Taide videopeleissä Kommentit pois päältä artikkelissa Taide videopeleissä

Firewatch

Videopelien grafiikka pelaa olennaista osaa, mitä videopeleihin ylipäätänsä tulee. Ilman grafiikkaa ei peliä ole ja erinomaisella grafiikalla taas vetää puoleensa enemmän pelaajia. Se valtava työ ja taidon määrä, mitä tällaisiin isoihin projekteihin tarvitaan, on sanoinkuvaamatonta. Siispä haluamme puhua hieman videopelien grafiikoista ja mainita muutamia pelejä, joissa on upeat grafiikat.

Videopelien grafiikoilla on väliä

Kuten sanottua, videopelien grafiikat ovat tärkeä osa niiden kokonaisuutta. Pelkkä hyvä ja nerokas juoni ei riitä, vaan miellyttävien visuaalien on tarkoitus tukea tarinaa ja ikään kuin antaa arvoa pelin juonelle. Hyvä tarina ja kauniit visuaalit yhdessä saavat pelaajan tiiviimmin mukaan itse peliin. Pelin grafiikat auttavat lisäksi pelin kehittäjää välittämään oikeanlaisen tunnelman aina pelaajalle saakka. Yksittäiset valinnat pelin grafiikoiden suunnittelussa voivat luoda täysin erilaisia lopputuloksia, vaikka juoni pysyisikin samana. Kun pelin grafiikat näyttäytyvät miellyttävinä pelaajille, on pelaajan luonnostaankin helpompi keskittyä.

Journey

Thatgamecompany-pelitalo kehittämä oli hittimenestys tullessaan julki. Sen harvinaisen kauniit grafiikat ja peliä varten sävelletty musiikki luovat ainutlaatuisen tunnelman, jonkalaista toista saa vain hakea. Pelissä ohjataan huppupäistä hahmoa aavikon läpi päämääränä salaperäinen vuori. Pelissä pystyy kohtaamaan muita pelaajia, mutta heidän kanssaan ei pysty kommunikoimaan verbaalisesti, mikä luo tunnelmaan omanlaisensa twistin. Journeyn visuaalit ovat kuin silmänruokaa ja pelissä viihtyy helposti tunteja pelkästään ympäristöä tutkiskellen.

Limbo

on tanskalaisen pelinkehittäjän Playdead Studiosin julkaisema pulma- ja tasohyppelypeli, jossa ohjataan anonyymiä hahmoa useiden ja erilaisten ansoja sisältävien kenttien läpi. Visuaaleiltaan Limbo omaa hyvin erityisen tyylin, jota ei voi olla erottamatta eikä myöskään unohtamatta – mustavalkoinen ja 2D-pohjainen yksinkertaistettu tyyli on hyvin valtavirrasta eroava. Synkkien grafiikoiden perusteella voisi luulla, että peli on pelottava, mutta todellisuudessa se on enemmänkin tunnelmallinen ja salaperäinen.

Firewatch

Firewatch

seikkailupeli sijoittuu Wyomingin osavaltioon vuoteen 1989, jossa pelaaja pääsee hyppäämään metsänvartija Henryn kenkiin vartioimaan metsää metsäpalojen varalta Shoshone National Forestiin. Henryn ensimmäisestä työpäivästä lähtien alkaa tapahtua kummallisia asioita ja hänen ainoana tukenaan on radiopuhelimen toisessa päässä oleva työnjohtaja Delilah. Pelaaja pääsee itse vaikuttamaan dialogiin Delilahin kanssa ja näin ollen vaikuttamaan heidän väliseen suhteensa.

Shoshone National Forest itsessään on kaunis metsä ja kun siitä on Firewatchissa tehty taidetta, lopputulos ei voi olla muuta kuin upea ja sitä se onkin. Pelin kuvitukset ovat omaa luokkaansa – aivan sama mihin suuntaan olet kulkemassa, tuntuu siltä kuin olisit osa taideteosta. Rehellisesti sanottuna, Firewatchia pelatessa voisi vain tutkailla ympäristöä, sillä jokainen nurkka on hiottu uskomattoman kauniiksi.

Red Dead Redemption

Hyvin suosittu on Red Dead -sarjan kolmas osa. Peli sijoittuu villiin länteen, jossa todellakin päästään seikkailemaan villin lännen tyylillä. Luvassa on aseita, länkkäreitä, hevosia ja etenkin jännitystä. Villille lännelle tyypillisesti pelissä pääsee myös pelaamaan pokeria – kyseisen korttipelin sääntöjen etukäteen opettelua kannattaa siis harkita. Red Dead Redemptionin visuaalit ovat sieltä kauneimmasta päästä. Siitä huolimatta, että peli on julkaistu jo vuonna 2018, ovat sen visuaalit yhä tänäkin päivänä tunnelmallisia ja upeasti tuotettuja.

Sleeping Dogs

Sleeping Dogs

Hong Kong kaupunkina on tunnettu kirkkaan värisistä neon-valoistaan, korkeista rakennuksistaan ja modernista yöelämästään. -videopeli vie pelaajan suoraan näille kaduille. Pelin grafiikat on toteutettu niin hyvin, että voisi oikeasti luulla olevansa Hong Kongin miljoonakaupungin sykkeessä. Sleeping Dogs on avoimeen pelimaailmaan sijoittuva seikkailutoimintapeli, jonka pelihahmona toimii peitepoliisina toimiva Wei Shen.

The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim on toimintaroolipeli, joka on The Elder Scrolls -pelisarjan viides osa. Siitä huolimatta, että pelissä tavataan lohikäärmeitä, ovat sen grafiikat uskomattoman realistisia. Pelin grafiikoissa on panostettu laajasti ympärillä vallitsevaan ympäristöön ja sen todellakin huomaa. Lisäksi pelin pelattavuus eli gameplay on omaa luokkaansa. Hyvä tarina, pelattavuus ja grafiikat tekevät pelistä yhden parhaista.

Alan Wake

Alan Wake

on toimintaseikkailu tyyppinen videopeli, jonka kehittäjä on itse asiassa suomalainen videopelejä suunnitteleva ja kehittävä Remedy Entertainment. Pelissä on sekä toiminnan että psykologisen trillerin piirteitä. Alan Waken visuaaleissa leikitellään paljon valolla ja varjolla sekä näiden kahden kontrastilla. Valot ja varjot luovat peliin salaperäisen ympäristön ja pienen kylän Bright Fallsin tunnelma vain vahvistaa sen salaperäisyyttä. Alan Wake on palkittu kirjailija, jonka vaimo katoaa heidän yhteisen lomamatkansa aikana – sarja jännittäviä ja outoja tapahtumia ottaa paikkansa, kun Wake yrittää pelastaa rakkaansa. Peli on todellakin kokeilemisen arvoinen.

Kaipaatko kuumottavaa peli-Halloweenia? – Errorin toimittajan suositukset ovat helvetillistä pelattavaa Kommentit pois päältä artikkelissa Kaipaatko kuumottavaa peli-Halloweenia? – Errorin toimittajan suositukset ovat helvetillistä pelattavaa

Halloween errori.net

-tunnelmat on läsnä myös täällä meidän perä-pohjolassakin, ja mikä olisikaan parempi tapa virittäytyä oikeaan tunnelmaan kuin sukeltaa syvälle pelimaailman kauhutarjontaan? Olitpa sitten veteraanipelaaja tai etsit ensimmäistä kauhupeliäsi, tässä on lista toimittajamme, henkilökohtaisesti hyytävimmistä peleistä, jotka tarjoavat unohtumattomia hetkiä Halloween-yönä.

Helvetillistä peli-Halloweenia teille, rakkaat lukijamme…

Alan Wake – pelisarja (PS4, PS5, Xbox Series X/S, Xbox One, PC)

-kirjailijan painajaismainen matka pimeyteen

Alan Wake on psykologinen kauhuseikkailu, jossa seurataan menestyksekästä mutta kirjoittajankammosta kärsivää kirjailijaa Alan Wakea. Alan lähtee vaimonsa Alicen kanssa pieneen Bright Fallsin kaupunkiin toivoen saavansa uuden luovan inspiraation. Pian heidän saapumisensa jälkeen Alice katoaa, ja Alan herää keskellä metsää kaatuneen auton vierestä viikko tapahtuneen jälkeen – ilman muistikuvaa siitä, mitä on tapahtunut. Paikalta hän löytää mysteerisen käsikirjoituksen, jonka kirjoittamista hän ei muista, ja joutuu vastatusten varjoisten hahmojen kanssa, jotka yrittävät tappaa hänet.

Pelissä on omaperäinen valo-mekaniikka, joka on keskeinen osa pelattavuutta. Pimeyden vallassa olevat hahmot, joita kutsutaan ”Taken”-olennoiksi, eivät ole vahingoitettavissa ennen kuin niiden ympäröimä pimeys poltetaan pois valolla. Pelaajat voivat käyttää erilaisia valonlähteitä, kuten taskulamppuja, soihtuja ja jopa valokranaatteja. Vasta kun pimeys on haihtunut, nämä olennot ovat haavoittuvia ja voidaan ampua hengiltä.

Pelissä käytetään episodirakennetta, joka tuo siihen tv-sarjamaista jännitettä. Jokainen jakso päättyy koukuttavaan cliffhangeriin, mikä saa pelaajan jatkamaan tarinan seuraamista ja selvittämään mysteerit, jotka ympäröivät Alan Wakea ja hänen vaimonsa katoamista.

The Outlast Trials (PS4, PS5, PC, Xbox Series X/S, Xbox One)

– kauhun täyttämä selviytymisseikkailu

The Outlast Trials on ensimmäisen persoonan selviytymiskauhupeli, jossa pelaajien tehtävänä on selviytyä painajaismaisista koettelemuksista täyttämällä tavoitteita ja väistämällä hirviömäisiä vihollisia. Peli tukee neljän pelaajan yhteistyötilaa, mutta sen voi suorittaa myös yksin. Jokaisen kokeen lopussa pelaaja saa arvion, johon voi vaikuttaa suorittamalla päätehtävien lisäksi sivutavoitteita.

Pelin erikoisominaisuuksiin kuuluvat viisi eri kykyä, joita kutsutaan ”Rigeiksi”. Näihin kykyihin kuuluu mm. kyky nähdä esineitä ja vihollisia seinien läpi, parantaa muita pelaajia, asettaa savupommiansoja, heittää laite vihollisten tainnuttamiseksi tai vahvistaa ovia hitaakseen takaa-ajajia.

Pelaajalla on käytössään pimeänäkölasit, joiden avulla he voivat liikkua hämärissä tiloissa. Laseissa on kuitenkin rajallinen akku, joka vaatii säännöllistä latausta ja tekee paristoista tärkeän resurssin. Pelaajat voivat myös kerätä erilaisia taktisia esineitä, kuten psyykenlääkkeitä, tiirikoita ja parannusvälineitä. Tiilet ja lasipullot voivat toimia sekä harhautuksina että välineinä vihollisen väliaikaiseen pysäyttämiseen.

Pelin pääasiallinen etenemiskeino on kuitenkin hiiviskely, sillä suora taistelu ei ole vaihtoehto. Pelin alussa pelaajat voivat kantaa mukanaan vain kolme esinettä, mutta edetessään voivat avata käyttöönsä yhden ylimääräisen kantopaikan. The Outlast Trials yhdistää yhteistyön ja jännityksen luoden piinaavan selviytymiskokemuksen, jossa varovaisuus ja taktikointi ovat elintärkeitä.

The Stalked (PC)

on intensiivinen, hyvin suoraviivainen selviytymiskauhupeli, joka upottaa pelaajan Katen järkyttävään matkaan kohti vapautta. Keskimäärin 40–50 minuutin mittainen pelikokemus seuraa Katen kohtaloa, kun hän yrittää selviytyä synkistä tapahtumista, jotka vievät hänet kasvotusten menneisyytensä painajaisten kanssa.

Pelaaja omaksuu Katen roolin, joka on juuri eronnut pakkomielteisestä poikaystävästään Liamista. Liam ei kuitenkaan ole valmis päästämään häntä vapaaksi, ja lukuisien kamppailujen jälkeen Kate onnistuu pakenemaan ja hakee apua isoisältään. Isoisä tarjoaa hänelle turvapaikan kartanossaan, mutta rauha on vain hetkellinen. Kartanon varjoissa alkaa tapahtua selittämättömiä ja pelottavia asioita, jotka saavat Katen epäilemään, onko Liam seurannut häntä, vai piileekö synkkien tapahtumien taustalla jotain vielä pelottavampaa. Kuka on lähettänyt nämä uhkaavat kirjeet, ja voiko Kate lopulta löytää rauhan?

The Stalked vangitsee pelaajan hyytävään ja tunnelmalliseen tarinaan, jossa jokainen hetki on täynnä jännitettä ja mysteeriä.

A Quiet Place: The Road Ahead (PS5, Xbox Series X/S, PC)

– Kauhupeli täynnä hiljaisuuden uhkaa

A Quiet Place: The Road Ahead on selviytymiskauhupeli, jonka on kehittänyt Stormind Games ja julkaissut Saber Interactive Microsoft Windowsille, PlayStation 5ja . Peli pohjautuu A Quiet Place -elokuvasaagaan, mutta tarjoaa täysin uuden tarinan. Peli julkaistiin 17. lokakuuta 2024.

Kyseessä on yksinpelattava ensimmäisen persoonan peli, jossa korostuvat hiiviskely ja selviytymiskauhu. Pelaaja ohjaa hahmoa post-apokalyptisessä maailmassa, jota asuttavat sokeat, mutta äärettömän herkkäkuuloiset avaruusolennot. Pelissä pelaaja joutuu liikkumaan hiljaisesti ja varoen, sillä pienikin ääni voi herättää olentojen huomion. Erityisominaisuutena pelissä on mahdollisuus käyttää mikrofonia, jonka kautta pelin hirviöt voivat kuulla pelaajan oikeat äänet ja paikantaa tämän sijainnin. Lisäksi pelaajalle tarjotaan tietoa ympäristön äänitasoista, jolloin on mahdollista arvioida riskiä olentojen huomion herättämisestä.

A Quiet Place: The Road Ahead luo intensiivisen ja hermoja raastavan kokemuksen, jossa selviytyminen riippuu pelottavan tarkasta hiljaisuudesta.

Silent Hill 2 Remake (PS5, PC)

Peli sijoittuu pieneen ja eristyksissä olevaan kaivostowniin, Silent Hilliin, Maineen. Tiheän sumun verhoama kaupunki näyttää olevan hylätty ja huonossa kunnossa, mutta Silent Hillissä on ilmeisesti muuntuva infrastruktuuri, jossa pelaaja kokee kuluneemman ja rappeutuneemman version kaupungista sekä toisen maailman, jota merkitsevät ruoste, aidat ja ympäröivä pimeys. Kaupungin ulkonäön on implikoitu olevan subjektiivinen; jotkut näkevät sumua, kun taas toiset saattavat nähdä tulta tai jäätä.

Pelaaja ohjaa James Sunderlandia, joka on vetäytynyt kaupunkiin saadakseen mahdollisuuden tavata kuolleen vaimonsa, Maryn. James kohtaa Silent Hillin tutkimisen aikana Angela Oroscon, ongelmaisena ja itsetuhoisena 19-vuotiaana tyttönä, joka etsii äitiään, sekä Eddie Dombrowskin, ylipainoisen, kiusatun ja paranoidisen miehen. Hän kohtaa myös Lauran, ovelan mutta viattoman 8-vuotiaan tytön, joka tunsi Maryn eläessään ja inhoaa Jamesia. James tapaa myös Marian, naisen, joka jakaa hämmästyttävän fyysisen samankaltaisuuden Maryn kanssa.



Elder Scrolls -roolipelisarja juhlii 30-vuotista taivaltaan Kommentit pois päältä artikkelissa Elder Scrolls -roolipelisarja juhlii 30-vuotista taivaltaan

Elder Scrolls Online

Elder Scrolls, yksi pelimaailman rakastetuimmista roolipelisarjoista, juhlii tällä viikolla 30-vuotista taivaltaan. Matka alkoi 25. maaliskuuta 1994 The Elder Scrolls: Arena -pelillä, DOS-pohjaisella teoksella, joka loi pohjan laajalle Tamrielin maailmalle.

Arenan ainutlaatuinen yhdistelmä 3D-ympäristöjä ja 2D-spritejä tarjosi pelaajille valtavan ja monimutkaisen maailman tutkittavaksi, luoden pohjan sen 1996 jatko-osalle, The Elder Scrolls II: Daggerfall.

Sarja todella löysi vahvan otteensa vuonna 2002 The Elder Scrolls III: Morrowindin myötä, saaden sekä kriitikoiden että kaupallisen menestyksen. Kuitenkin vuonna 2006 julkaistu nosti sarjan AAA-valokeilaan. :lle, Xbox 360:lle ja PS3:lle julkaistu Oblivion myi uskomattomat 9,5 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Vuonna 2011 julkaistu vahvisti entisestään sarjan hallintaa. Laajalla avoimella maailmallaan, syvällisellä lorellaan ja koukuttavalla pelattavuudellaan Skyrim jatkaa pelaajien lumoamista tähän päivään asti, myyden yli 60 miljoonaa kappaletta Bethesdan Todd Howardin mukaan.

The Elder Scrolls -universumi laajeni vieläkin vuonna 2014 The Elder Scrolls Onlinen lanseerauksella, menestyksekkäällä MMORPG:llä, joka saa jatkuvasti uutta sisältöä.

Alla muuten pienenä vinkkinä varsin mielenkiintoinen dokumentti pelisarjan historiasta: