”Parasta haluavalle” – arvostelussa Xbox Wireless Elite Series 2 -peliohjain Kommentit pois päältä artikkelissa ”Parasta haluavalle” – arvostelussa Xbox Wireless Elite Series 2 -peliohjain

Langaton Xbox Elite Series 2 Ohjain

Langaton Xbox Elite Series 2

8.5 / 10
Hyvää Muokattavuus, työkaluttomuus, latauskotelo, punottu USB-C kaapeli, langattomuus, näppäimien uudelleenmäärittely mahdollisuus, vakiota parempi värinämoottori Huonoa Mukavuus, hinta, akkua ei ole vaihdettava Lyhyesti Langaton Xbox Elite Series 2 on ohjain heille joille vakio-ohjain ei riitä. Ohjaimen mukana tulevassa kantokotelossa on paikka lataustelakalle ja tilaa vaihto-osille, joihin lukeutuu muutama erimuotoinen tatti. Ohjaimen toimintaa voidaan muokata myös ohjelmallisesti. Ergonomian puolesta ohjain ei vakuuta. Se on kuitenkin monipuolisempi version vakio-ohjaimesta ja se voi yksinään riittää ostopäätökseen.

Xbox  - on monipuolinen ja yksilöllistettävä ohjain, joka on suunniteltu pelaajille, jotka haluavat parempaa tarkkuutta ja hallintaa pelikokemuksessaan.

Elite Series 2 -ohjainta voi räätälöidä omaan pelityyliin sopivaksi vaihtuvilla ohjainsauvoilla ja paddle-painikkeilla. Siihen voi tallentaa kolme mukautettua profiilia ja yhden oletusprofiilin, ja profiilia voi vaihtaa lennossa. Ohjain toimii Xbox Onella ja windows 10 -laitteilla langattomasti, Bluetoothin tai USB-C-kaapelin avulla. Akku kestää jopa 40 tuntia ja sen voi ladata kantokotelossa olevan USB-C-kaapelin ja lataustelakan avulla.

Pakkaus ja mukana tulleet härpäkkeet

Ohjain toimitetaan tiiviisti paketoituna kokonaisuutena, jossa ei ole pahemmin hukattu tilaa. Langattoman Xbox Elite Series 2 ohjaimen lisäksi myyntipakkauksessa on

  • Ohjainsauvojen säätötyökalu
  • Lataustelakka ja usb-c kaapeli
  • 4 paddle-painiketta: keskikokoinen (2), pieni (2)
  • Lisäpeukalosauvat: perinteinen (2), kupoli (1), korkea (1)
  • Vaihdettava suuntaohjain

Nämä on paketoituna kantokoteloon jossa on niiden säilytykseen tarkoitetut hahlot, joissa osat pysyvät jämäkästi kiinni. Kiinnityksissä käytetään runsaasti hyödyksi magneetteja, mikä on hyväksi käyttökokemukselle. Tosin lataustelakan kiinnittyminen ohjaimeen on hieman liian jämäkkä ja jos telakka ei ole kiinni kotelossa, niin se jää helposti kiinni ohjaimeen sitä nostettaessa. Mukana ei ole langatonta mötikkää, jolla ohjaimen saisi yhdistettyä tietokoneeseen vaan se pitää ostaa erikseen. Jos pc:ssä ei ole Bluetooth mahdollisuutta ja kukkaroa kirpaisee jo valmiiksi, niin on käytettävä johtoa. Muiden käyttäjien mukaan langaton Xbox-sovitin on yhteensopiva Elite Series 2:sen kanssa.

Alta voit katsoa videon mitä ohjaimen unboxaus laatikosta paljastikaan:

Ominaisuudet

Ohjain painaa noin 345g, mikä tekee siitä hieman painavamman kuin konsolin mukana tullut vakio-ohjain. Verrattuna vakio-ohjaimeen, uudessa Elite sarjan ohjaimessa on neljä paddle-painiketta. Ne sijaitsevat ohjaimen alapuolella ja niitä käytetään oletuksena toissijaisina ABXY-nappeina. Ohjaimen painikkeiden toimintoja voidaan muokata halutuksi, kuten voisi olettaa. Säätömahdollisuuden ulottuvat painikkeiden toimintojen muuttamisesta liipasimen ja tattien liikkeen muokkaukseen asti. Muutokset tallennetaan profiileiksi ja ohjaimeen voidaan tallentaa paikallisesti kolme profiilia. Näiden profiilien välillä voidaan liikkua napin painalluksella. Säätömahdollisuudet eivät jää vain sovellustason ominaisuudeksi vaan ohjaimessa voidaan rajoittaa liipasimen liikerataa mekaanisesti, vaihtaa tattia tai ristipainiketta sekä poistaa alla olevat paddle-siivet. Sen lisäksi peukalosauvojen jäykkyyttä voidaan säätää mukana toimitettavalla työkalulla. Jäykimmilleen säädettynä peukalosauvan tuntuma on jo hieman raskas mutta sauva kuitenkin liikkuu työnnettäessä tasaisesti. Varsin ihmeellisesti vasemman tatin saa huomattavasti jäykemmäksi kuin oikean. Vaihto-osat kiinnittyvät ohjaimeen napakalla magneetilla. Osia on miellyttävä vaihtaa ja ne antavatkin laadukkaan vaikutelman. Jos mukana tulleet vaihdettavat osat pääsevät hukkumaan, voidaan niitä ostaa erikseen.

Käyttökokemukset

Kädessä ohjain tuntuu tukevalta. Tällä on kuitenkin varjopuolensa, akkua ei voi vaihtaa kuten vakio-ohjaimessa. Akunkeston luvataan olevan 40 tuntia, joten tämän ei pitäisi olla ongelma kunhan akku säilyttää toimintakykynsä. Paddle-painikkeet istuvat luonnollisesti sormien alle vaikka ne ovatkin helposti tiellä ohjainta käsitellessä pelaamisen ulkopuolella. Kuitenkin niiden käyttäminen pelin aikana oli vaikeaa ja pidemmän päälle käsiä rasittavaa, hetken pelituokion jälkeen kättä alkoi jo särkemään. Kovin ergonomiseksi en voi ohjainta väittää. Ohjaimen painikkeiden toimintoja voi muokata haluamakseen. Painikkeiden vaihtamisen lisäksi voidaan asettaa nappeihin eri toimintoja kuten äänenvoimakkuuden säätämistä. Painike voi toimia vaihtopainikkeena, jolloin se toimii kuten perinteisen näppäimistön shift. Painikkeille voidaan asettaa vaihtoehtoinen toiminto, kun sitä painetaan vaihtopainikkeen ollessa painettuna. Esimerkiksi kuvakaappauksen ottamisen voi laittaa oikeaa hartiapainikkeeseen, kun X on painettuna pohjaan. Käytännön hyötyä en pahemmin tälle ominaisuudelle keksinyt mutta vastaavaa muokattavuutta arvostan todella suuresti ohjelmoitavien näppäimistöjen kanssa. Täten uskon että tästä ominaisuudesta on jollekin hyötyä.

Harmillisesti ohjaimen tatille ei voi asettaa minkäänlaista kulmalukkoa tai vastaavaa, joka auttaisi kameran liikuttamisessa tasaisesti. Oli liian helppo valuttaa kameraa hieman alas- tai ylöspäin kun olisi vain tarkoitus kääntyä vasemmalle. Muuten ohjaimessa ei ole pahemmin moitittavaa. Komennot menivät perille ongelmitta enkä havainnot mitään viiveitä. Ohjaimessa ei ollut havaittavaa driftausta tai muuta ongelmaa. Sormenjälkiä ei heti jäänyt ohjaimen pintaan arvostelun aikana. Sen lisäksi siinä oleva värinämoottori tuntuu voimakkaammalta kuin vakio-ohjaimessa. Ja hei, onhan ohjaimessa rgb-valaistus, sillä ohjaimen Xbox-logon väriä voi vaihtaa.

Yhteenveto

Langattoman Xbox Elite Series 2 ohjaimen ja lisävarusteiden hinta on virallisesti 199.99€ (Pelkkä ohjain 135€) Microsoft kaupassa, mutta sitä voi saada edullisemmin muista liikkeistä. Kirjoitushetkellä halvin hinta liikkui jossain 150, – 160 euron tuntumassa. Kurkkaa ajankohtaiset hintatiedot vaikka hinta.fi:stä. Ohjaimen käyttömukavuus pohjan paddle-painikkeilla ei ollut yhteensopiva arvostelijan kanssa, onneksi ne saakin poistettua ilman työkaluja. Kuitenkin vakio-ohjaimen omistajalle voi olla hyötyä Elite Series 2:sen vaihdettavista osista ja mahdollisuudesta säätää liipasin-kytkimien liikerataa. Mukana tuleva kantokassa on laadukkaan oloinen ja sopinee varsinkin ohjaimen kuljettamiseen repussa tai kassissa. Tätä kannattaa harkita, jos arvostaa muokattavuutta ja laadukasta tuntumaa tai haluaa muuten vain parasta.

Kohta voit hivellä myös Wolferinen takalistoa käsissäsi – kiitos Microsoftin hauskan markkinointikampanjan Kommentit pois päältä artikkelissa Kohta voit hivellä myös Wolferinen takalistoa käsissäsi – kiitos Microsoftin hauskan markkinointikampanjan

Microsoftin markkinointikampanja jatkuu täydellä höyryllä. Deadpoolin peräpään muotoisen ohjaimen jälkeen on nyt vuorossa . Kyllä, luit oikein. on paljastanut uuden, Wolverine-teemaisen ohjaimen, jossa on tietynlainen takapuoli.

Sininen ja keltainen värimaailma sekä pienet taskut takaosassa viittaavat vahvasti Hugh Jackmanin esittämään hahmoon tämän viikon -elokuvasta ja Wolverine. Deadpool-ohjaimen sileä takapuoli on vaihtunut Wolverinein karvaisemmaksi versioksi, joka sisältää myös pienet taskut.

on jopa vuokrannut valtavan mainostaulun Kanadaan, jossa komeilee Wolverine-. Yritys itse kuvailee sitä ”super sankarin rannekoruksi, mutta paljon julkisemmaksi”.

Valitettavasti tämä erikoinen ohjain ei ole myynnissä. Sen sijaan Microsoft järjestää arpajaisen, jossa on mahdollisuus voittaa Wolverine-ohjain.

Monet fanit olisivat mieluummin ostaneet ohjaimen kuin osallistuneet arpajaiseen, mutta Microsoft on järjestänyt vastaavia kampanjoita aiemminkin. Esimerkiksi pizza-tuoksuinen ohjain on ollut yksi palkinnoista aiemmassa arpajaisessa.

Deadpool ja Wolverine -elokuva saa ensi-iltansa 26. heinäkuuta.

Lohikäärmeen väkevä paluu – arvostelussa Dragons Dogma 2 Kommentit pois päältä artikkelissa Lohikäärmeen väkevä paluu – arvostelussa Dragons Dogma 2

Dragon's Dogma 2 (Xbox Series X / PC)

8.2 / 10
Hyvää Monipuolinen hahmoluonti. Isot viholliset. Piilotetut aarteet. Mukana seuraavat apurit. Huonoa Mikromaksut. Huono optimointi PC:llä.

Dragon's Dogma 2 on Capcomin tuottama ja julkaisema yksinpelattava, tarinankerrontaan painottuva fantasiatoimintaroolipeli, joka haastaa pelaajat valitsemaan tarinansa itse.

Voit luoda haluamasi näköisen hahmon, valita haluamasi kutsumuksen ja luoda itsellesi uniikin kumppanin. Tilanteita voi ratkaista monella eri tavalla, hyödyntäen maailmasta löytyviä esineitä ja omia taitojasi.

Matkan aikana saat seuraasi Pawneja, jotka ovat ylimaallisia olentoja. Näiden apureiden kanssa matka fantasiamaailmassa ei tunnu tylsältä. Ajoittain tuntuu kuin pelaisit muiden pelaajien kanssa.. 

Rosoinen startti

Julkaisun ensihetkillä peli sai runsain mitoin kritiikkiä huonosta optimoinnista: pelaajat eivät olleet tyytyväisiä siihen, kuinka paremmilla koneilla ruudunpäivitysnopeus laski toiminnan tai suuremman hahmomäärän näyttämisessä. Lisäksi pelaajia närkästytti mikromaksut, joilla voi ostaa pelin esineitä. Lisäksi pelaajia hämmensi Capcomin päätös rajoittaa pelikokemus vain yhteen tallennukseen ilman mahdollisuutta aloittaa uutta.

Ensikosketus peliin tuntuu hienolta. Graafisesti peli näyttää komealta ja kontrollit ovat helposti ymmärrettävissä. Tarina alkaa pelaajan, Arisenin, salamurha yrityksestä jonka avulla pelaaja kirotaan ja menettää muistinsa. Tästä alkaa salaisuuksien vyyhdin purkaminen ja taustalla toimivien tahojen paljastaminen. 

Pelin alussa voit valita neljästä eri ”aloituskutsumuksesta”: taistelija (fighter), jousiampuja (archer), maagi (mage) ja varas (thief). Jokaisella näistä on omanlaisensa taistelutyyli ja käytettävät aseet. Taitoja jokaisella kutsumuksella on riittävästi omanlaisensa hahmon ja taistelutyylin luomiseen.

Sankari tekee mitä vaaditaan

Tehtäviä pelissä löytyy laidasta laitaan, aina helpoista ”auta hahmoa keräämään kasveja” -tehtävistä aina haastavampiin ”mene tämän pedon pesimäalueelle ja tee niistä loppu” -tehtäviin. Esineitä ja raaka-aineita yhdistelemällä voi luoda uusia. Voit esimerkiksi tehdä parantavia rohtoja tai räjähtäviä nuolia.


Kontrollit ovat hyvin nopeasti opittavissa ja ne tuntuvat taistelun tiimellyksessä luontevilta. Haasteita on aluksi lähinnä siinä, että vasta alkaneella pelaajalla ei ole kovin monia taitoja avattuna perushyökkäystä lukuun ottamatta.

Pienet viholliset kaatuvat suhteellisen helposti, erityisesti taikaa sisältävillä hyökkäyksillä, mutta isompia vihollisia vastaan taistellessa tarvitaan jo hieman tilannetajua ja taktiikkaa. Erityisesti maaston käyttö omaksi hyödyksi on tarpeellista.

Peli näyttää upealta ja taistelut tuntuvat luonnollisilta hahmon kutsumuksesta riippumatta. Liikkeet ja taitojen animaatiot ovat johdonmukaisia ja näyttävät hienoilta. Pelin äänimaailma toimii. Taikojen ja fyysisten hyökkäysten äänet ovat sellaisia kuin kuvittelisit niiden olevan.

Musiikki ja maailman “taustamelu” sekä vihollisten äänet ovat omasta mielestäni hyvin toteutettu. 
Myös palkattavien apureiden kommentit ja keskustelut ovat mielenkiintoisia ja hauskoja.

Kaiken kaikkiaan…?

Kaikkineensa Dragon's Dogma 2 on toimiva paketti mielenkiintoisine hahmoineen ja vihollisineen. Mukana kulkevat pawnit pitävät seuraa pelaajalle ja johdattavat pelaajan aarteiden äärelle silloin tällöin.

Perusversio pelistä lähtee matkaan 65 euron hintaan, joka monelle voi olla hieman liian kallis pelin tämänhetkisen toimivuuden takia, erityisesti :llä. Konsolilla peli toimii kuitenkin vallan mainiosti.

Peli sopii varmasti jokaiselle roolipeleistä kiinnostuneelle ja erityisesti Dragon's Dogma -faneille. Kaikki eivät välttämättä ole tyytyväisiä peliin, mutta pelin ”puutteet” eivät kuitenkaan kauheasti vaikuta pelistä saatavaan kokonaiskokemukseen.