Logitechilta uusia mekaanisia näppäimistöjä ja uudistunut MX Master -hiiri Kommentit pois päältä artikkelissa Logitechilta uusia mekaanisia näppäimistöjä ja uudistunut MX Master -hiiri

Logitech MX Mechanical & MX Master 3S

on julkaissut kaksi uutta mekaanista MX Mechanical -näppäimistöä sekä uudistuneen MX Master 3S -hiiren.

MX Mechanical ja MX Mechanical Mini

MX Mechanical -näppäimistöt ovat saatavilla täysikokoisena sekä Mini -mallina, jossa on 65-asettelu. Näppäimistöt ovat mekaanisilla kytkimillä varustettuja ja poikkeavat muista MX -sarjan näppäimistöistä, joissa on hiljaiset kannettavien näppäimistöihin verrattavissa oleva painallus.

MX Mechanical ja MX Mechanical Mini käyttävät Kailhilin Choc V2 -kytkimiä, jotka ovat saatavilla pehmeämpänä ruskeana, napsahtavina sinisinä sekä lineaarisena punaisena vaihtoehtona.

Molemmat näppäimistöt ovat langattomia ja ladattavissa USB-C -kaapelin avulla. Akunkestoksi on luvattu 15 päivää taustavalolla ja 10 kuukautta ilman taustavaloa.

MX Master 3S

MX Master 3S on puolestaan päivitetty versio suositusta MX Master 3 -lippulaivamallista. Uudessa versiossa on 90% hiljaisemmat näppäimet sekä tuplasti herkempi sensori. Hiirestä löytyy tutut tupla-vieritysrullat sekä kolme peukalonäppäintä. Sensori on päivitetty aiemmasta 4000 dpi:stä aina 8000 dpi:hin.

Hinta ja saatavuus

Hintaa täysikokoiselle MX Mechanical kertyy 179,00 euroa ja pienemmälle MX Mechanical Mini -mallille 159,00 euroa. MX Master 3S -hiiri irtoaa puolestaan 139,90 euroa ja se on saatavilla joko grafiitinharmaana tai valkoharmaana.

Kommentoi

Miellyttävää äänenlaatua- sekä helppokäyttöisyyttä – arvostelussa Bluen Yeti X -mikrofoni Kommentit pois päältä artikkelissa Miellyttävää äänenlaatua- sekä helppokäyttöisyyttä – arvostelussa Bluen Yeti X -mikrofoni

Blue Yeti X -mikrofoni

9 / 10
Hyvää Mainio äänenlaatu. Naurettavan helppo käyttöönotto. Suuntakuvioiden ja äänitasojen helppo säätäminen suoraan mikrofonista. Hinta-laatu kohtaa Huonoa Myyntipakkaukseen olisi kaivannut mukaan ehkä filterin, ellei kaksikin. Mikrofonin ohjelmistojen asentaminen G Hubin kautta osoittautui hankalaksi ohjelman omien teknisten ongelmien vuoksi.

Blue on vuodesta 1995 asti toiminnassa ollut, mikrofoneihin ja audiotyökaluihin keskittyvä, Logitechin alla toimiva yritys. Monelle saattaa olla tuttu sellaisista mikrofoneista, kuten Yeti sekä Snowball iCE. Yeti on USB-virralla toimiva mikrofoni, jota ihmiset ovat käyttäneet muun muassa podcastien, haastattelujen, -videoiden puheosuuksiin sekä -videoiden tekemiseen. Samoin kondensaattorimikrofoni Snowball iCE on ollut USB-käyttönsä ansiosta suosittu mikrofoni nopeaan ja helppoon äänen tallentamiseen tarkoitukseen kuin tarkoitukseen.

Blue on ensiluokkainen USB-lippulaivamikrofoni ammattilaistason pelaamiseen, suoratoistoon ja podcast-lähetyksiin. Yeti X:ssä on upouusi nelikapselinen kondensaattori: sen neljän monipuolisen suuntakuvion tuottama Bluen legendaarinen lähetysääni on tarkempi ja selkeämpi kuin koskaan ennen. Valaistulla, monitoimisella älysäätimellä ja korkearesoluutioisella, 11-lohkoisella LED-mittaroinnilla voit tarkkailla ja säätää äänenvoimakkuutta joten äänilähetys on aina tarkkaan hallittu. Yeti X:n tuottamasta äänestä saa itselleen mieluisen VO!CE -tekniikalla (vaatii G HUB -ohjelmiston). Yeti X on tämän päivän luovien tekijöiden mikrofoni.

Alla olevassa videossa unboxasimme laatikon sisällön, joten ennen kuin jatkat mietteiden lukemista, kurkkaa ihmeessä mitä myyntipakkaus pitääkään sisällään.

Tyylikkyydestä tinkimättä

Laatikosta paljastui vaikuttavan oloinen mikrofoni ja mikä tärkeintä, myös vankkaa tekoa oleva sellainen. Kokoa ja painoa :ltä löytyy, joten se seisoo tukevasti jaloillaan eikä täten horjahda kovinkaan helposti sijoiltaan. Mittaa mikforonilta löytyy 110 x 122 x 289 mm ja painoa ilman ylimääräisiä härpäkkeitä 0,519 kg.

:n yläpaneeli on peitetty verkkometallisäleiköllä, jonka alapuolella on säädin, jolla säädetään vahvistusta ja kuulokkeiden äänenvoimakkuutta. Yeti X:n LED-valot näyttävät reaaliajassa kummankin säädön tasot. Säätönupikkaa voi käyttää myös sekoittamaan esimerkiksi kuulokkeissa kuuluvan äänen ja mikrofonin äänen tasoa. Säätimen painaminen mykistää tai poistaa mikrofonin mykistyksen ja täten LED:it toimivat tasojen mittarina äänittäessäsi materiaalia tai suoratoistaessasi, mikä taasen auttaa välttämään mikrofonin turhaa ylikuormittamista.

Takapaneelissa on painike eri suuntakuviolle, joita ovat hertta, stereo, kahdeksikko ja pallo. Näitä vaihtamalla voidaan taata paras äänitysvaihtoehto eri käyttötarkoituksiin, kuten esimerkiksi podcastin tekoon, jossa ympärillä on useampikin puhuja. Asetuksilla, sekä mikrofonin oikealla sijoituksella on käyttötarkoituksissaan väliä, sillä tarpeettoman taustahälyn riisuminen on useinkin tarpeellista. Streamaamisessa etenkin näppäimistöjen äänet- sekä hiirien klikkaukset saattavat vuotaa tarpeettomankin hyvin lävitse kanssapelaajillesi.

Kuva: Digiosaamiesella työelämään -hanke

Miellyttävää äänenlaatua

Blue :n äänenlaatu on yllättävänkin tasokasta. Yeti X voi tallentaa jopa 48 kHz/24-bittistä ääntä taajuusalueella 20 Hz – 20 kHz – tämä taajuusalue koskee myös sisäistä kuulokevahvistinta. Tämän lisäksi mikrofonin käyttöönotto on naurettavan helppoa, etenkin Logitechin omaa G Hub-ohjelmistoa käyttäen (Jos G Hub vain toimisi aina kun pitäisi), joten mikään miksauskopin äänimestari sinulla ei tarvitse olla, jotta pääset Yetillä heti tositoimiin. Äänenlaatu on valmiiksi jo tasokasta käyttötarkoitukseensa, mutta sitä voi toki parantaa jälkikäsittelyllä joko edellä mainitulla Logitechin ohjelmistolla, tai muulla äänityöskentelyyn tarkoitetulla ohjelmistolla. Testikäytössämme kyseisen ohjelman kunnian sai lopulta Adoben Audition, jolla lopullinen ”miksaaminen” sujui kuin rasvattu.

Vaikkakin on pääsääntöisesti luotu ajamaan asiansa streamauksessa, podcastauksessa ja pelaamisessa, on siinä yllättävänkin hyvin potkua myös laajempaankin käyttöön. Hyvin eristetyssä tilassa sillä äänittää esimerkiksi videospiikkauksia, johon X:n ei kuitenkaan varsinaisesti mainosteta olevan ”se tuote”.

kävi testauksessa läpi myös etäkokouksien ja webinaarien pitämisen, jonka jälkeen ”vanhaan normaaliin” käytössä olevaan tekniikkaan palaaminen tuntui lattealta. Kuten edelläkin mainittiin, Yeti X poimii tarkasti kaiken taustahälyn, joten suuntakuvioiden ja sijoittelun merkitys on kaikki kaikessa. Siksi mikrofonin näppärä pikainen asetuksien muokattavuus onkin kaikki kaikessa, ja saa täten suuren ylistyksen nopeasta ja kätevästä asetuksien muutoksesta.

Kuva: Digiosaamisella työelämään -hanke

Rahalle vastinetta

Kuten useimmat aikaisemmat Blue- sarjan mikrofonit, on DSP-vapaa mikrofoni, joten puhtaan signaalin saa ilman EQ:ta tai kompressiota. Helppoa ja vaivatonta, eikös vain? Näin on Yeti X:n kohdalla monenkin tekijän kohdalla ja siksi sitä uskaltaakin suositella heittämällä aiemmin mainittuihin käyttötarkoituksiin. Arvosteluhetkellä Yeti X maksoi eräässäkin verkkokaupassa vaivattomat 133€, joka on jo naurettavan halpa hinta kokonaisuudesta, mitä se tarjoaa. Yleinen hintataso taitaa kuitenkin olla lähemmäs 170€, mutta täytyy kyllä kehaista, että eipäs se juurikaan kirpaise tällaisesta kokonaisuudesta moistakaan hintaa juuri maksella.

Kommentoi

Steam Deck telakan julkaisua viivästetään Kommentit pois päältä artikkelissa Steam Deck telakan julkaisua viivästetään

Steam Deck -telakka

on ilmoittanut viivästyttävänsä kannettavan Steam Deck -peli-PC:n telakan julkaisua. Telakan piti alunperin ilmestyä jo kevään lopulla.

Syyksi viivästymiselle ilmoitetaan komponenttipula ja koronaviruksen aiheuttamat sulut tuotantolaitoksissa. Telakan valmistusongelmat eivät kuitenkaan Valven mukaan vaikuta varsinaisen Steam Deck -laitteen tuotantoon.

Tuotanto-ongelmien ajan Steam Deck -tiimi aikoo parantaa yhteensopivuuksia erilaisten USB-C hubien ja erillisten näyttöjen välillä.

Steam Deck -telakalle ei vielä toistaiseksi ole annettu uutta julkaisuajankohtaa.

Kommentoi