Playstation 5 esittelee patentin, mikä antaa latausajoille kyytiä Kommentit pois päältä artikkelissa Playstation 5 esittelee patentin, mikä antaa latausajoille kyytiä

sanotaan tulevan ensi vuonna, ja nyt on puheenaiheena Sonyn uusi patentti, mikä heittää hyvästit latausruuduille. Jotkin pelithän ovat minimoineet latausaikoja kun peli on ladannut sisältöä pelaamisen taustalla, mutta edelleenkin useissa peleissä on tarpeettoman pitkiä latausaikoja. Joko kenttien välillä tai sitten paikasta toiseen siirtyessä vaikkapa ovesta. Osasyynä on tietysti pelit ja niiden tekninen puoli, mitkä ovat paisuneet ja paisuneet.

Mitenkään mullistavalta tämä uusi systeemi ei kuulosta. Käytännössä peli lataa assetteja ja ympäristöjä sen perusteella, miten pelaaja pelaa ja mihin pelaaja on suuntaamassa – siis tarpeen mukaan keskittyen niihin asioihin, mitä tarvitaan ja hetken päästä tullaan tarvitsemaan. Peli siis tarkkailee esimerkiksi pelaajahahmon olinpaikkaa ja sen perusteella lataa valmiiksi muistiin asioita, mitä seuraavaksi tulee vastaan.

Alkuperäinen vastaava patentti on vuodelta 2012, ja tämä on lähinnä jatkumoa sille luoden lisäsisältöä mitä voidaan ladata ennakkoon. Vastaavaa teknologiaa on käytettykin peleissä kuten God Of War, missä kamera voi kuvata läpi koko pelialueen ilman minkäänalisia taukoja. Mitä laajemmiksi pelit kehittyvät ja mitä enemmän niissä on muita hahmoja, yksityiskohtia ja tapahtumia, sitä sujuvamman taustalla lataamisen pitää olla, että peli pyörii saumattomasti luoden illuusion täydellisestä jatkuvuudesta.

Tämän pitäisi vaikuttaa myös yleisiin latausaikoihin. Tarkkaa tietoa en löytänyt miten, mutta voisin kuvitella, että esimerkiksi pelivalikoissa taustalla latautuu jo itse peli, jolloin latausruudun latausaika jää lyhyemmäksi.

Lähde: Tech Radar

PlayStation 6: Tekoäly lupaa viedä pelit uudelle tasolle Kommentit pois päältä artikkelissa PlayStation 6: Tekoäly lupaa viedä pelit uudelle tasolle

Sony

ei ole vielä paljastanut 6:ta, mutta tulevaisuus näyttää selvältä: tekoäly tulee olemaan pelikonsoleiden sydän. -mallissa nähty tekoälypohjainen kuvanparannus on vasta alkua, ja seuraavassa sukupolvessa aiotaan hyödyntää entistä kehittyneempiä tekoälytekniikoita, kuten älykästä kuvan skaalausta ja kehysten generointia.

GPU-valmistajat Nvidia ja ovat siirtymässä aiempaa enemmän softan puolelle, koska raudan tehojen kasvattaminen käy yhä vaikeammaksi. Esimerkiksi Nvidian uusin RTX 5090 -näytönohjain kuluttaa jopa 580 wattia, mutta pelisuoritus kasvaa vain 10–25 prosenttia edelliseen verrattuna. Siksi peleissä aiotaan käyttää tekoälyä luomaan lisää kuvia ja parantamaan grafiikoita ilman, että raudan tarvitsee tehdä koko työtä.

Sony ja AMD ovat kehittäneet yhdessä uuden tekoälyalgoritmin, joka tekee pelien grafiikoista tarkempia ja kauniimpia. Tämä uusi teknologia saattaa löytyä RDNA 5 -arkkitehtuurista, joka todennäköisesti pyörittää tulevaa PlayStationia. Mielenkiintoisena yksityiskohtana on, että teknologia tukee myös vaikkapa :n kaltaisia tekoälysovelluksia, jos pelinkehittäjät niin haluavat.

Tekoälykehysten generointi on tuore ja kiistelty ominaisuus, jossa kone luo uusia kuvia peräkkäisten kuvien väliin sujuvamman pelikokemuksen saamiseksi. Se voi kuitenkin tuoda viivettä ja epätarkkuutta, joten ominaisuus tuskin tulee olemaan pakollinen, pelaajille jää valinnanvapaus.

Vaikka konsolien AI-ominaisuudet voivat herättää kysymyksiä, ne lupaavat mullistaa pelien ulkonäön ja sujuvuuden. Jäämme odottamaan, milloin ja miten tämä tekoälybile alkaa PlayStationin seuraavassa sukupolvessa.

Sonylla menee lujaa – paitsi puhelimissa Kommentit pois päältä artikkelissa Sonylla menee lujaa – paitsi puhelimissa

Sony

julkaisi tilinpäätöksensä, ja luvut paljastavat selkeän voittajan: yhtiön kuvakennoja valmistava yksikkö teki ennätystuloksen. Samaan aikaan Sony-puhelimien tarina jatkaa tuttua kaavaa, alamäki jatkuu.

Yhtiön Imaging & Sensing Solutions -divisioona, joka toimittaa muun muassa älypuhelimien kamerasensoreita, ylsi huimaan 11,4 miljardin euron iikevaihtoon ja 1,65 miljardin euron käyttökatteeseen. Nousua edellisvuoteen verrattuna tuli reippaasti, ja Sony kiittää sekä kysynnän kasvua että vahvaa jenin kurssia. Tulevaisuudessa kehityskustannukset tosin nousevat, kun siirrytään kehittyneempään valmistustekniikkaan.

Samaan aikaan älypuhelinbisnes kitkuttaa. toi sisään noin 1,77 miljardia euroa, mikä on vähemmän kuin yhtiön TV-osaston tuotot ja vielä vähemmän kuin viime vuonna. Puhelimien myyntimäärät jatkavat laskuaan, vaikka koko viihde-elektroniikkadivisioona pysyi kutakuinkin vakaana.

Toisaalta -puolella menee hyvin. Pelien ja PS Plus -palvelun tuomat tulot nostivat -yksikön liikevaihdon lähes 29,5 miljardiin euroon, ja käyttökatetta kertyi yli 2,6 miljardia euroa. Laitemyynti on hieman laskenut, mutta digitaaliset palvelut vetävät.

Myös Sonyn musiikki- ja elokuvabisnes rullaa. Crunchyrollin tilaajamäärät nousivat, striimaus tuotti entistä enemmän ja uusi elokuvateatterihankinta (Alamo Drafthouse) vaikuttaa lupaavalta.

Yhteenvetona: Sony tekee rahaa sensoreilla, peleillä ja striimillä, mutta Xperia-puhelimet saattavat pian olla enemmän muisto kuin tulevaisuus.