Gibbous: A Cthulhu Adventure on internet-ajan seikkailupeli Kommentit pois päältä artikkelissa Gibbous: A Cthulhu Adventure on internet-ajan seikkailupeli

Gibbous: A Cthulhu Adventure (PC)

5.5 / 10
Hyvää Gibbous tuntuu siltä miltä seikkailupelin kuuluu tuntua. Visuaalisesti peli on erittäin miellyttävä ja pulmat sopivat myös niille, joille genre ei tule aivan täysin uutena. Huonoa Tarina on sekava ja kiireessä liimatun oloinen, jotkut ääninäyttelijät huonontavat kokemusta, näkökulmasta riippuen pulmat ovat liian helppoja ja löysin pelistä enemmän kohtia jossa on joku joukkorahoittaja näkyvissä kuin hyviä vitsejä. Lyhyesti Gibbous: A Cthulhu Adventure on mukiinmenevä seikkailupeli, joka ei kuitenkaan yllä genren huippuvuosien tasolle.

Elämme yhä aikaa, jolloin Kickstarterin kaltaisten joukkorahoitusalustojen mahdollistamat intohimoprojektit tulevat julki. Klassisista seikkailupeleistä tunnetuin joukkorahoituksen mahdollistama lienee veteraani Ron Gilbertin ja Gary Winnickin Thimbleweed Park josta tuli heittämällä koko genren klassikko. Seikkailupelien fanit ovat intohimoista väkeä, joka houkuttelee uusia yrittäjiä pääasiassa alan veteraanien hallitsemaan genreen. Gibbous on sekoitus H.P. Lovecraftin mytologiasta tuttuja kosmisia hirviöitä ja populaarikulttuuriviittauksia viljelevää nykyhuumoria, jonka lisäksi siinä on puhuva kissa.

Kyynisempi voisi täyttää bingolappua asioista, jotka saavat jatkuvasti linjoilla aikaansa viettävän joukkorahoitusyleisön löysäämään kukkaronnyörejään. Sitä emme kuitenkaan tee, vaan keskitymme seikkailupelien kannalta kolmeen olennaisimpaan asiaan: Tarinaan, dialogiin ja siihen ovatko pelin pulmat nokkelia. Gibbous: A Adventuren tarina alkaa tarpeettoman ironisesti nimetyn laatikkoleukaisen yksityisetsivän eksyessä kirjastoon, jossa tavataan myös ärsyttävästi kimittävä kirjastonhoitajana toimiva nuoriherra. Valitettavasti kimitystä saa kuunnella pelin loppuun asti, sillä Buzz Kerwan -nimen saanut Guybrush -pastissi on pelin päähahmo. Tarinassa seikkaillaan välillä yksityisetsivän takissa, mutta useimmin ohjat ottaa Buzz Kerwan. Pelin lokaatiot vaihtelevat mukavasti Lovecraftilaisesta satamakaupungista Pariisiin ja Transilvaniaan. Näiden tapahtumapaikkojen ja tarinaosuuksien koherentissa yhteensovittamisessa on kautta pelin eräänlaista kömpelyyttä ja raskaskätisyyttä. Esimerkkinä tästä, pelin satama-alueelle on pelin alkuvaiheessa ilmeisen mahdotonta päästä taksilla ja portin läpi pääsemiseksi joutuu hajustamaan vaatteensa mädällä kalalla, mutta jostain syystä alueelle on eksynyt grilliruokaa popsiva turisti ilman sen kummempia selityksiä.

Tarinaltaan Gibbous vaikuttaa rungolta, jonka päälle on leimattu lukuisat ideapalavereissa koostetut ranskalaiset viivat tarralapuilla, ja jätetty siihen. Dialogi on ihan mukiinmenevää, mutta kärsii hieman liian kuluneista ja pitkästyttävistä hahmoista. Ääninäyttelijät ovat parhaimmillaan keskitasoa ja huonoimmillaan raivostuttavia. Pelin pulmat ovat monen genreä pidempään pelanneen makuun liian helppoja, mutta niiden ratkaiseminen tuo siitä huolimatta onnistumisen tunteen, eli siinä ei olla menty ihan metsään. Se missä taas on onnistuttu erinomaisesti, on pelin visuaalinen anti, musiikki käyttöliittymä ja pelattavuus. Peli on kutakuinkin niin käyttäjäystävällinen kuin genren peli vaan voi olla ja sen johdosta on erityisesti genren ystäville ihan kelpo ajanvietettä – jos ei muuten niin alennusmyynneistä ostettuna.

Inspiroiko tämä vuoden 1951 merirosvoseikkailu Monkey Island -pelisarjan? Kommentit pois päältä artikkelissa Inspiroiko tämä vuoden 1951 merirosvoseikkailu Monkey Island -pelisarjan?

Monkey Island -pelisarjan yhtäläisyydet vuoden 1951 Double Crossbones -elokuvaan ovat herättäneet huomiota fanien keskuudessa. Pelisarjan luoja on aiemmin maininnut Disneyn Pirates of the Caribbean -huvipuistolaitteen ja Tim Powersin kirjan ”On Stranger Tides” inspiraation lähteinä, mutta nyt on löytynyt uusi mahdollinen vaikuttaja.

Fani @blackhawkadvent on huomannut useita samankaltaisuuksia Double Crossbones -elokuvan ja klassikkoseikkailupelin välillä. Elokuvan päähenkilö, kauppiaan oppipoika Davey Crandall (Donald O'Connor), muistuttaa huomattavasti pelin Guybrush Threepwoodia. Elokuvassa on myös kohtaus, jossa Crandall menee merirosvojen täyttämään tavernaan tavoitteenaan ryhtyä merirosvoksi sen jälkeen, kun häntä syytetään varastetun tavaran myynnistä.

Vaikka yksittäiset kohtaukset muistuttavat peliä, elokuvan yleinen juoni eroaa merkittävästi Monkey Islandista. Kyseessä saattaa siis olla sattuma. Ron Gilbert on myös kertonut ettei koskaan ole nähnyt elokuvaa eikä kuullut siitä.

Alun perin nimellä ”Half A Buccaneer” tunnettu elokuva on vaipunut unohduksiin. Pääosan esittäjä Donald O'Connor kutsui sitä ennen kuolemaansa vuonna 2003 ”yhdeksi huonoimmista koskaan tehdyistä elokuvista”.

Monkey Island -fanit kokoontuivat luomaan oman mini-seikkailupelin Kommentit pois päältä artikkelissa Monkey Island -fanit kokoontuivat luomaan oman mini-seikkailupelin

Monkey Island -fanit ovat yhdistäneet voimansa luodakseen oman mini point-and-click-seikkailupelin rakastetusta sarjasta. Peli on nimeltään The Booze of , ja projektin kehittäjä, Bean Adventure Agency, kuvailee sitä ”rakkauskirjeeksi” virallisille Monkey Island -peleille.

Peliä ryydittävät hauskat dialogit, hienot grafiikat ja sama tunnelma, jota odottaisi viralliselta Gilbertin ja kumppaneiden peliltä.

Pelaajat pääsevät jälleen legendaarisen merirosvo Guybrush Threepwoodin saappaisiin, ja jälleen hänen rakkautensa Elaine on joutunut LeChuckin kynsiin. Hahmot ovat alkuperäisiä Ron Gilbertin luomuksia, kuten The Booze of Monkey Islandin tekijätkin mainitsevat alkuteksteissä.

Peli alkaa siitä, että Guybrushin laiva on aivan romuksi, ja hänen tiensä tukkii koomassa oleva merirosvo ja roinaa pursuava hytti. Koska kyseessä on kuitenkin kunnianosoitus point-and-click -tyylin Monkey Island -peleille, Guybrush voi käyttää ympäristön esineitä selvittääkseen tiensä ulos laivasta ja kohti suhteellista turvaa Booty Islandille. Saarella hän tekee sopimuksen paikallisen baarimikon kanssa: houkuttele kolme muuta asiakasta baariin, niin baarimikko auttaa Guybrushia kunnostamassa laivan merikelpoisiksi.

Tuttujen paikkojen, kuten Kuvernöörin palatsin, lisäksi pelaajat kohtaavat tuttuja kasvoja tutkiessaan Booty-saarta. Näihin kuuluvat Wally ja Kate Capsize. Samalla keskustelut saaren asukkaiden kanssa viittaavat virallisissa Monkey Island -peleissä tapahtuneisiin asioihin.

On epäselvää, kuinka kauan tulee olemaan saatavilla. Kyseessä ei kuitenkaan ole virallinen Monkey Island -peli, ja asianajajat voivat tietysti puuttua peliin. Mutta jos haluat kokeilla peliä, voit ladata The Booze of Monkey Islandin ilmaiseksi Bean Adventure Agencystä itch.io-sivustolta.

Mitä tulee Monkey Island -pelin luoja Ron Gilbertiin, niin aiemmin tänä vuonna paljastui, että hän työskentelee uuden pelin parissa, jota hän kuvailee ”klassiseksi Zelda- ja Diablo-yhdistelmäksi ripauksella Thimbleweed Parkia”.