Osmo Creative Starter Kit (iPad)
Olen käsitellyt Osmo-sarjan lisätyn todellisuuden settejä aikaisemminkin, kuten matematiikkaa kuvitteellisen pitsapaikan kassalla opettavaa Osmo Pizza Co. -lautapeliä sekä ohjelmointiin keskittyvää Osmo Coding Starter Kit -settiä.
Piirtämiseen fokusoivassa Osmo Creative Starter kitissä on tuttujen kameran ja ipad-jalustan lisäksi mukana lauta ja muutaman tussin setti pusseineen, jolla voi myös pyyhkiä tussin jäljet laudasta. Laudan sijaan voi myös käyttää paperia ja kynää.
Newton ja Monster
Ensimmäisenä kokeilussa oli muidenkin settien kanssa yhteensopiva Newton, jossa on ajatuksena johdattaa joko pomppivat tai valuvat sähköpallot maaleihin. Tussi tuntui turhan sotkuiselta monen tason putkeen käsittävään pelimaratooniin ja itse huomasin laittavani kameran eteen käteni eri asentoihin. Jälkikasvu teki näin myös ja käytti luovasti myös erilaisia pöydällä olevia esineitä. Sinänsä peliä voi käyttää kynien ja taulun kanssa, mutta erityisen kätevää se ei ole.
Setin varsinainen johtotähti on Osmo Monster, jossa edetään hirviön kertomaa tarinaa ja piirretään tämän kuvailemia esineitä. Lasten kanssa tämä tarvitsee kovin usein aikuisen viereen tulkkaamaan ja kääntämään, koska se on englanniksi, mutta oli hauskaa saada ruudulle omat piirrokset näkyviin. Monster tuntuu myös sovelluksena melko kehittyneeltä, sillä se todella tunnistaa esineet taululta.
Masterpiece
Kokemuksena Monster oli varsin miellyttävä, mutta siitä ei innostuttu niin paljon kuin Osmo Masterpiecestä, josta ihan kaikki saivat hupia irti. Ihmisten kuvista tuntui olevan hieman vaikeaa piirtää, mutta kun otti kuvia esimerkiksi jonkin kirjan kuvituksista, viivat oli helpompi löytää. Tässäkään ei tullut käytettyä taulua, vaan kopiopaperia meni miltei puoli riisiä yhteen intensiiviseen sessioon, jossa yritettiin jäljentää pehmolelua paperille. Tehtävä, joka osoittautui loppupeleissä hieman liian vaikeaksi. Valmiita kuvia onneksi on lukuisia ja niitä on helppo piirtää.
Masterpiecen opettavaisin puoli on siinä miten se totuttaa käyttämään nimenomaan piirtoalustaa, koska katseen on pysyttävä poissa piirrettävästä kohteesta ja kohdistuttava ruutuun. Piirtoalustoja on tyyriimmässä hintaluokassa toki myös ruudulla johon piirretään kuin suoraan kosketusnäytölle ja iPadia voi toki käyttää Applen kynän ja Procreaten kanssa taiteiluun, mutta jos haluaa käyttää tietokonetta yhdessä muutaman kympin piirtoalustan kanssa, pääsee Masterpiecellä kivasti harjoittelemaan.
Mukana tulevaa taulua ei varsinaisesti tuntunut tarkoituksenmukaiselta käyttää muussa kuin Monsterissa, jossa sitä käytti oikeastaan vain siksi koska piti, joten setin tarkoituksenmukaisuus jäi hieman epäselväksi. Esimerkiksi Masterpiecen saa ladattua ilmaiseksi ja sitä voi käyttää jos on jo valmiiksi jokin Osmon seteistä, eli alusta ja kamerapeili.
Setti antaa muihin verrattuna ehkä vähiten vastinetta rahalle, koska ne palikat mitä tulevat kameran ja peilin lisäksi ovat korvattavissa ihan joka kodista löytyvillä papereilla ja värikynillä. Newtonia taas voi pelata ihan millä tahansa.
Creative Starter Kitiä voi tilata esimerkiksi täältä