Matematiikkaa, muotoja ja kieltä tabletille – Osmo Genius Starter Kit Kommentit pois päältä artikkelissa Matematiikkaa, muotoja ja kieltä tabletille – Osmo Genius Starter Kit

Osmo Genius Starter Kit

Olemme arvostelleet aikaisemmin sarjan pizza-matematiikkaa, yksinkertaista ohjelmointia ja piirtämistä pelillistäviä settejä. Voin jo tässä aluksi sanoa, että Genius Starter Kit on seteistä paras. Seuraavaksi pääsemme hieman sisään siihen, miksi asia on näin.

Voimme aloittaa heikoimmasta lenkistä ja se on se, että ihan pienimmille lapsille kirjaimet eivät sovi. Meillä sattuu olemaan niin hyvä onni, että lapsista isompi on vieraskielisellä luokalla, jota täkäläisittäin kutsutaan kielikylvyksi ja hän osaa sen johdosta englantia ikätovereitaan paremmin. Suurimmalle osalle tästä ei ole hyötyä varsinaisen kielen oppimiseen, mutta isompien lasten englannin opetusta se tukee varsin hyvin.

Osmo Genius Starter Kit

Yksinkertaisesti sanoja joko täydennetään tai rakennetaan setin mukana tulevien kirjainten avulla ja vaikeustason voi valita. Ei-natiivipuhujalle tämä ei varsinaisesti lukemista ja kirjoittamista opeta, mutta siitä saattaa olla hyötyä vieraan kielen oppimisen kannalta.

Tangram-palikoilla saa tehtyä tangram-palapelejä, kuten saattaa odottaa ja se on melko viihdyttävää, kuin on myös pallopeli, joka oli jo Creative Genius Starter Kitistä tuttu. Palikoilla pomputtelu ja vierittäminen onnistuvat huomattavasti sujuvammin kuin kynällä ja taululla.

Setin varsinainen suola löytyy sarjan loistavasta matematiikkapelistä joka vetää yksittäisenä pelinä vertoja jopa pizza-pelille. Siinä opetellaan laskemista palikoilla ja kehys on rakennettu kalakokoelman kartuttamiseen keskittyvään pienpeliin.

Kitti on muita vahvempi siinä mielessä, että se on selvästi monikäyttöisin palikkasetiltään. Siinä on numeroita, kirjaimia ja tangram-palikoita, joilla saa jo useamman oppimiskokonaisuuden aikaan ja vaikka tällä ei suomenkielinen välttämättä opi lukemaan, on siinä silti sen verran paljon hyödyllistä opittavaa, että voin suositella tätä ihan kaikille. Siis kaikille, joilla on pelaamiseen tarvittava tabletti.

Settiä/vastaavaa voi tilata ainakin täältä

Luovuutta lisätyn todellisuuden avulla – arvostelussa Osmo Creative Starter kit -setti Kommentit pois päältä artikkelissa Luovuutta lisätyn todellisuuden avulla – arvostelussa Osmo Creative Starter kit -setti

Osmo Creative Starter Kit -pakkaus

Osmo Creative Starter Kit (iPad)

6 / 10
Hyvää Masterpiece oli erityisen hauska ja pitkäikäinen kokemus. On hupia myös aikuisille. Huonoa Laudan ja tussisetin vähäinen lisäarvo

Olen käsitellyt -sarjan lisätyn todellisuuden settejä aikaisemminkin, kuten matematiikkaa kuvitteellisen pitsapaikan kassalla opettavaa Osmo Pizza Co. -lautapeliä sekä ohjelmointiin keskittyvää Osmo Coding Starter Kit -settiä.

Piirtämiseen fokusoivassa Osmo Creative Starter kitissä on tuttujen kameran ja ipad-jalustan lisäksi mukana lauta ja muutaman tussin setti pusseineen, jolla voi myös pyyhkiä tussin jäljet laudasta. Laudan sijaan voi myös käyttää paperia ja kynää.

Newton ja Monster

Ensimmäisenä kokeilussa oli muidenkin settien kanssa yhteensopiva Newton, jossa on ajatuksena johdattaa joko pomppivat tai valuvat sähköpallot maaleihin. Tussi tuntui turhan sotkuiselta monen tason putkeen käsittävään pelimaratooniin ja itse huomasin laittavani kameran eteen käteni eri asentoihin. Jälkikasvu teki näin myös ja käytti luovasti myös erilaisia pöydällä olevia esineitä. Sinänsä peliä voi käyttää kynien ja taulun kanssa, mutta erityisen kätevää se ei ole.

Setin varsinainen johtotähti on Osmo Monster, jossa edetään hirviön kertomaa tarinaa ja piirretään tämän kuvailemia esineitä. Lasten kanssa tämä tarvitsee kovin usein aikuisen viereen tulkkaamaan ja kääntämään, koska se on englanniksi, mutta oli hauskaa saada ruudulle omat piirrokset näkyviin. Monster tuntuu myös sovelluksena melko kehittyneeltä, sillä se todella tunnistaa esineet taululta.

Masterpiece

Kokemuksena Monster oli varsin miellyttävä, mutta siitä ei innostuttu niin paljon kuin Osmo Masterpiecestä, josta ihan kaikki saivat hupia irti. Ihmisten kuvista tuntui olevan hieman vaikeaa piirtää, mutta kun otti kuvia esimerkiksi jonkin kirjan kuvituksista, viivat oli helpompi löytää. Tässäkään ei tullut käytettyä taulua, vaan kopiopaperia meni miltei puoli riisiä yhteen intensiiviseen sessioon, jossa yritettiin jäljentää pehmolelua paperille. Tehtävä, joka osoittautui loppupeleissä hieman liian vaikeaksi. Valmiita kuvia onneksi on lukuisia ja niitä on helppo piirtää.

Masterpiecen opettavaisin puoli on siinä miten se totuttaa käyttämään nimenomaan piirtoalustaa, koska katseen on pysyttävä poissa piirrettävästä kohteesta ja kohdistuttava ruutuun. Piirtoalustoja on tyyriimmässä hintaluokassa toki myös ruudulla johon piirretään kuin suoraan kosketusnäytölle ja iPadia voi toki käyttää Applen kynän ja Procreaten kanssa taiteiluun, mutta jos haluaa käyttää tietokonetta yhdessä muutaman kympin piirtoalustan kanssa, pääsee Masterpiecellä kivasti harjoittelemaan.

Mukana tulevaa taulua ei varsinaisesti tuntunut tarkoituksenmukaiselta käyttää muussa kuin Monsterissa, jossa sitä käytti oikeastaan vain siksi koska piti, joten setin tarkoituksenmukaisuus jäi hieman epäselväksi. Esimerkiksi Masterpiecen saa ladattua ilmaiseksi ja sitä voi käyttää jos on jo valmiiksi jokin Osmon seteistä, eli alusta ja kamerapeili.
Setti antaa muihin verrattuna ehkä vähiten vastinetta rahalle, koska ne palikat mitä tulevat kameran ja peilin lisäksi ovat korvattavissa ihan joka kodista löytyvillä papereilla ja värikynillä. Newtonia taas voi pelata ihan millä tahansa.

Creative Starter Kitiä voi tilata esimerkiksi täältä

AR-koodauspelejä palikoineen lapsille ja lapsenmielisille – Arvostelussa Osmo Coding Starter Kit Kommentit pois päältä artikkelissa AR-koodauspelejä palikoineen lapsille ja lapsenmielisille – Arvostelussa Osmo Coding Starter Kit

Osmo Coding Starter Kit -pakkaus

Osmo Coding Starter Kit

8.3 / 10
Hyvää Hauskoja pikkupulmia, jotka kiinnostavat koululaisia. Huonoa AR-ominaisuudet ovat haastavia erityisesti pienille lapsille, jotka pitävät helposti käsiä palikoiden päällä. Pelit saisivat olla vakaampia. Yleisesti Vaikka tämä ei koodaamaan opeta, ei minkään tämänkaltaisen tarvitse. Peli on kuitenkin kehittävämpi ja hyödyllisempi kuin suurin osa kaikesta mitä tabletille on saatavilla ja hauska lisä ohjelmistoja tukevan tabletin omistajille.

Olen tehnyt suurimman osan työurastani ohjelmistokehittäjänä ja olen myös seurannut ohjelmointia opettavien pelisovellusten kehitystä Scratchista Codingameen. lienee yleisin nuoremmalle väelle suunnattu, ja se toimii myös avoimella lähdekoodilla ja sen voi asentaa myös Raspberry Pi -minitietokoneen linux-alustaan. Codingamen tapaiset haasteisiin pohjautuvat sovellukset taas tarjoavat melkoista haastetta myös ammattilaisille.

Osmon tuotteet taas ovat iPadilla toimivia AR-sovelluksia sekä alusta, johon laite kiinnitetään ja sen kameraan asetettava peili, joka mahdollistaa sovelluksen pöydän tarkkailun. Olemme aikaisemmin arvostelleet Pizza Co. -setin. Tuoteperheeseen kuuluu erilaisia koko perheen sovelluksia piirtämisestä logiikkatehtäviin.

pitää sisällään melko laajan setin palikoita, joita voi käyttää kolmeen peliin. Coding Awbie on rataa pitkin kulkevan otuksen Awbien ohjaamiseen keskittyvä puolitarinallinen seikkailupeli, joka osoittautui 8-vuotiaan esikoisen käsissä erittäin mieluisaksi pelattavaksi siihen asti, kunnes peli kaatui, mutta ei ollut tallentanut edistymistä. Nuorempi, 5-vuotias tarvitsi sisaruksen apua edetäkseen, joten hän vaikutti ainakin vielä liian pieneltä ymmärtääkseen miten peli toimii.

Itse kokeillessani jäin kaipaamaan ehtolauseita, mutta ne ovat todennäköisesti olleet jossain vaiheessa suunnittelupöydällä, mutta osoittautuneet liian vaikeiksi toteuttaa. Toistolauseita pystyy tekemään ja sitä kautta toistamaan esimerkiksi muutaman komennon sarjan. Yritin itse mennä mahdollisimman pitkän matkan niillä palikoilla mitä oli käytettävissä ja ainakin mansikoita tuli kerättyä aika valtavia määriä.

Palikkasettiä tukevat kolme peliä tuovat sopivasti haastetta eri ikäisille, mutta opettaako se ohjelmoimaan? Tuskin. Ohjelmointia on jonkin aikaa pidetty muodikkaana asiana jota kaikkien iästä riippumatta pitäisi jossain vaiheessa osata, mutta ainakin oman urani sovelluskehittäjänä perusteella ohjelmakoodin kirjoittaminen ja ohjelmalogiikan muodostaminen on vain yksi osa valtavaa palettia, jonka tuskin olettaisi edes kiinnostavan kaikkia. Sen sijaan, että saisi tehtyä jälkikasvustaan 'pikku koodareita', joita kenenkään ei pitäisi missään vaiheessa tehdä, ellei lapsi itse ole siitä kiinnostunut, saa tästä setistä sangen mukavan logiikkapähkinän jota lapsi pelaa mielellään. Ohjelmistoihin tietty toivoisi vakautta, koska jos tallennus katoaa, ei pelin pariin noin vain enää palata.