
Suomen viihde-elektroniikkamarkkina on aloittanut vuoden 2025 vahvasti. Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry:n mukaan erityisesti televisioiden myynti on kasvanut selvästi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. HD-siirtymän tuoma kysyntä on siivittänyt koko sektorin kasvuun, vaikka globaali taloustilanne on edelleen epävarma. Sen sijaan älypuhelinmarkkina on murroksessa – kuluttajakäyttäytymisen muutoksen lisäksi alaa ohjaavat nyt myös uudet EU-säädökset.
HD-lähetysten käyttöönotto on ollut keskeinen kasvun ajuri, kun monet kotitaloudet ovat päivittäneet televisiolaitteistonsa uuteen standardiin sopiviksi. Erityisesti alle 55-tuumaiset mallit ovat käyneet kaupaksi, mutta suuremmatkaan ruudut eivät ole jääneet hyllyihin. Myös televisioihin liitettävien soundbarien myynti on kasvanut myönteisesti.
”Televisiomyynnin huipun uskotaan ajoittuvan vuoden toiselle kvartaalille, kun HD-siirtymä tapahtuu käytännössä ja vanhat kanavat lakkaavat näkymästä vanhan teknologian laitteissa”, arvioi ETKO ry:n hallituksen puheenjohtaja Markus Nummisalo.
Puhelimia ostetaan harvemmin – mutta enemmän puettavaa elektroniikkaa
Älypuhelinmarkkina on samalla kokenut hienoista kappalemääräistä kasvua, mutta myyntiarvo on laskenut, mikä kertoo kuluttajien suosivan edullisempia laitteita tai lykkäävän suurempia hankintoja. Suomessa kehitys ei ole yhtä jyrkkää kuin muissa Pohjoismaissa, mutta laskutrendi on nähtävissä täälläkin.
– ”Uusi puhelin ostetaan nyt lähtökohtaisesti pidemmäksi aikaa. Tämä näkyy väistämättä myynnissä”, kertoo Jesse Kieksi, DNA:n Head of Devices.
Puhelinmarkkinan dynamiikkaan vaikuttavat nyt entistä enemmän myös sääntely. USB-C-liitännän pakollisuus astui voimaan vuoden 2024 lopulla, ja tulevana kesänä ekosuunnitteluasetus tuo lisää vaatimuksia valmistajille, esimerkiksi ohjelmistopäivitysten, tietoturvan ja laitteen fyysisen kestävyyden osalta.
”Asetukset ovat vastuullisuuden näkökulmasta tärkeitä, mutta samalla ne vaikuttavat erityisesti kaikkein halvimpien puhelinmallien tarjontaan. Monien valmistajien on vaikeaa tuottaa asetusten mukaisia laitteita kannattavasti alimpaan hintaluokkaan”, Kieksi sanoo.
Samaan aikaan puettavan elektroniikan, kuten älykellojen, kysyntä on pysynyt vahvana. Kasvua vauhdittavat paitsi terveystietoisuuden nousu myös älypuhelinvalmistajien kampanjat, joissa puettavaa teknologiaa tarjotaan houkuttelevana lisänä uusien puhelinten yhteydessä.
Tiedot perustuvat ETKO ry:n ja NielsenIQ:n keräämään tilastodataan, joka seuraa alan kehitystä neljännesvuosittain.