Yhdysvaltain tekijänoikeustoimisto: Tekoälyavusteiset työt voivat saada tekijänoikeussuojan riittävällä inhimillisellä luovuudella Kommentit pois päältä artikkelissa Yhdysvaltain tekijänoikeustoimisto: Tekoälyavusteiset työt voivat saada tekijänoikeussuojan riittävällä inhimillisellä luovuudella

Yhdysvaltain tekijänoikeustoimisto on julkaissut uuden raportin, jonka mukaan taiteilijat voivat saada tekijänoikeussuojan tekoälyn avulla luoduille teoksille, mikäli niissä on havaittavissa riittävästi inhimillistä luovuutta. Tämä linjaus voi merkittävästi selkeyttää tekoälytyökalujen käyttöä Hollywoodissa, musiikkiteollisuudessa ja muilla luovilla aloilla.

Kongressin kirjastossa toimiva tekijänoikeustoimisto käsittelee vuosittain noin puoli miljoonaa tekijänoikeushakemusta. Viime aikoina yhä useampi hakemus on koskenut tekoälyn avulla tuotettuja teoksia.

Tekijänoikeustoimiston johtaja korostaa, että viraston lähestymistapa perustuu inhimillisen luovuuden keskeiseen rooliin. ”Kun tämä luovuus ilmenee tekoälyjärjestelmien käytön kautta, se nauttii edelleen tekijänoikeussuojaa,” Perlmutter toteaa.

Tekoälyavusteinen teos voi saada tekijänoikeussuojan, jos taiteilijan kädenjälki on selvästi havaittavissa. Myös tekoälyn tuottaman sisällön luova muokkaaminen tai järjestely voi oikeuttaa tekijänoikeussuojaan.

Raportti selventää kuitenkin, että pelkästään koneen tuottama sisältö ei saa tekijänoikeussuojaa. Pelkkä tekstikehotteen antaminen chatbotille tai kuvageneraattorille ei riitä tekijänoikeuden saamiseen.

Raportti ei ota kantaa kiistanalaiseen kysymykseen tekijänoikeudella suojattujen teosten käytöstä tekoälyjärjestelmien kouluttamisessa ilman lupaa tai korvausta. Useat taiteilijat, kirjailijat ja uutisorganisaatiot ovat haastaneet -yrityksiä oikeuteen tekijänoikeusloukkauksista. Tekijänoikeustoimisto valmistelee erillistä raporttia näistä kysymyksistä.

Gemini voi pian luoda Google Docs -asiakirjasi podcasteiksi Kommentit pois päältä artikkelissa Gemini voi pian luoda Google Docs -asiakirjasi podcasteiksi

laajentaa -tekoälynsä käyttöä Workspace-sovelluksissa. Pian voit muuntaa Google Docs -asiakirjasi :n luomaksi podcastiksi tai pyytää sitä lukemaan tekstisi ääneen. Tulossa on myös ”Help me refine” -työkalu, joka ehdottaa parannuksia tekstiin kommenttien muodossa.

Myöhemmin tänä vuonna Sheetsiin saadaan ”Help me analyze” -ominaisuus, joka auttaa analysoimaan taulukoita ja löytämään trendejä – kuin tekoälyanalyytikko.

Uudet Docs-ominaisuudet saapuvat lähiviikkoina, Sheets-päivitykset myöhemmin vuonna 2025.

Google Gemini ottaa käyttöön henkilökohtaisen mallin – hyödyntää hakuhistoriaasi Kommentit pois päältä artikkelissa Google Gemini ottaa käyttöön henkilökohtaisen mallin – hyödyntää hakuhistoriaasi

on julkistanut uuden -mallin, joka hyödyntää käyttäjän hakuhistoriaa tarjotakseen henkilökohtaisempia vastauksia. ”Gemini with personalization” eli ”Henkilökohtaistaminen” on nyt saatavilla verkossa Gemini- ja Gemini Advanced -tilaajille. Malli on merkitty ”kokeelliseksi”, ja se tulee ”vähitellen” saataville myös mobiililaitteille.

Uusi malli toimii yhdistämällä Geminin käyttäjän Google-sovelluksiin ja -palveluihin, alkaen hakuhistoriasta. Tavoitteena on tarjota entistä oivaltavampia ja käyttäjän tarpeisiin räätälöityjä vastauksia. ”Tulevina kuukausina” malli yhdistyy myös Google Kuviin ja YouTubeen.

Käyttäjät voivat valita tämän mallin Gemini-valikosta. Kun malli on valittu, Gemini analysoi käyttäjän syötteen ja arvioi, voiko hakuhistoria parantaa vastausta. Google korostaa, että käyttäjä ”hallitsee tietojansa” ja voi milloin tahansa katkaista hakuhistorian yhteyden Geminiin.

Hakuhistoriaa ei käytetä jokaisen syötteen kohdalla, vaan ainoastaan silloin, kun Googlen ”kehittyneet päättelymallit” katsovat sen olevan hyödyllistä.

Uusi henkilökohtainen Gemini-malli on saatavilla ”yli 45 kielellä” ja ”suurimmassa osassa maailman maita”, mutta ei Euroopan talousalueella, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Tämä uusi ominaisuus merkitsee merkittävää askelta kohti henkilökohtaisempia ja relevantimpia tekoälypalveluita.