Maksupalveluyritys Klarna luottaa tekoälyn voimaan – aikoo irtisanoa merkittävän osan työntekijöistään lähivuosina Kommentit pois päältä artikkelissa Maksupalveluyritys Klarna luottaa tekoälyn voimaan – aikoo irtisanoa merkittävän osan työntekijöistään lähivuosina

Ruotsalainen maksupalveluyritys on herättänyt laajaa huomiota ilmoituksellaan, jonka mukaan se aikoo korvata merkittävän osan työntekijöistään tekoälyllä tulevien vuosien aikana. Yhtiön toimitusjohtaja Sebastian Siemiatkowski kertoi Financial Timesille, että Klarnan nykyisestä noin 3 800 työntekijästä saattaa olla jäljellä vain 2 000 muutaman vuoden kuluttua. Tämä tarkoittaisi lähes 50 prosentin vähennystä yhtiön henkilöstömäärässä.

Klarna on jo aiemmin hyödyntänyt ä toiminnassaan, erityisesti asiakaspalvelussa, jossa yhtiö on ottanut käyttöön OpenAI generatiivisen tekoälyn. Siemiatkowski hehkutti aiemmin, että tekoäly on tehnyt jo peräti 700 ihmisen työt, mikä herätti laajaa keskustelua, sillä samaan aikaan Klarna oli irtisanonut 700 työntekijää. Yhtiön mukaan asiakaspalvelun laatu ei ole kärsinyt tekoälyn käyttöönotosta, ja asiakkaiden tyytyväisyys on pysynyt korkealla tasolla.

Nyt Klarna aikoo viedä tekoälyn hyödyntämisen vielä pidemmälle. Siemiatkowski kertoi, että yhtiö suunnittelee käyttävänsä tekoälyä myös markkinoinnissa ja muissa liiketoiminnan osa-alueissa. Tämä mahdollistaa yhtiölle merkittävät kustannussäästöt, mutta samalla se johtaa suureen määrään työpaikkojen menetyksiä.

Siemiatkowski on tunnettu myönteisestä suhtautumisestaan tekoälyyn, ja hän uskoo, että teknologia mahdollistaa ”paljon enemmän vähemmällä”. Hänen mukaansa tekoäly ei ole vain työkalu tehokkuuden parantamiseksi, vaan se muuttaa radikaalisti tapaa, jolla yritykset voivat toimia ja kilpailla markkinoilla.

Tekoälyn käyttöönotto ja siihen liittyvät henkilöstövähennykset herättävät kuitenkin myös kriittisiä kysymyksiä. Siemiatkowskin mukaan työpaikkojen menetys ei ole yritysten, vaan maiden hallitusten ongelma. Tämä kommentti on herättänyt keskustelua siitä, miten yhteiskunnan tulisi vastata tekoälyn aiheuttamiin muutoksiin työmarkkinoilla ja varmistaa, että työntekijät eivät jää kehityksen jalkoihin.

Klarnan suunnitelmat korostavat tekoälyn kasvavaa roolia nykyaikaisessa liiketoiminnassa ja sen vaikutuksia työllisyyteen. Samalla ne asettavat paineita hallituksille ja poliittisille päättäjille löytää ratkaisuja siihen, miten työmarkkinoita voidaan sopeuttaa tekoälyteknologian tuomiin muutoksiin.

Tutkimus: Kolmasosa suomalaisista epätietoisia puhelimensa tekoälyominaisuuksista Kommentit pois päältä artikkelissa Tutkimus: Kolmasosa suomalaisista epätietoisia puhelimensa tekoälyominaisuuksista

Samsungin teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista ei tiedä, onko heidän puhelimessaan tekoälyominaisuuksia. Samaan aikaan kun 41 prosenttia suomalaisista omistaa tekoälyllä varustetun puhelimen, heistä 35 prosenttia ei ole vielä hyödyntänyt näitä ominaisuuksia.

Tekoälyn käyttö keskittyy arkisiin toimintoihin

Tutkimus paljastaa, että ä hyödynnetään puhelimissa eniten hakutoimintoihin (58%), kuvanmuokkaukseen (56%) sekä valo- ja videokuvaukseen (51%).

”Tekoälyn suosio tiedonhaussa on kasvanut viime vuosina valtavasti, sillä se tarjoaa tietoa nopeasti ja helposti omaksuttavassa muodossa. Mobiililaitteisiin integroidut -hakutoiminnot myös avaavat uusia mahdollisuuksia, kuten hakujen tekeminen ruudulla näkyvän kuvan tai videon perusteella”, kertoo Samsungin maajohtaja Mika Engblom.

Kiinnostus tekoälyominaisuuksiin kasvussa

Tutkimuksen mukaan yli puolet (53%) suomalaisista haluaisi tekoälyominaisuuksia puhelimeensa tulevaisuudessa. Tekoälyltä toivotaan erityisesti apua:

  • Reaaliaikaisiin käännöksiin (31%)
  • Kuvaamiseen ja kuvankäsittelyyn (30%)
  • Tiedonhakuun ja nopeaan sisäistämiseen (29%)

”Uudessa Galaxy S25 -sarjassamme vuorovaikutus puhelimen kanssa on aiempaa sujuvampaa ja luonnollisempaa, mikä madaltaa kynnystä hyödyntää tekoälyä. Ihmiset ovat jo pitkään toivoneet, että puhelimelle voisi kertoa, mitä haluaa sen tekevän – ja nyt se on mahdollista”, Engblom toteaa.

Asiantuntijan vinkit tekoälypuhelimen käyttöön

Maajohtaja Engblom rohkaisee käyttäjiä tutustumaan tekoälyominaisuuksiin aktiivisesti:

  1. Kokeile eri ominaisuuksia rohkeasti arkisissa tilanteissa
  2. Aseta pikavalintoja useimmin käytetyille tekoälytoiminnoille
  3. Jaa kokemuksia muiden käyttäjien kanssa
  4. Varmista tietoturva ja tutustu tietojen käsittelytapoihin
  5. Mukauta asetukset omien tarpeiden mukaan

”Tekoälyn käytön osaaminen ja hyödyntäminen on juuri nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Päivittäinen luonnollinen käyttö lisää ymmärrystä ja tuo oivalluksia tekoälyn laajempaakin hyödyntämistä varten”, Engblom muistuttaa.

Kyselytutkimuksen toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 12.–17. joulukuuta 2024. Tutkimukseen vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista, ja otos on väestöä demografisesti edustava.

OpenAI julkistaa uuden tekoälytyökalun syvätutkimukseen Kommentit pois päältä artikkelissa OpenAI julkistaa uuden tekoälytyökalun syvätutkimukseen

OpenAI on julkistanut uuden -”agentin”, joka on suunniteltu auttamaan ihmisiä tekemään syvällistä ja monimutkaista tutkimusta -alustalla. Uusi ominaisuus on nimetty osuvasti nimellä ”deep research” (syvätutkimus).

Yhtiön sunnuntaina julkaisemassa blogikirjoituksessa kerrottiin, että tämä uusi ominaisuus on suunniteltu ”ihmisille, jotka tekevät intensiivistä tietotyötä rahoituksen, tieteen, politiikan ja tekniikan aloilla ja tarvitsevat perusteellista, tarkkaa ja luotettavaa tutkimusta.” Yrityksen mukaan työkalusta voi olla hyötyä myös kuluttajille, jotka tekevät huolellista tutkimusta vaativia hankintoja, kuten autoja, kodinkoneita tai huonekaluja.

ChatGPT deep research on tarkoitettu tilanteisiin, joissa käyttäjä ei halua vain nopeaa vastausta tai yhteenvetoa, vaan tarvitsee perusteellista tiedon analysointia useista verkkosivustoista ja muista lähteistä.

Saatavuus ja rajoitukset

OpenAI tuo ominaisuuden välittömästi ChatGPT Pro -käyttäjien saataville 100 kuukausittaisella kyselyllä. Plus- ja Team-käyttäjät saavat ominaisuuden käyttöönsä seuraavaksi, minkä jälkeen se tulee Enterprise-asiakkaiden saataville. Plus-version julkaisu on suunniteltu noin kuukauden päähän, ja maksaville käyttäjille asetettujen kyselyrajoitusten luvataan olevan ”merkittävästi korkeampia” lähitulevaisuudessa.

Palvelu ei ole vielä saatavilla Isossa-Britanniassa, Sveitsissä eikä Euroopan talousalueella.

Toiminnallisuus ja kehityssuunnitelmat

Deep research -toiminto on tällä hetkellä käytettävissä vain verkkoselaimen kautta, ja mobiili- sekä työpöytäsovellusintegraatiot ovat tulossa myöhemmin tässä kuussa. Käyttäjät voivat liittää kyselyihinsä tiedostoja ja taulukoita. Vastauksen saaminen voi kestää 5-30 minuuttia.

Tällä hetkellä tulokset ovat vain tekstimuodossa, mutta OpenAI suunnittelee lisäävänsä pian upotettuja kuvia, datavisualisointeja ja muita analyyttisia tuotoksia. Suunnitelmissa on myös mahdollisuus yhdistää ”erikoistuneempia tietolähteitä”, mukaan lukien tilauspohjaiset ja sisäiset resurssit.

Tarkkuus ja rajoitukset

OpenAI myöntää, että ChatGPT deep research -työkalulla on rajoituksensa. Se voi tehdä virheitä ja vääriä päätelmiä, ja sillä voi olla vaikeuksia erottaa luotettavaa tietoa huhuista. Työkalu ei myöskään aina ilmaise epävarmuuttaan asioista ja voi tehdä muotoiluvirheitä raporteissa ja lähdeviitteissä.

Parantaakseen tarkkuutta OpenAI käyttää erityisversiota uudesta o3-”päättely”-tekoälymallista, joka on koulutettu vahvistusoppimisen avulla. Malli saavutti 26,6 prosentin tarkkuuden Humanity's Last Exam -arvioinnissa, mikä on huomattavasti parempi tulos kuin kilpailijoilla, kuten Gemini Thinking (6,2 %) ja Grok-2 (3,8 %).

Mielenkiintoista on, että Google julkisti vastaavanlaisen tekoälyominaisuuden samalla nimellä alle kaksi kuukautta sitten.