Doom saatiin toimimaan Lego-palikassa Kommentit pois päältä artikkelissa Doom saatiin toimimaan Lego-palikassa

Doom x Lego

Uutisoimme hiljattain kuinka klassinen vuoden 1993 -peli saatiin toimimaan vanhalla skannerilla. Nyt vuorossa on -palikka. Voit katsoa videon tekeleestä alta.

Tekeleen taustalla on uusi-seelantilainen James ”ancient_james” Brown, joka sai Doomin toimimaan 3D-tulostettuun Lego-palikkaan ympätyn pienikokoisen OLED-näytön kautta. Resoluutiota näytölle kertyy jopa 72×40 pikseliä.

Lisäksi laitteeseen kuuluu pienikokoinen piirisarja, jossa on ARM Cortex M0 -prosessori, 16K flash-muistia sekä 4K RAM-muistia.

Alkuperäinen Doom on saatu toimimaan mitä ihmeellisimmillä laitteilla aina kassalaitteista pankkiautomaatteihin ja raskaustesteihin. Peli on tehty toimimaan myös Twitterin kautta.

Doomia voi pelata nyt myös PDF-muodossa Kommentit pois päältä artikkelissa Doomia voi pelata nyt myös PDF-muodossa

Doomin pelaaminen PDF-tiedostossa? Kyllä vain – teknologian ja kekseliäisyyden ansiosta tämäkin on nyt totta. Lukiolainen ja -käyttäjä ading2210 onnistui tuomaan yhden maailman tunnetuimmista räiskintäpeleistä aivan uudelle alustalle: PDF-tiedostoon, jota voit käyttää selaimessasi.

Näin se toimii

Inspiraatio tähän poikkeukselliseen projektiin tuli aiemmasta TetrisPDF-porttauksesta. Ading2210 hyödynsi PDF-lukijoiden JavaScript-ominaisuuksia luodakseen pelattavan version Doomista. Vaikka selainten PDF-lukijoiden tietoturva rajoittaa skriptausmahdollisuuksia, riittivät nämä toiminnot pelin porttaamiseen. Tuloksena on kuuden värin ASCII-grafiikalla toimiva , jonka ruutuaikavaste on noin 80 millisekuntia per kuva – ei ehkä mikään täydellisimmästä päästä oleva pelikokemus, mutta uskomaton tekninen saavutus siltikin.

Vaikka tämä Doom-versio ei sisällä tekstiä tai ääniä, tarjoaa se silti legitiimin pelielämyksen niille, jotka haluavat kokeilla jotain erilaista. PDF-versio herätti ihailua myös TetrisPDF:n kehittäjältä Thomas Rinsmalta, joka kehui ading2210:n toteutusta ”monin tavoin siistimmäksi”.

Doomin porttaaminen erilaisille laitteille on ollut jo pitkään teknologiapiireissä eräänlainen taidonnäyte – peli on saatu toimimaan leivänpaahtimista jääkaappeihin ja nyt jopa PDF-tiedostoissa. Projekti osoittaa, että innovaatio ja kekseliäisyys voivat murtaa perinteisten alustojen rajat.

Vaikka et ehkä heittäisi pelikonsoliasi menemään tämän PDF-version vuoksi, on hauska nähdä, kuinka pitkälle peliteknologiaa ja luovuutta voidaan venyttää. Doom PDF-muodossa on ennen kaikkea kunnianosoitus teknologian mahdollisuuksille – ja muistutus siitä, ettei mikään idea ole liian outo toteutettavaksi.

Nintendo julkistaa Lego Game Boy -rakennussarjan Kommentit pois päältä artikkelissa Nintendo julkistaa Lego Game Boy -rakennussarjan

ja ovat jälleen yhdistäneet voimansa, mutta tällä kertaa kyseessä ei ole Super Mario, Animal Crossing tai Mario Kart -sarja, vaan klassinen Game Boy -käsikonsoli Lego-muodossa.

Nintendo of America julkaisi lyhyen teaserin sosiaalisessa mediassa, jossa näytettiin vain kourallinen rakennuspalikoita, mukaan lukien Game Boyn tunnusomaiset violetit painikkeet ja suuntaohjain.

Valmista tuotetta ei vielä paljastettu, mutta julkaisuajankohdaksi on vahvistettu lokakuu 2025. Nintendo ja Lego tulevat todennäköisesti jakamaan tarkemmat tiedot mallin hinnasta, palikoiden määrästä ja lopullisesta ulkoasusta lähempänä julkaisua.

Nintendon ja Legon yhteistyö on jo tuottanut lukuisia suosittuja rakennussarjoja. Valikoimaan kuuluu niin lapsille suunnattuja Super Mario- ja Mario Kart -sarjoja kuin myös haastavampia malleja kokeneemmille rakentajille.

Edistyneemmille rakentajille suunnatuista sarjoista löytyy muun muassa Lego Piranha Plant, 16-bittinen Mario ja Yoshi Super Mario Worldista sekä massiivinen Bowser-malli. Yhtiöt julkaisivat hiljattain myös ensimmäisen The Legend of Zelda -sarjan, johon kuuluu 300 dollarin hintainen Great Deku Tree -setti.

Tulevaa -mallia voi verrata parhaiten vuonna 2024 julkaistuun Lego Nintendo Entertainment System -sarjaan. Sekä Lego että Nintendo toivovat varmasti, että klassisen pelikonsolin fanit hankkivat Game Boy -mallin NES-rakennussarjan rinnalle.