simulaattorina ja luovan ihmisen sandboxina Session: Skate Sim toimii erittäin hyvin, mutta moninpelin, virikkeiden ja interaktiivisen ympäristön puute sekä bugisuus jättää paljon toivomisen varaa.